Daily Archives: юни 14, 2019

Шефът на турския Дианет е на посещение в България

Шефът на турския Дианет е на посещение в БългарияРъководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ на Турция проф.д-р Али Ербаш е в България за официални срещи, съобщават редица турски медии, предава offnews.bg.

Той е посрещнат на софийското летище от посланика на Анкара у нас Хасан Улусой и главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи. След церемонията по посрещането гостът е приет в турското посолство. Програмата му предвижда среща с Мустафа Хаджи и посещение във Висшия ислямски институт в София.

Според официалното съобщение, в плановете за визитата му е включена и голямата обедна петъчна молитва в софийската джамия Баня баши, която трябва той да води. Въпреки, че проф. Али Ербаш пристигна още вчера в София, за посещението на висшия ислямски духовник у нас до късния следобед в петък нямаше съобщение в сайта на Главното мюфтийство, нито в този на турското посолство.

Мюфтии от Балканите, посланици и консули на Турция се очаква да пристигнат в Хасково за официалното откриване на Ески джамия, която е най-старата действаща на Балканския полуостров, съобщава днес сайтът Haskovo.net. Храмът е бил затворен за основен ремонт, продължил година и половина, а средствата са осигурени от Главното мюфтийство, уточнява изданието. Ремонтът е бил извършен от майстори дърворезбари от Македония. Утре в 13 ч. ще се състои ритуалът по откриването на джамията, а половин час по-късно ще започне традиционната мюсюлманска служба.

Дианетът е ключова институция в Турция със 117 000 служители. Бюджетът на този комитет по религиозните въпроси за 2019 г. е 2,1 млрд.лири и е 5 пъти по-голям от този на MIT – агенцията за разузнаването. Държавната му издръжка за тази година бе увеличена с 34,4%, докато тази за министерството на науката и технологиите бе орязана с 56%.

В края на март т.г. турският външен министър Мевлют Чавушоглу провокира скандал с изказването си в Текирдаг в момента, когато българският парламент приемаше Закона за вероизповеданията, който ограничи външното финансиране за божиите служители. Той каза тогава, че поне два пъти турската държава се е намесвала в подготовката на законовите поправки. „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“, заяви министърът на предизборна среща с изселнически организации в Текирдаг.

Чавушоглу каза също, че Турция работи ден и нощ за интересите на турските общности в чужбина и че това е един от приоритетите на външната политика на Анкара. Последваха 5-часови разговори в Букурещ между вицепрезидента Фуат Октай и българския премиер Бойко Борисов, който така и не получи извиненията на турската държава.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Нефтохимик подписа с нападател

Нефтохимик подписа с нападател,,

Нападателят Иван Колев вече е играч на Нефтохимик. Контрактът на 24-годишният футболист бе договорен днес и той ще се присъедини към следобедната тренировка на „шейховете“ на стадиона  в квартал „Долно Езерово.

Колев има богат опит във Втора лига. Защитавал е цветовете на Поморие, Несебър, Оборище /Панагюрище/, Ботев /Враца/ и Локомотив /Горна Оряховица/, където игра през последния сезон.

Предстои да бъдат обявени още имена, които ще подсилят тима през новия сезон.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Дойче Веле: Защо Борисов намрази Веско Маринов

Дойче Веле: Защо Борисов намрази Веско Маринов

Бойко Борисов предизвика всеобщо изумление, когато в обяснението защо отстранява Цветанов изведнъж намеси и певеца Веселин Маринов. Но всъщност няма нищо учудващо: Маринов носи вина за една невъзвратима за ГЕРБ загуба.

 

Коментар от Георги Лозанов:

 

„Не ми се искаше повече Веско Маринов да ми пее” – това признание на Борисов вдигна вълна от реакции в социалните мрежи, някои от които бяха на облекчение: „Бойко изрази на глас това, което стотици хиляди българи си мислеха от доста време насам”. Други обаче, без значение дали харесват или не харесват певеца, се настроиха обвинително към премиера – откъде накъде ще посяга на човека? Кога и в какво е демонстрирал по-висок вкус от музиката на Маринов, че вече не иска да я слуша?

 

Тандемът Цветанов-Маринов

 

Борисов остави впечатлението, че употребява певеца в наказателната си акция срещу Цветанов. А това започна да генерира съчувствие към двамата приятели, въпреки че доскоро бяха обект на сарказъм във Фейсбук-фолклора – певецът заради склонността му обилно да се поти на сцената и да „се слага“ на Цветанов, а самият Цветанов заради неподражаемия му синтаксис и страстта към апартаментите.

 

Сега обаче „ранимата душа” на Маринов (по думите на Цветанов) можеше да бъде видяна като невинна жертва на политиката – „най-мръсното нещо на света” (по думите на Маринов). Заедно с освобождаването му от всички постове, Цветанов бе уязвен и в частен порядък – чрез близкия му приятел, което изглежда като удар под кръста във вътрешнопартийните разпри. Така наказанието му започна да стои непропорционално тежко, особено на фона на други фактори в държавата със сходни прегрешения, на които не им се случва нищо.

 

Репликата на Борисов за Маринов обаче имаше продължение: „Ясно бях казал как трябва да се проведе кампанията. Не се съобразиха на моменти с мен”. Което показва, че изнервеността му към певеца не идва само от промененото отношение към Цветанов.

 

Вината на Веселин Маринов

 

За музикалните предпочитания на Борисов може само да се гадае. Но е сигурно, че той има изострена и добре тренирана интуиция за електоралните нагласи. И няма как в политическото му подсъзнание да не е заседнало усещането, че Маринов носи вина за една невъзвратима за ГЕРБ загуба – загубата на градския културен елит. Тя може да има различни сложни обяснения, но най-простото се крие в песента „Нашата полиция”, появила се през 2010 година. След нея за хората с интелектуално самочувствие беше някак неудобно да признаят, че са привърженици на тази партия.

 

Проблемът не беше в това, че песента и съпътстващият я „балет на полицаите” беше кич от времето на художествената самодейност, подходящ за перото на Илф и Петров. Далеч по-лошо беше, че тя играеше ролята на химн на МВР, поради което се сдоби с институционална легитимност и се превърна в демонстрация на вкуса на държавата. Тоест, проблемът идваше от сглобката между певеца Маринов и партиеца Цветанов. Затова всъщност не е учудващо, че когато единият си отива от партията, трябва да вземе със себе си и другия.

 

Тази сглобка направи от музиката на Веселин Маринов политически феномен, в който се четеше идеологията на ГЕРБ, изразена с „художествени средства”. В началото на прехода подобна функция за СДС имаха блусовете на Васко Кръпката и песните по текстове на Александър Петров „Последен валс”, „Развод ми дай” и „Времето е наше”. Те от една страна показваха генеалогичната връзка на новопоявилата се опозиция с ъндърграунда от годините на соца, с аутсайдерите и маргиналите с бира в ръка, непожелали да се подчинят на официалната конюнктура. А от друга показваха недоверието, че БКП, прекръстила се на БСП, може да се промени. Стиховете на Петров настояваха, че „животът в лъжа” продължава и след 10 ноември. И търсеха гражданска подкрепа, която да му се противопостави.

 

Нещо като Сънчо за възрастни

 

А какво внушават песните на Веселин Маринов? Лишени от каквито и да било граждански адреси и преживявания, те те потапят в сантиментално-битова мъгла, изпълнена с музикални клишета и словесни безсмислици от типа „за сладко вино няма да те дам”. Това е музика, която с нищо не те провокира и нищо не изисква от теб, емоционалният ѝ регистър не надраства възможностите на малко дете. Веско Маринов е нещо като Сънчо за възрастни. Обрича те на културна инфантилност и те кара да се оставиш в ръцете на по-големите и по-силните. Но когато песните му звучат по партийните митинги, а не докато си пиеш ракията вкъщи, това се превръща в политическо послание, което може да бъде резюмирано така: гледай си дребните човешки радости и тъги, другото не е твоя работа. Това намери естествената си кулминация в „Нашата полиция” – бъди спокоен, тя те пази, а единственото, което се изисква от теб, е да подариш цвете на властта.

 

Всичко това, освен че самó по себе си беше трудно поносимо за хора с индивидуална позиция и критично мислене, неминуемо отвеждаше към чалгата. Не толкова в мелодиката си, колкото в скъсяването на човешкия хоризонт до моментната наслада и утехите на анонимността. А чалгата, каквато и популярност да трупаше сред масите, си оставаше със знак „влизането забранено” за културния елит. Камо ли пък когато политиката иска да влезе в сговор с нея. Затова първата съпротива, която ГЕРБ предизвика, беше естетическа. А отстраняването не само на Цветанов, а на тандема Цветанов-Маринов прилича на закъсняла санкция от страна на Борисов. Санкция за наложената партийна естетика, която отблъсна част от избирателите му още през 2010 година. Да, Борисов продължава да мобилизира другата част, но не може да се примири, че вече не се харесва на всички. Иначе нямаше да си спомня с носталгия, че „когато в началото правих избори с 90% рейтинг, магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат”.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Родителите на Жоро Милионера платиха ипотеката на апартамент

Родителите на Жоро Милионера платиха ипотеката на апартаментРодителите на Георги Енев, който през 2012 година изчезна с почти 1,5 млн лева, изчистиха ипотека заради кредит, който взе синът им. Те са успели да платят цялата сума, вноските за връщането, на която се считаха за една от причините Жоро Милионера да сложи ръка на инкасото, показа проверка на в. „България днес“.

Донка и Тодор Еневи са изплатили изцяло договорната ипотека към банката дни преди рождения ден на майката, на който тя става на 59 години. Апартаментът, който е на метри от пловдивското Първо районно управление на полицията, е ипотекиран през 2008 година. След като Милионера духна с инкасото, а по-късно се предаде и се изправи пред съда, стана ясно, че преди да извърши удара, е плащал по 400 лв. месечно за главницата и лихвите. Кредитът от близо 21 000 евро взел той, но за гаранция е ипотекиран апартаментът на родителите му. Причината е, че Енев няма никакво имущество, единствено мотопедът му беше конфискуван с присъдата.

Парите взима, след като се жени за красавицата Петя и им се ражда бебе. По-късно обаче те се разделят, а Георги Енев продължава да плаща кредита. Не спира да се грижи и за детето си. Помага му баща му Тодор, който по онова време работи в чужбина. Въпреки това паричните постъпления на Георги Енев не били достатъчни, за да може същият да поддържа желания жизнен стандарт, и най-вече да си закупи собствено жилище, за да може да живее отделно от своите родители, бе посочено в мотивите на една от присъдите по делото срещу Жоро Милионера.

Донка и Тодор вероятно са успели с неистови усилия да платят кредита, за да стане отново техен апартаментът. Не е ясно дали някой от близките на Жоро Милионера знае къде са скрити торбите с евро, долари, швейцарски франкове и левове, които изчезнаха от инкасо автомобила, който Енев изпразни почти до дупка.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Поморие с първа тренировка

Поморие с първа тренировка,,

Отборът на ОФК „Поморие“ започна подготовката за новия сезон на първенството на ВПЛ на 2019/20 година.

Отборът ще бъде воден отново от старши треньора Малин Орачев,като в щаба му ще има и нов помощник – Лазар Тонозлиев от школата на ОФК „Поморие“.

С отбора започнаха и двама нови футболисти – вратарят Мартин Шейтанов,който идва от Нефтохимик, и нападателят Сонер Хюсеин – юноша на Дунав.

До заминаването на лагера – 20 юни отбора ще тренира на стадионите в гр. Поморие и Каблешково.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico