Daily Archives: май 7, 2019

Комисия от Фонд „Земеделие“ започва оглед на щетите от градушката в Българене

Комисия от Фонд „Земеделие“ започва оглед на щетите от градушката в Българенеgradushka LevskiКомисия от Фонд „Земеделие“ ще оценява щетите по стопанствата, които бяха унищожени от градушка в района на община Левски, съобщава националната телевизия. В съобщението се казва, че по разпореждане на премиера ще се търсят варианти за подпомагане и от националните доплащания към еврофондовете. „Шефът на фонд Земеделие е в Българене и в другите места, пострадали от градушки, за да оценим щетите от падналите градушки и да се опитаме да помогнем на хората“, е заявил Бойко Борисов пред журналисти на летище София след заминаването на папа Франциск.
В най-пострадало село Българене са унищожени 100 % от насажденията от зеленчуци, жито, царевица, слънчоглед. Засегнати са овощните градини и лозята.
Според очевидци ледената покривка била около 20 сантиметра. Има нанесени материални щети и по домовете на хората. Повечето от тях нямат застраховки. Предстои пострадалите да започнат да подадат жалби за помощ в общината.
Всичко е на 100% унищожено, отглеждам над 3 хил. дка слънчоглед, всичко е тотално поразено. Имам още толкова царевица, съсипани са и житата, цитира земеделският производител Йордан Нанков fermer.bg. „За овошки и зеленчуци да не говорим. Всичко е на земята. И самото село, и декарите, които се обработват. Обещават ни de minimis, и какво от това. Те ще ни дадат по 2 лв., а ние сме дали по 100 лв. Това е капка в морето“, коментира ситуацията стопанинът. „Нищо не сме застраховали, защото не плащат. Миналата година дадохме 30 хил. лв. Застраховахме да ни платят по 60 лв. на декар, а те ни платиха по 6–8 лв. Всички в района спряхме да застраховаме“, твърди Нанков.

Powered by WPeMatico

Всеки трети българин не знае къде му е черния дроб

Всеки трети българин не знае къде му е черния дробВсеки трети българин не знае къде е черният му дроб. Това сочат данните от онлайн проучване „Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб“.

Българите не са наясно, че органът изпълнява около 500 жизненоважни функции в организма и го свързват само с две основни такива – детоксикира вредните вещества и участва в обработването на алкохола.

В по-малка степен хората са запознати с това, че черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло, а някои от другите негови важни функции са, че осигурява вещества, които произвеждат енергия и основни витамини, включително желязо, витамин В12 и мед и участва в произвеждането на холестерол, но и подпомага имунната система за справяне с инфекции.

96% от всички попитани възприемат черния дроб като много важен, а 57% от изследваните лица споделят, че имат основни познания за неговото функциониране. Въпреки това делът на хората, които профилактично се преглеждат, е много нисък, а в повечето случаи заболяванията се регистрират, когато болестта е напреднала и възможностите за възстановяване са ограничени.

Осем от 10 българи споделят, че се хранят нездравословно или периодично включват в менюто си нездравословни храни, а всеки втори – че не спортува активно.

Забързаното ежедневие и натовареността оказват влияние при спортната активност, а също така променят и навиците на хранене. Въпреки че 90% са напълно или по-скоро съгласни с това, че вредната храна води до проблеми с черния дроб, хората споделят, че все по-често се случва да се хранят, без да подбират храната си.

По отношение на профилактиката и изследванията за установяване на чернодробни заболявания, около 29% от изследваните лица споделят, че те самите или близък в обкръжението им има проблеми с черния дроб. Въпреки това, 58% от българите посочват, че рядко или никога не са си правили ехографско изследване, а 47% – специализирано кръвно изследване. Причината е липсата на конкретни оплаквания.

80% от лицата, които до този момент не са провеждали никакви изследвания за състоянието на органа, декларират, че не са склонни да проведат такива и в бъдеще.

Съществен дял от изследваните лица са на мнение, че заболяванията винаги протичат с ясно изразени симптоми – близо 44%. Всяко трето лице не е запознато с ранните симптоми при чернодробните заболявания. Аналогичен дял извеждат болката като такъв, без да конкретизират естеството ѝ, което също е показател за ниска информираност, тъй като черният дроб не боли.

Всеки трети българин погрешно смята, че колкото е по-качествен алкохолът, който се приема, толкова е по-малък рискът от чернодробно заболяване. Освен спиртните напитки, изследваните лица възприемат затлъстяването, лекарствата, мазната храна, наркотичните вещества и заседналия начин на живот като фактори, които имат пагубно влияние върху черния дроб.

Специалистите препоръчват да се правят профилактични прегледи поне веднъж годишно, за да се предотврати значително напреднал процес на чернодробно заболяване.

Онлайн проучването „Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб“ е реализирано от маркетингова агенция BluePoint по поръчка на Sanofi Bulgaria, което се реализира за първи път у нас. То е проведено в периода 19-26 март.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Вижте как загрява Марсиал! Това видео е провокирало скандала със Солскяер

Вижте как загрява Марсиал! Това видео е провокирало скандала със Солскяер,,

програма

   <fieldset></fieldset>

     Няма мачове на живо.
   <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Щерката на Цеци Красимирова награби Мариан Кюрпанов и потвърди слуховете, че са гаджета

Щерката на Цеци Красимирова награби Мариан Кюрпанов и потвърди слуховете, че са гаджета

Дъщерята на Цеци Красимирова потвърди слуховете, че е гадже на модела Мариан Кюрпанов, видя HotArena.

Тя пусна снимка как се целува страстно с манекена, като дори го подканя да впие устни в нейните, вместо да говори. Още преди месеци стана ясно, че двамата са двойка, въпреки сериозната разлика във възрастта. Джудит е родена през 1998 година, докато Кюрпанов през 1980 година.

И двамата ще бъдат почетни гости на сватбата на Красимирова, която ще стане госпожа Струмейтис през уикенда. Цеци вече няма търпение да се врече във вечна вярност на милионера и непрекъснато пуска снимки в социалните мрежи по темата. От тях става ясно, че за празненството освен всички глезотии, са направени и специални фланелки с имената на двамата новобрачни, пише Хотнюз.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Щерката на Гала с тежки здравословни проблеми

Щерката на Гала с тежки здравословни проблеми

Дъщерята на Гала—Мари Будева, се бори с тежки здравословни проблеми. Младото момиче страда от заболяване, което причинява намаляване на съединителната тъкан, научи HotArena.По тази причина, Мари има списък с куп забранени храни, които не може да консумира по никакъв повод, пише „България днес”.

Тя не може да яде млечни храни, глутен, ориз. Дори зеленчуци и плодове като патладжани и ябълки са й забранени.

Заради диетата Мари доста е отслабнала, но в името на здравето е готова на всякакви саможертви.

Дано се оправи!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico