Daily Archives: ноември 25, 2019

Глобяват “Напоителни системи” заради река Въча

Глобяват “Напоителни системи” заради река ВъчаСтартирана е административно-наказателна процедура към “Напоителни системи” АД за неспазване изискванията на графика, който е разписал и утвърдил МОСВ, което е довело до екологична криза в река Въча и измирането на големи количества риба там. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков по време на спешно заседание на областния управител в Пловдив по повод проблема, цитиран от “Фокус”.

След извършена проверка на Басейнова дирекция – Източно Беломорски район е било констатирано, че не е бил осигурен минимумът, който се изисква по график, утвърден от Министерството, за оводняването на терасата на реката. Санкциите за дружеството са минимум 10 000 лева, но най-вероятно тя няма да бъде минималната.

Според Каназирева казусът започва с плановия ремонт на ВЕЦ „Въча 1“, поради което работният режим на ВЕЦ „Кричим“ е намален на 18 часа, за да може да се осигурява водоснабдяване на населението на града. Проблемът са шестте часа през нощта, когато водните количества не се поддържат в нормативно установения екологичен минимум от 5 куб. м/сек. за нормалното водоподавене към град Кричим и село Устина, а 1,8 куб. м/сек.

Преди повече от 5 години от МОСВ са парафирали график, с който да бъдат обезпечени необходимите 5 куб. м/сек. и има задължителен характер за НЕК.

На спешната среща в Областна администрация – Пловдив страните се обединиха около решението за незабавното възстановяване на денонощната работа на ВЕЦ „Въча 1“, за да се влезе в предписания график от МОСВ и НЕК.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева посочи, че е наложително коритото на река Въча в Кричим да бъде променено, за да не се разпилява водният поток в цялата ѝ ширина от 65 – 70 метра. „За мен е важно на всяка цена да се търсят компенсиращи мерки. Профилиране на коритото на реката или изграждането на речни прагове за обезпечаване на водния стоеж при по-малки водни количества, необходим за екосистемите в района“, каза още Каназирева.

Според експертите на Областната управа е задължително още да се проведе инженерно и хидроложко проучване на коритото на река Въча в частта ѝ в град Кричим.

Зам.-министър Живков се ангажира със създаването на междуведомствена комисия, съвместно с Министерството на енергетиката относно възлагането на хидроморфоложкото проучване и да бъде гарантиран екологичния минимум. „Министерството на околната среда и водите гарантира, че съответното изменение на графика ще бъде съгласувано с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, за да бъде запазено биологичното разнообразие, както и постоянното обезпечаване на 5 куб. м/сек.”, каза зам.-министър Живков.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева ще настоява за трайно решение на проблема за обезпечаване на необходимия воден отток и недопускане на екологични щети. Каназирева ще продължи диалога между заинтересованите институции, както и с организациите с нестопанска цел.

В петък кметът на Кричим Атанас Калчев излезе с призив към две министерства заради ситуацията с пресъхването на река Въча в района на Кричим и настоя виновникът за тази кризисна ситуация да бъде обявен публично и при среща поне на ниво заместник-министър, да се гарантира, че подобни инциденти няма да се случат занапред.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Извънредна пресконференция на БФС

Извънредна пресконференция на БФС,,

Ръководството на БФС свика извънредна пресконференция. Тя ще се състои на 26 ноември, вторник, от 15:00 часа.

Тема на разговор ще бъдат дискутираните в публичното пространство акценти, засягащи работата на съюза.

Срещата с журналистите ще се състои в амфитеатралната зала на Национална футболна база Бояна.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Криза на средната възраст, Ники Кънчев боядиса косата си в гарваново черно

Криза на средната възраст, Ники Кънчев боядиса косата си в гарваново черно

Ники Кънчев явно с бързи крачки навлиза в така наречената криза на средната възраст. 58-годишният журналист, който се изявява като коментатор в детективския панел на „Маскираният певец” по Нова телевизия бори остаряването като боядисва косата си в гарваново черен цвят, видя HotArena. На 16 ноември, когато бе поредното издание на забавното шоу, Ники се появи в ефир с коса в катранено черен цвят.  Зрителите останаха озадачени от промяната във визията му, тъй като естественият цвят на косата му е кестеняв. Вместо да го освежи, черният цвят го състарил.

Колеги на Ники от „Дарик”, където журналистът има радиопредаване, напоследък той започнал да обръща все повече внимание на външния си вид. С много повече старание подбирал облеклото си, ходел на маникюр и педикюр. В салона за красота, който посещавал до Орлов мост, където живее, опитен коафьор му препоръчал да започне да боядисва леко посивяващата си коса. Кънчев дори не се замислил уместно ли е или не да предприеме такава решителна промяна във визията си, а направо изкомандвал: „Бъркай боята, Мишо”. Въпросният Мишо се грижел от известно време за прическата и педантично оформената брадичка на Ники тип „катинарче”. Младежът набързо, но акуратно подбрал боя за коса, с която намазал перчема на водещия, пише Уикенд.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Александър Георгиев спечели безапелационно детски шахматен турнир във Велико Търново

Александър Георгиев спечели безапелационно детски шахматен турнир във Велико ТърновоMOL V.Tarnovo chessНа 23 ноември във Велико Търново се проведе турнирът за “Купата на МОЛ Велико Търново”. Турнирът е традиционен и се провежда за пети път. В него взеха участие 79 състезатели до 12 години от 13 клуба от България и Румъния. Те играха общ турнир в 6 кръга по “Швейцарска Система”, след който се правеха класирания в отделните възрастови групи. Големият брой участници изискваше от претендентите за първото място в генералното класиране да не допускат грешки по време на турнира. Това се оказа по силите само на Александър Георгиев от “Спартак Плевен XXI”, който с 6 точки от 6 възможни (!), еднолично и безапелационно спечели първото място и “Купата на МОЛ-Велико Търново”. Победата му не е изненада за специалистите, тъй като това е трети негов успех в рамките на само три седмици, след като в началото на месеца спечели турнира “Шах в училище” в Плевен, а седмица по-късно взе медал и от турнира “Битката за Троян”. Отлично се представи и неговия съотбортник Теодор Русев. Той постигна 3 точки, което му отреди осмо място в групата до 8 години.

Powered by WPeMatico

От БОЕЦ внесоха сигнал срещу Борисов

От БОЕЦ внесоха сигнал срещу БорисовБОЕЦ внесе сигнал до ВКП срещу премиера Бойко Борисов за неправомерното използване на правителствения самолет при частно-партийното посещение на конгреса на ЕНП в Загреб.

Ето какво пишат от гражданското сдружение:

Преди дни стана ясно, че Борисов е използвал държавният AIRBUS A319 без да има право на това, за да закара себе си и няколко десетки партийни членове и “дръжки на микрофони” на частно-партийно събитие, злоупотребявайки със своята власт и пост, като е извлякъл за себе си и придружаващите го лична изгода за сметка на българските данъкоплатци. С действията си Борисов и придружаващите го не само причиняват щети за бюджета, разхищавайки държавни средства за лични цели, но и както сме описали в сигнала предизвикват негативни коментари и публикации в чужди медии, като така рушат авторите на българската държава и институции.

Прилагаме текста на сигнала:

ДО : ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

относно

съмнения за извършени престъпления – злоупотреба с власт, престъпление по служба – чл. 282, ал1, ал. 2 и ал, 3, чл. 283, чл. 285 от НК, във връзка с чл. 35 ал.1 от НК, извършени от Бойко Методиев Борисов в качеството му длъжностно лице – премиер на Република България.

На 21.11.2019 г. в публикация на електронния сайт „СЕГА” се цитира хърватския вестник „Ютарни лист”, който съобщава за посещение на премиера на България, Бойко Борисов в Загреб и придружаващи го група лица и представители на медии, като се акцентира на демонстрираното разточителство на държавни средства за самото пътуване и се прави сравнение с посещението на известен европейски политик, който е пристигнал със самолетен полет икономична класа за същото събитие. Прилагаме линк към публикацията на СЕГА.

Става дума за следното. Лицето Бойко Методиев Борисов в качеството му на председател на политическа партия ГЕРБ заедно с още няколко десетки лица, членове на партията и придружаващи ги по покана на партията журналисти пътуват за Загреб за участие в Конгрес на Европейската народна партия проведен на 20-и и 21.11.2019 г. Визитата е от частно-партиен характер и не е свързана с правителствени ангажименти, или каквото и да е други срещи или задачи на Борисов, или придружаващите го лица, партийни членове със служебни ангажименти, като държавни служители и длъжностни лица. За това частно-партийно пътуване обаче Бойко Методиев Борисов, злоупотребявайки със своята власт, като премиер използва правителствения самолет AIRBUS A319, способен да превозва до 150 пътници и носещ национални знаците и надпис на Република България. Това е изключително нагла злоупотреба с власт и разхищение на държавни средства на българските данъкоплатци за удовлетворяване на частно-партийните интереси на Бойко Борисов и придружаващите го лица, които, без да имат право, са използвали държавен ресурс за собствена лична изгода. С тези си действия, които са престъпление според българския наказателен Кодекс, те предизвикват и негативни международни реакции и коментари, с което петнят и рушат авторитета на българската държава и институции. България е официално най-бедната и корумпирана страна в ЕС и подобна демонстрация на разхищение на публични средства и злоупотреба с власт е недопустима и е присъща на диктаторските комунистически режими, при които Партията се олицетворяваше с Държавата и партийните лидери бяха и държавни такива. 30 години след падането на комунистическия режим в България сме свидетели на завръщане на същите зловредни и мракобесни порядки, нямащи нищо общо с демокрацията и европейските ценности, към които нашето общество се стреми. В България всяка година по данни на СЗО умират хиляди българи от лечими болести защото за тях държавата пари за лечение няма, над два милиона българи живеят под прага на бедността и в същото време лидера на управляващата партия и котерията му използват правителствения самолет за частни пътувания, разхищавайки държавни средства и демонстрират охолство на фона на ширещата се мизерия и бедност в страната. Много са историческите разкази и сведения за злоупотребата с власт на бившите комунистически функционери в България, които са разполагали с държавния ресурс, като със собствен. Многобройни са примерите, при които Бойко Борисов „дава и раздава” държавни средства еднолично, разполагайки с парите на българските данъкоплатци, като с лични средства. Приликата между действията на Тодор Живков и неговото обкръжение и Бойко Борисов и неговото обкръжение е потресаваща. Обяснението е в думите да Борисов, че Живков е един от неговите „университети” и явно в качеството си на личен охранител и ушеразтривач на Живков, Борисов е изучил престъпните практики за злоупотреба с власт и разхищение на държавни средства.

При свое участие на парламентарен контрол в българския парламент на 22.11.2019 г. в отговор на въпрос за неправомерното използването от него на държавния самолет за частно партийно посещение на Конгреса на ЕНП в Загреб, Бойко Борисов отговаря: „Щяхме да се пребием с „Фалкона” и само „ербуса” беше свободен” В своя отговор Борисов не отрича частния и партиен характер на посещението и разбираме, че той изначално е имал намерение да използва държавен ресурс и самолет за това пътуване злоупотребявайки с властта си и извършвайки престъпление, като е използвал „еърбуса” защото е бил свободен, иначе е щял да използва друг, също държавен самолет. Това е категорично доказателство за умисъл в неговите действия и напълно съзнателната злоупотреба с власт и разхищение на държавни средства.

БОЕЦ, в качеството си на неправителствена организация с дейност в обществена полза, сезира Прокуратурата за така извършените от Бойко Методиев Борисов престъпления – престъпления по служба, злоупотреба с власт, разхищаване на публични средства в лична изгода – чл. 282, ал1, ал. 2 и ал, 3, чл. 283, чл. 285 от НК, във връзка с чл. 35 ал.1 от НК и изискваме да бъде образувано на наказателно производство срещу него, в хода на което да бъдат събрани, изследвани и разследвани всички факти и обстоятелства с цел установяване на истината и привличане под отговорност за извършените престъпления. В БОЕЦ изискваме да бъдем информирани за действията на прокуратурата и резултатите от проведеното наказателно производство.

25.11.2019 г. Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Ще е интересно да наблюдаваме реакцията и действията на прокуратурата. Гешев и Цацаров ще трябва да изперат Борисов за пореден път и да оправдаят своите назназчения. БОЕЦ ще информира обществото за действията и отговора на ВКП.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico