Daily Archives: март 22, 2019

Нови случаи на африканска чума

Нови случаи на африканска чумаНови случаи на Африканска чума при диви свине са установени в община Алфатар, област Добрич и в община Тервел, област Силистра. Наличието на вируса е било потвърдено при общо 3 животни. Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 година.

За периода от 31 август 2018 г. до 20 март 2019 г. са потвърдени 1 огнище при домашни свине в стопанство тип „заден двор“ в област Варна и 27 положителни проби за Африканска чума диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна, установени при диви прасета. Животните са били открити при претърсване на регионите по заповед на Българската агенция по безопасност на храните.

Продължава извършването на клинични прегледи в засегнатите области Силистра, Добрич и Варна. Създадени са инфектирана и буферна зона.Продължават дейностите по претърсване в инфектираните зони за откриване на болни животни или трупове на диви свине.

Домашните свине от ограничителните зони подлежат на завишен контрол преди движение чрез извършването на клинични прегледи и лабораторни изследвания. Позволява се движение на свине само между стопанства с високи мерки за биосигурност.

За да бъде ликвидирано заболяването, от БАБХ са предприели всички мерки в съответствие с действащото европейско и национално законодателство. Агенцията ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине. В трите области се провеждат регулярни заседания на областните и общинските епизоотични комисии.

От БАБХ напомнят, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия създават риск за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Помните ли невероятния гол на Нистелрой срещу Фулъм?

Помните ли невероятния гол на Нистелрой срещу Фулъм?,,

програма

   <fieldset></fieldset>


     Няма мачове на живо.
   <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Радост Драганова отглежда марихуана! Фирма на скандалната водеща се уреди с лиценз от Министерството на земеделието

Радост Драганова отглежда марихуана! Фирма на скандалната водеща се уреди с лиценз от Министерството на земеделието

Водещата на предаването „Мармалад“ по Би Ти Ви Радост Драганова се е сдобила с лиценз от Министерството на земеделието за отглеждане на марихуана, научи „Уикенд“ от два независими един от друг свои източници. През лятото на миналата година фирма на забъркалата се в няколко търговски съдебни спора телевизионерка е получила правото да отглежда индустриален коноп в България, като документите са били разписани лично от земеделския министър Румен Порожанов. През октомври 2018 г. Радост Драганова вече е добила първата си реколта индустриален коноп, като нивите, където отглежда растенията от рода на канабиса, са в района около Петрич, който се слави като най-благоприятния регион в България за отглеждане на „смешните“ растения. Сега телевизионната водеща очаква втората си реколта. Според закона, добива на индустриален коноп в страната е в периода май-октомври.

В началото на 2018 г. в страната ни тихомълком бе разрешено легалното отглеждане на индустриален коноп, след като през последните години марихуаната намери приложение в световната медицина и козметика. Според закона в България обаче добивът на индустриален коноп е възможен, само ако растенията бъдат събирани с корените. В момента, в който тревистата маса бъде отделена от стъблото, собственика на плантацията рискува присъда за наркоразпространение. Заради това малкото български фирми с лиценз за добив на индустриална марихуана са принудени да изнасят продукцията си заедно със стъблата в чужбина, където стоката се разфасова и отделя от стъблото и след това се продава на фармацевтични и козметични фирми.
Запознати с новия бизнес на Радост Драганова разкриха, че тя вече има договор с немска фирма за износ на конопено олио, което добива в България и извлича от марихуаната. Телевизионната водеща обаче никак не била доволна от приходите, тъй като у нас според закона психотропния ефект, дължащ се на веществото тетрахидроканабиол (ТНС) не може да надхвърля 0,2%. В други европейски държави допустимото ТНС в индустриалния коноп е до 5%.

Това е принудило чевръстата телевизионна водеща да наеме мастити адвокати, чрез които се опитва да промени закона за отглеждане на индустриален коноп. Неотдавна Радост Драганова се похвалила с първия си успех – от Министерството на земеделието всеки момент ще разрешат и в България тревистата маса на индустриалния коноп да се отделя от стъблото. Нейни конкуренти в бизнеса с отглеждането на марихуана за медицински цели обаче я обвиняват, че тя се ползва със солидни връзки при министър Порожанов, като някои даже пускат и непристойни слухове.

В последно време Радост Драганова се забърка в няколко съдебни спора с кипъреца Харис Кунтурис, който осъди на първа инстанция фирмата й „Солар енерджи съпорт” да му заплати 400 000 евро. Колосалната сума кипърецът вложил за изграждане на соларен парк в село Кошарево край Брезник през 2010 г. Уговорката е той да осигури парите, а документацията и строителните книжа да се движат от Радост Драганова. Фотоволтаичният парк е изграден изцяло през 2011г. и въведен в експлоатация през юни 2012 г. Сключен е договор за съвместна дейност и всяка от страните придобива по 50 % от дяловете в капитала на фирма „Солар енерджи съпорт” ЕООД. По-късно обаче се налага дружеството да тегли и банков заем. 

С личните си контакти Харис Кунтурис успява да го осигури. Нужно е обаче и самоучастие, за да се изтегли големият кредит. Тогава Кунтурис помага отново на съдружниците си. Той поема ангажимент да предостави допълнителна парична вноска в размер на 800 000 евро. Така банковото финансиране е реализирано и на 22 юни 2012 г. фирмата на Драганова получава общо 2 милиона лева.  Впоследствие кипърският инвеститор е отстранен чрез проведено общо събрание в негово отсъствие. Кунтурис обаче не е имал никакво намерение да напуска печелившата фирма и да хвърля парите си на вятъра. Така през 2016 г. започва съдебната му битка да върне парите си, които е вложил в изграждането на соларния парк и да се бори за възстановяване на правата си като съдружник. Съдът все още не се е произнесъл окончателно на по-горна инстанция относно търговския спор с участието на Радост Драганова. Тв звездата твърди в своя защита, че тя е измамена от кипъреца.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Цачева: Проверете ме! Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества…

Цачева: Проверете ме! Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества…Правосъдният министър Цецка Цачева поиска да бъде проверена от главния прокурор и антикорупционната комисия за придобития имот на ул. “Юрий Гагарин”, предаде БГНЕС.

„Тази сутрин с нарочно писмено волеизявление от моя страна съм сезирала председателя на антикорупционния орган Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, както и главния прокурор на България за категоричното ми желание да бъдат извършени проверки за придобития от мен имот на ул. “Юрий Гагарин” в София“, каза правосъдният министър Цецка Цачева.

„Като бъдат проследени средствата, с които е придобит имота и установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните ми отношения с фирмата продавач”, посочи Цачева.

Тя изрази готовност да сътрудничи на проверките.

„Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам, нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти, както и ще настоявам резултати от проверката да бъдат публично огласени”, посочи правосъдният министър.

До края на проверките и резултати, Цачева заяви пред медиите, че няма да коментира повече.

„Повтарям цената е за имот в груб строеж и в нотариалният акт, това, което е записано е цена на имот в груб строеж”, заяви тя.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Тасев изправи на нокти Монтана

Тасев изправи на нокти Монтана,,

Монтана може да загуби един от най-добрите си футболисти за решителните срещи във Втора лига. Един от лидерите на отбора Тони Тасев се оплаква от болки в дясното бедро и от началото на седмицата не тренира. 24-годишното крило си направи ядрено-магнитен резонанс, а днес ще се подложи и на обстоен медицински преглед в столична клиника. Ако опасенията за скъсано мускулно влакно се потвърдят, то нападателят ще отсъства от терена поне месец. Тасев със сигурност ще пропусне предстоящата контролна среща с Витоша, която ще се играе в събота от 15:00 часа на тренировъчното игрище на тигрите. Проверката ще бъде неофициален дебют за новия старши треньор на монтанци Стефан Генов и неговия помощник Венци Иванов.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico