Daily Archives: май 24, 2019

Прекрасен жест: Вижте как украинският посланик ни честити празника (ВИДЕО)

Прекрасен жест: Вижте как украинският посланик ни честити празника (ВИДЕО)Украинското посолство начело с Н. Пр. Виталий Москаленко честити на българския народ празника на българската писменост и култура. Във видеото посланик Виталий Москаленко засвидетелства уважение към България и признава, че първото писмено слово в Киевска Рус ( днешна Украйна) е българско.

Повече можете да видите в специално изготвеното ВИДЕО:

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Официално: ЦСКА 1948 привлече в редиците си Милко Георгиев от Ботев (Пловдив)

Официално: ЦСКА 1948 привлече в редиците си Милко Георгиев от Ботев (Пловдив),,

ЦСКА сключи днес договор с нападателя Милко Георгиев. Лявото крило сложи подпис в клубния офис, където беше приветстван лично от треньора Петко Петков. Новината бе оповестена в официалния сайт на клуба от София.

Георгиев е роден на 3 август 1998 година. Израства в Сандански, но след 7 клас е привлечен в школата на Ботев Пловдив. Записва дебют за мъжки тим още през сезон 2015-2016. За 4 сезона в Ботев има 20 мача с един гол – срещу Лудогорец.

Следва преотстъпване в Пирин.

„С мен се свърза спортният директор на ЦСКА Кирил Котев. Приех офертата, защото клубът има високи цели. Пожелавам си влизане в елита след година“, бяха първите думи на Милко Георгиев.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Дъщерята на Хачо Бояджиев се омъжва за рапър

Дъщерята на Хачо Бояджиев се омъжва за рапър

Най-малката дъщеря на легендарния тв режисьор Хачо Бояджиев е напът да мине под венчилото с наш рапър, узна HotArena.

 

Мария-Луиза, която е единственото законно дете на Бояджиев, от 2016 г. изживява бурна любов с изпълнителя Борислав Серафимов – SplitKid.

 

Самата тя също има музикален талант и парчета в хип-хоп стилистиката, но за тазгодишния 9 май изненада публиката с нейна версия на култовата руска песен „Нам нужда одна победа“, която за пръв път излиза през 1970 г. заедно с филма „Белорусский вокзал“.

 

Мария – Луиза е дете от втория брак на Хачо Бояджиев – с актрисата Елена Маркова. Той се жени за нея малко след като тя се развежда с първия си съпруг.

 

По това време се оказва, че Елена е бременна от режисьора. Бракът им обаче съществува едва четири дни. Докато Мария-Луиза расте, Хачо Бояджиев не проявява чак такъв интерес към нея. Плаща издръжката й, но не я вижда често, писа „Ретро“.

 

След смъртта на баща си през 2012 г. Мария не пожела да приема съболезнования както лично, така и в профилите си в социалната мрежа Фейсбук, където триеше всяка публикация. На погребението също не се появи, а по-късно обяви, че не желае да знае какви имоти е оставил Хачо и дали ще наследи нещо от тях.

 

За Бояджиев се твърди, че има общо 7 дъщери, всичките от различни майки. Публично той е говорил само за три от тях – Цвета, Михаела и Мария-Луиза.

 

Мария-Луиза е завършила музикална акдемия „Панчо Владигеров“ с оперно пеене, а миналата година заминала за Русия, където записала магистратура. Засега се колебаела дали да остане там, или да се върне у нас.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Вергиния Василева, ВрИД кмет на община Червен бряг: Днес почитаме силата на просвещението и се покланяме пред магическата мощ на писаното слово!

Вергиния Василева, ВрИД кмет на община Червен бряг: Днес почитаме силата на просвещението и се покланяме пред магическата мощ на писаното слово!

Уважаеми просветни и културни дейци,
Скъпи ученици,

24 май е възторжен и паметен ден!
Ден, в който почитаме силата на просвещението и се покланяме пред магическата мощ на писаното слово!
В този празничен момент наш дълг е да не прекъсваме делото на светите братя Кирил и Методий, дали ни пътя към бъдещето като нация чрез нашето четмо и писмо, да запазим жив пламъка на духовността и просветата и да продължим заедно – възродени и възраждащи се – към светли бъднини…
Поклон пред всички Вас – съвременни просветители – учители, творци, хора на свободното слово! Имайте сили и вдъхновение и занапред да предавате на идните поколения своите знания, душа и любов!
А вие, скъпи ученици, растете здрави и дръзновени, не забравяйте, че знанието  винаги  гледа  в  бъдещето и помнете своя род и език!

ЧЕСТИТ  ПРАЗНИК!

С уважение,
Вергиния Василева, ВрИД Кмет на община Червен бряг

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Мечът и пръстенът на хан Кубрат вече са у нас

Мечът и пръстенът на хан Кубрат вече са у насДва от най-емблематичните предмети за хан Кубрат – мечът и пръстенът с монограм, пристигнаха в България. Те се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург, но сега са временно експонирани в Националната художествена галерия. Изложбата ще бъде отворена за посетители в 16,00 ч. в петък.

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 г. Цялата находка се състои от около 800 предмета.

„Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат“, заяви премиерът Борисов.

Премиерът Борисов напомни за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, завещан от него, символизиращ съединението. „Това е единственият изход на една нация да бъде успешна“, категоричен беше Борисов и напомни, че Българското председателство на Съвета на ЕС също е преминало под мотото „Съединението прави силата“.

Борисов изрази надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България. „Надявам се на вашето разрешение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на приятелство“, обърна се премиерът към заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.

Пръстенът и мечът на хан Кубрат са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други – от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico