Daily Archives: май 14, 2019

Габриел срещу Йончева за вота на българите за Европейски парламент

Габриел срещу Йончева за вота на българите за Европейски парламентВодачите на листите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева влязоха в открит дебат за приоритетите и бъдещото на България като част от Европейския съюз пред „Нова телевизия“. Вътрешнополитическото говорене не надделя в разговора между двете, като бяха засегнати основните теми и въпроси, които продължават да са водещи за България и Европа.

Йончева обяви, че нейната битка е свързана с борбата срещу корупцията. „За съжаление, битката в България не е достатъчна – тя трябва да се изнесе в Брюксел. За 12 години в ЕС в България са налети милиарди, но ние не чувстваме сближаване към Съюза. В България бедността се увеличава. В последния доклад на ЕК 40% от българите живеят на ръба на социалното изключване“, коментира Елена Йончева. На отсрещната страна Мария Габриел поясни, че работата и ще бъде в защита на националния интерес и подобряване на имиджа на страната. „Две качества ме отличават – дипломация и твърдост“, обясни тя и допълни, че не е прекъсвала връзката с хората през последните 10 години.

Според Мария Габриел е важно в Европейския парламент да не се допускат популистки и антиевропейски формации. „Злоупотреби има навсякъде. Нарушителите плащат, а не българските граждани. За мен ключовата дума е прозрачността, която трябва да бъде и по електронен път“, обясни Габриел и даде пример с това, че ако е била внедрена преди години информационна система за наблюдения на еврофондовете, сега проблемът с къщите за гости и еврофинансирането им няма да съществува.

Темата с широко обсъжданото въвеждане на единна европейска минимална заплата бе засегната и от двете събеседнички. Според Габриел тя не е възможна и е популизъм. „Като абсолютна ставка единната минимална европейска заплата не е възможна, но трябва да продължим да говорим по този въпрос“, посочи тя.

„Най-потърпевши ще са малките и средните предприятия. Ние сме за работа с цел дефиниране на общ принцип за европейски заплати, ние сме за такъв принцип, но нека се вземат предвид и реалностите, особено тези в България“, коментира Габриел.

По думите на Елена Йончева обаче левицата предлага единната европейска минимална заплата да бъде 60% от средната европейска. „Трябва да се види какъв е стандартът на живот и заплатата да отговаря на покупателната способност в страната, за да имаме догонване на Европейския съюз, защото иначе не можем да влезем в Еврозоната и в Шенген. България ще се превърне в периферна държава, което означава орязване на кохезионната политика“, обясни тя.

Според Йончева с евросредствата, които България е получила през годините, страната трябва да е на друго ниво. „80% от зеленчуците и плодовете не са български в магазините. Защо се случва всичко това? За изминалия програмен период са налети 7.4 млрд. евро – те са използвани от под 100 фирми. Вместо да се дават на малки и средни производители – те (правителството) облагодетелстват един малък кръг. В България се създава герберски капитализъм“, коментира Йончева.

„Следващото предложение на ЕК е увеличение на кохезионните средства за България с 8% и то на фона на общото орязване на кохезията с 10%“, обясни водачът на листата на ГЕРБ. „Имаме нарастване на минималната заплата, рекордно ниска безработица“, допълни тя. Йончева от своя страна заяви, че Бойко Борисов има уникален принос към намаляване на безработицата – гони хората от България. „Според БСК 81% от обществените поръчки се правят за конкретни хора. Кой български гражданин със способности ще остане в България след като трябва да е част от шайката и от тази организирана престъпна група“, запита Йончева.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Красимир Балъков е новият национален селекционер

Красимир Балъков е новият национален селекционер,,

Красимир Балъков e новият селекционер на националния отбор по футбол. Той заменя на поста Петър Хубчев. 

Новината бе съобщена официално от президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Балъков, който в момента е мениджър на Етър, бе представен на пресконференцията след края на заседанието на Изпълкома.

Помощници на Балъков ще бъдат Станислав Генчев и Йончо Арсов, а с вратарите ще работи Калоян Чакъров.

„Благодаря на човека, който се съгласи да поеме националния отбор толкова скоро до мачовете с Чехия и Косово. Това означава много за мен, че се съгласи. Надявам се да има късмет и да успее да класира отбора. Това е Красимир Балъков. С 20 номер беше в идеалния отбор на света. 2020 е Европейското първенство, надявам се да класира отбора“, заяви Михайлов. 

Договорът на новия селекционер е от 1 юни до ноември 2021 година. Тогава приключват световните квалификации, а при класиране на Мондиала Бала ще остане начело на тима и за шампионата. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Алисия с рози за 2 бона от любимия! Вместо да ги вземе, певицата ги раздаде на присъстващите в клуба

Алисия с рози за 2 бона от любимия! Вместо да ги вземе, певицата ги раздаде на присъстващите в клуба

Попфолк изпълнителката Алисия получи невероятна изненада на последното си участие, узна HotArena.

 

36-годишната певица приключи с първата част от песните и малко преди да се оттегли, озвучаващият екип я прикани да се обърне назад.

 

На фона на сцената я чакаха 3 огромни букета с над 500 червени рози – жест от любимия, писа „Телеграф“.

 

Вместо да вземе букетите, Алисия пожела да бъдат раздадени на всички присъстващи дами в клуба.

 

Искам всяка дама да се чувства уважавана и обожавана и да не си тръгва без роза“, каза за финал брюнетката, която беше и бурно аплодирана.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Велопоход, спортно ориентиране, воден слалом и скално катерене в спортно-туристически празник

Велопоход, спортно ориентиране, воден слалом и скално катерене в спортно-туристически празникkajlaka kulata do ezerotoНа 18 май 2019 г., събота, Община Плевен и ТД „Кайлъшка долина” организират спортно-туристически празник. Той ще започне с пешеходен поход до хижа „Среброструй”. Участниците в него ще тръгнат в 9 часа от началото на парк „Кайлъка”. В 8:30 часа ще бъде даден старт на велопоход по маршрут читалище „Съгласие” – жк „Мара Денчева” – парк-хотел „Кайлъка” – хижа „Среброструй”. В 9 часа на поляната пред хижата ще започне Седми преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за приза „Кристален еделвайс” – Кайлъка`2019. Програмата на празника предвижда още състезания по спортно ориентиране, по воден слалом на язовир Тотлебенов вал и по скално катерене – на скалите до язовира. В 13 часа ще бъдат отличени победителите в отделните надпревари. Част от наградите са осигурени от Община Плевен. Празникът ще завърши с песенен концерт на хор „Кайлъшко ехо” под наслов „Елате в Плевен”. Той е от 16 часа в зала „Катя Попова”.

Powered by WPeMatico

Двеста и деветдесет участници от 10 страни вече са се регистрирали за участие в Маратон Плевен‘2019

Двеста и деветдесет участници от 10 страни вече са се регистрирали за участие в Маратон Плевен‘2019marathon Pleven3Приемането на електронни заявки за участие приключва на 16 май. Желаещите да се включат в надпреварата могат да се запишат и да платят на място таксата за участие до 17 часа на 18 май. Очаква се в детския маратон и в масовия крос да се включат около 200 бегачи, които обикновено се записват в последния ден. Участието за тях е безплатно.
Състезанието ще бъде открито официално в 8:50 часа на 19 май 2019 г. на площад „Възраждане”. В 9 часа е стартът за участниците в дисциплините маратон, полумаратон и щафета 2х10 км. В 9:10 часа е началото на детския маратон, който е разделен на три възрастови групи – 6-7 годишни, 8-9 годишни и 10-12 годишни участници. В 9:30 часа е стартът на масовия крос „Аз мога”. По програма в 10:30 часа е награждаването на победителите от детския маратон и масовия крос. Церемонията по награждаване на победителите в полумаратона, маратона и щафетата е в 14 часа.
Община Плевен е съорганизатор на спортното събитие. За провеждането му със заповед на кмета на Община Плевен на 19 май 2019 г., неделя, ще бъде въведена временна организация на движение и на престоя и паркирането в близост до трасето на маратона.

Powered by WPeMatico