Daily Archives: март 19, 2019

Населението се топи, операциите се увеличават

Населението се топи, операциите се увеличаватВъпреки намаляването на населението, броят на операциите у нас се увеличава. Не всички лечебни заведения, в които те се осъществяват обаче, отговарят на изискванията за минимален обем дейност. Това показват анализите на „Индекс на болниците“ по три основни хирургични дейности в страната – неврохирургия, кардиохирургия и ортопедия. Данните са за 2018 г. и отразяват финансираните случаи на лечение от НЗОК.

За година операциите в областта на неврохирургията в страната са се увеличили с 1176. Общо 14 015 интервенции са били осъществени в 115 лечебни заведения през 2018 г. спрямо 12 839 в 116 клиники през 2017 г. В тях влизат операции по шестте основни клинични пътеки в тази област – при травми на главата, онкологични заболявания, гръбначни проблеми, както и на черепно-мозъчните нерви.

Случаите в лечебните заведения са достигнали 28 086, което е с 1 603 повече.

Тези от тях, при които се е наложило повторно лечение през миналата година, са били 1839, т.е. процентът на рехоспитализациите е бил 6.5%.

Въпреки високия брой на лечебните заведения, които имат договор с неврохирургични отделения, само в 12 от тях се осъществяват високотехнологични операции на главата. Те са концентрирани в София, Пловдив, Варна, Плевен и Панагюрище. Големи гръбначни операции също се извършват на малко места – в общо 26 болници.

Основната част от дейността на останалите лечебни заведения е фокусирана в консервативното лечение на травми на главата и интервенции при проблеми на черепномозъчните нерви. Въпреки медицинските стандарти броят на операциите, осъществявани по различните клинични пътеки в болниците, варира от 1 до над 1000.

За година у нас са се увеличили и ортопедичните операции.

От 75 180 през 2017 г. през миналата те са достигнали 76 559. В тях влизат всички интервенции на долен и горен крайник, както и алопластиките. Броят на болниците, в които те са извършени, нараства от 95 на 98.

Най-големите интервенции на долен крайник се осъществяват в 39, а на горен – в 34 лечебни заведения.

Анализът на „Индекс на болниците“ показва, че и в тази сфера въпреки изискванията на медицинските стандарти обемът на дейността на лечебните заведения е изключително неравномерен. В отделните клиники той варира от 1 операция по някои клинични пътеки за цяла година до над 1000.

Броят на рехоспитализациите през миналата година в областта на ортопедията е бил 9204 (12% от всички случаи).

Ръст се отчита и в броя на кардиохирургичните операции при възрастни. От 6000 през 2017 г. през миналата година те са станали 6276.

Няма промяна в лечебните заведения, в които са се извършвали – техният брой остава 10. От общия брой на интервенциите обаче над 50% са се осъществили само в три от болниците в София и Пловдив.

И тук не всички лечебни заведения отговарят на изискванията за минимален обем интервенции на година.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Opta не включи играчи на Юве в най-добрите 11 на Серия А

Opta не включи играчи на Юве в най-добрите 11 на Серия А,,

Според един от най-надеждните доставчици на футболни данни и статистика „Opta“ нито един футболист от Ювентус не попада сред най-добрите 11 играчи в Серия А до момента през сезона. 

„Старата госпожа“ води с 15 точки пред втория Наполи, но въпреки това футболистите на отбора са пренебрагнати. 

Според Опта формацията на отбора е 3-4-3 и е съставена от по трима играчи от Милан и Наполи. 

Вижте избранниците: 

11 – Here is the Serie A best XI of the winter based on Opta data. Thaw. #OptaPaoloBestXI #SerieA pic.twitter.com/yhr30iI2Mz

— OptaPaolo (@OptaPaolo) 19 March 2019

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Удариха дъното! Гримьорът Цецо Андреев и Галина Димитрова тресат задници на оживено място (Вижте простотията им)

Удариха дъното! Гримьорът Цецо Андреев и Галина Димитрова тресат задници на оживено място (Вижте простотията им)

Гримьорът Цецо Андреев хич не се е притеснил, че Емануела го съди и продължава да куфее на макс. Този път съмишленичка в поредната му дивотия стана плеймейтката Галина Димитрова, видя HotArena.

 

Двамата  се качиха на съоръжение, на оживено място навън, и изпълниха популярния танц twerk, при който мятат дупетата си нагоре-надолу. Блондинката е по изрязани гащички и бюстие, а Андреев е запретнал крачолите на късите си гащи, че да се оформи прашка.

 

Дори са пуснали видео от цирка им, в което двамата танцуват върху песен на популярните Migos и Cardi B. И са тагнали световноизвестните изпълнители, за да се чуе за селянията им по-надалеч.

 

И докато много от коментарите гласят „Цецо, велик си“, то други считат, че за пореден път прави демонстрация на простотията си.   

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

„Булгартрансгаз” предстои да извърши проучване на археологически обекти по трасето на новия газопровод

„Булгартрансгаз” предстои да извърши проучване на археологически обекти по трасето на новия газопроводgazoprovod izgrazhdaneВ писмо до кмета на Община Плевен Георг Спартански от „Булгартрансгаз” ЕАД уведомяват собствениците и ползвателите на поземлени имоти, в които се намират археологически обекти, че трябва да осигурят достъп на лицата, получили разрешение за извършването на теренно проучване съгласно чл. 161а от Закона за културното наследство за осъществяване на проучване и опазване на археологически обекти. Дейностите са част от работата по обект „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния магистрален газопровод до българо-сръбската граница”, който е обект от национално значение.
Собствениците и ползвателите на имоти трябва да се свържат с Ния Колева – главен специалист- координиране на инвестиционни процеси в отдел „Управление на ключови проекти за разширение на междусистемна свързаност” чрез e-mail: niya.koleva@bulgartransgaz.bg или телефон 0885 503 238 . С тях ще бъдат сключени споразумения за уреждане на достъпа, засегнатата площ и размера на дължимото обезщетение, което „Булгартрансгаз” ЕАД ще осигури за времето на извършваните дейности по проучване и опазване на културното наследство.

Powered by WPeMatico

Евроизборите у нас – на 26 май

Евроизборите у нас – на 26 майПрезидентът Румен Радев насрочи за 26 май изборите за членове на Европейския парламент от Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Изборите за Европейски парламент трябва да се проведат във всички страни членки между 23 и 26 май. Трябва да бъдат избрани 705 депутати, като все още не е ясно дали Великобритания ще има право да гласува, тъй като на 29 март Обединеното кралство трябва да напусне ЕС.

Ако напускането бъде отложено, британците ще могат да гласуват за Европейски парламент.

Съгласно регламента в България трябва да бъдат избрани 17 евродепутати.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico