Daily Archives: юни 22, 2019

300% по-скъпа „Гражданска отговорност“ за автоджигитите

300% по-скъпа „Гражданска отговорност“ за автоджигититеСлед миналогодишния провал на Комисията за финансов надзор да оформи конкретни правила относно застраховка „Гражданска отговорност” и системата Бонус-малус, темата продължава да се обсъжда. От Държавната агенция за безопасност по пътищата са приготвили ново предложение, изготвено от експертен екип.

Новата система предвижда добрите шофьори да плащат по-малко, а тези с нарушения – повече. Една от промените е свързана с това т. нар. Бонус-малус система да бъде обвързана с шофьора, а не с автомобила, както беше в предните предложения. По този начин продажбата на един автомобил ще стане по-лесна.

Освен това, от агенцията предвиждат в застрахователната полица да присъстват имената на шофьорите, които управляват даден автомобил, а цената на застраховката да се определя спрямо тяхната изрядност на пътя.

Председателят на агенцията за безопасност по пътищата Малина Крумова заяви пред БТВ,че е неприемливо застраховката да бъде обвързана с колата, защото колата сама по себе си е един инструмент, т.е тя не прави нарушения. „Нарушенията и рисковете се крият в поведението на водачите”, посочи тя.

Обсъжда се и въпросът, ако един водач е изряден, а друго лице, посочено да управлява автомобила не е, то цената на полицата ще зависи от коефициента на най-лошия водач. По думите на Крумова дребните нарушения няма да засягат и определят цената на застраховка ГО. Тя ще зависи от няколко варианта – или ще влизат само щети, предявени по ГО, или нарушения (напр. превишена скорост с 50 км/ч), или двете комбинирано.

Крумова обясни, че броят на хората, които са изрядни, е по-висок от тези, които не са. За да има баланс в системата, предложението има за цел да облекчи „добрите” шофьори с до 25% и да санкционира „лошите” с до 300%. Тъй като системата не е въведена, е трудно е да се прецени колко трябва да плащат шофьорите в малус процентите, за да се изчисли правилно колко да плащат тези в бонус процентите. В момента статистиката за щетите преценя, че за 1% бонус трябва да има 48% малус, за да има съответен баланс.

Инж. Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти обясни, че новите предложения са разумни, особено след „катастрофата” на изминалите предложения. Според него бонус процентът може да бъде по-висок, но всичко е въпрос на сметки. Панчев сподели, че за СБА и хората ще е по-лесно, ако застраховките гледат щетите, а не нарушенията, които имат значение за безопасността на движението. Освен това, той спомена и за т.н. самоучастие при застраховката, практика, добре позната в Европа.

Надежда Минкова от Института по пътна безопасност обясни, че системата и предложенията целят да облекчат шофьорите. Тя коментира, че към днешна дата за застрахователя имат значение единствено щетите при формирането цената на застрахователната полица. Тя допълни, че системата иска ценообразуването да бъде формирано на базата на рискови обстоятелства – доколко поведението на един шофьор е склонно да доведе до щети. Минкова посочи, че при плавно поскъпване на полиците, каквито и да са бонусите, те трудно ще се усетят от изрядните шофьори. За нея единственото сигурно нещо е малус системата.

Според инструктор Чавдар Стоянов е важно хората да имат култура на шофиране, в противен случай всякакви промени са излишни. Той обясни, че застраховка „Гражданска отговорност” у нас не е добре оформена и новите промени са неприложими. По думите му има хора, които ще плащат повече за застраховка, отколкото струва автомобилът им.

Застрахователният бранш пък очаква Бонус-малус с нетърпение. Те смятат, че скъпата застраховка ще е с възпитателен характер. Отделно искат да отпадне възрастта при определянето ѝ, тъй като в момента младите шофьори плащат повече. Цвета Янчева от Института по пътна безопасност допълни, че много млади шофьори регистрират автомобилите си на възрастни хора, именно заради високите цени на полиците.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Двама от Арда подписаха доживотни договори

Двама от Арда подписаха доживотни договори,,

В момента както в родния, така и в световния футбол е време за трансфери и подписване на договори. Двама футболисти от АРДА Митко Плахов и Венцислав Бенгюзов, решиха да подпишат най-важния си договор в живота.

Преди седмица Плахов каза заветното и тежко ДА на своята приятелка Таня, и двамата вече са законно семейство. Същото нещо ще направи днес и Венци Бенгюзов със своята любима Памела. Шафер на младото семейство ще бъде съотборникът му Петър Христов. Поради това много важно събитие в живота на всеки мъж, Стамен Белчев  пусна двамата играчи на АРДА, които няма да могат да вземат участие в днешната контрола с Поморие.

Днес сутринта футболистите на АРДА проведоха лека тонизираща тренировка, в която се наблегна на различни тактически схеми на игра. Контролата срещу Поморие е с начален час 18:45 часа, и ще бъде предавана директно в YouTube канала на ПФК АРДА в Интернет.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Истината: Андреа, с уж 15-те интервенции за 1 година, няма пластични операции

Истината: Андреа, с уж 15-те интервенции за 1 година, няма пластични операции

Двадесет и две годишна студентка се трансформира в жива нацупена кукла барби, след като претърпява 15 процедури за една година. Така започва статия в „Мирър“- един от най-популярните вестници във Великобритания, за българката Андреа Иванова. По подобен начин започват материалите в турски, руски, та дори и кюрдистански медии в Ирак. Във всички тях има няколко грешки, част от които са съществени. Преди време дава интервю, в което казва, че е слагала хиалурон в устните си.

„Оттам те решиха, че е било 15 пъти, но това не е потвърдена информация, не съм го казвала. Така тръгна това заглавие като развален телефон, Правила съм си устните многократно, но за година е било по-малко от 15 пъти. Вярно е, че понякога устните ми бяха доста фрапиращи, но не е нещо невиждано досега“, казва Андреа.

Много хора гледайки снимките й във фейсбук смятат, че има и силикон в гърдите, но това също не е вярно.

„Единственото, което съм променяла са устните, цвета на косата и миглите“, уточнява тя. Другото преувеличено според Иванова е стремежът й да прилича на Барби. „Има някаква доза кукленски стил в моята визия, но това не е крайната ми цел“, отсича тя. Навсякъде се върти снимка на Андреа преди интервенциите, включително и в „Мирър“, но никой не уточнява, че това е снимка правена не преди една, а преди шест години.

„Нормално е за толкова години да се променя по някакъв начин по свое собствено желание и не смятам, че някой трябва да ме съди за избора ми“, казва Андреа пред „24 часа“.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

В Червен бряг днес ще се проведе Националният фолклорен фестивал „Пъстра шевица”

В Червен бряг днес ще се проведе Националният фолклорен фестивал „Пъстра шевица”

Днес в Червен бряг ще се проведе VII Национален фолклорен фестивал „Пъстра шевица“.

Изпълнителите ще участват в два раздела: Автентичен фолклор (без конкурсен характер) и Обработен фолклор (с конкурсен характер) . Ще има много песни, танци и награди.

Организатори на фестивала са Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1908“ с подкрепата на Община Червен бряг .

Снимка: Община Червен бряг

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Пак жега, до 35 градуса днес

Пак жега, до 35 градуса днесДнес ще е предимно слънчево и горещо с максимални температури в повечето места между 30° и 35°. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на места, главно в източната половина на страната и в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб север-северозападен вятър.

Над планините преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра около 24°, на 2000 метра – около 17°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места по северното крайбрежие ще превали краткотрайно. Ще духа слаб северозападен вятър. Максимални температури 30°-32°.

Температурата на морската вода е от 24 до 27°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico