Daily Archives: декември 21, 2019

МРРБ ще прави от туристите миньори

МРРБ ще прави от туристите миньориС над 3,5 млн. лв., осигурени от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството – МРРБ Програма за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020 г. ще развиват пещерния туризъм и ще опазват прилепите в пограничния регион между двете страни.

Три проектите ще бъдат финансирани.

Първият е за развитие на минния туризъм в общините Мадан и гръцката Пилеа-Хортиатис и е на стойност над 1,4 млн. лв. С част от средствата ще се подобри достъпът до пещера “Шаренка” край българския град. Една от атракциите в нея са восъчните фигури в естествен ръст на древни траки-миньори.

През Бронзовата епоха те са добивали полезни изкопаеми в пещерата и са ги преработвали на място чрез специална пещ. С друга част от финансирането изоставен рудник ще бъде пригоден за туристически посещения. Планирано е в мината да има две изложбени помещения, в които да бъде подредена музейна експозиция. Ще бъде възстановена старата железопътната линия и по нея ще се движи минен влак.

По проекта ще бъде обновен и преоборудван единственият по рода си Музей на минното дело в Мадан. Неговата гордост е уникалната “Кристална зала – Родопски кристал”, която показва богатството и красотата на подземния свят с колекция от 581 минерала.

По друг проект с малко над 1 млн. лв. ще бъде изготвена карта с местообитанията на прилепи по поречието на река Места и пещерите около Момчилград и Комотини в трансграничния регион между България и Гърция.

Акцията е част от проекта “Устойчиво опазване на прилепите в трансграничния регион”/BatsConserve”. Партньори по проекта са Югозападен Университет “Неофит Рилски” и Солунският университет. Целта е чрез съвместни дейности да се постигне по-добро опазване на прилепите и да се подобри състоянието на популациите им в рамките на трансграничния регион.

Екипите ще търсят решение на предизвикателствата, пред които е изправен видът – увеличената употреба на пестициди в селското стопанство, които тровят прилепите, нарушаване на колониите им от хората, които изследват пещерите през зимата и др. По проекта ще се извършат проучвания, оценки и предприемане на съвместни мерки за опазване на значителни местообитания на прилепите не само в зоните на Натура 2000, но и в заобикалящите територии. Ще бъде създадена и база данни за състава на видовете и състоянието им в района на проекта, оценки на видовото разнообразие, активността и местообитанията на прилепите и потенциалните заплахи за вида.

По Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България се реализира и проектът “Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция”. От българска страна с над 1,1 млн. лв. се обнови Музеят на родопския карст в Чепеларе, който е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа.

Реконструирани са всички помещения на сградата, като е запазено функционалното им предназначение. Монтирана е нова декорация, имитираща карстова пещера с отливки.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Зидан: Гуардиола е най-добрият треньор в света!

Зидан: Гуардиола е най-добрият треньор в света!,,

Наставникът на Реал Мадрид Зинедин Зидан определи колегата си от Ман Сити Пеп Гуардиола за най-добрия треньор в света. 

Двата тима ще се изправят един срещу друг в мач от 1/8-финалите на Шампионската лига. 

“Ще бъде нещо специално да се изправя срещу него. Играл съм срещу Пеп много пъти”, коментира Зидан. 

“Уважавам го като играч и като треньор, защото мисля, че той е най-добрият мениджър в света. Пеп го е доказал през цялата си кариера и очаквам с нетъпрение да се изправим един срещу друг.” 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Никол Станкулова на ски по… потник

Никол Станкулова на ски по… потник

Никол Станкулова пусна любопитни снимки в Инстаграм. На тях тя позира на ски писта, а това, което изненада последователите й е, че е по потник.

„Когато е лято през зимата.. Какво повече”, гласи коментарът под кадъра.

Феновете я попитаха какво чак толкова я е разгорещило, че позира леко облечена. Ако не беше снежната писта на заден фон, вероятно щяхме наистина да си помислим, че е лято, категорични са симпатизантите й, писа „Телеграф”.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Световноизвестен блогър закъса край Харманли

Световноизвестен блогър закъса край ХарманлиСветовноизвестен пътешественик се озова в беда край Харманли. Дийн, който се прочу по целия свят по-рано тази година, след като спаси малко котенце от сигурна смърт и го взе със себе си на своето пътешествие, бедства навън на студа, без средства за храна и вода, и възможност да се придвижва.

За него разказват в няколко фейсбук групи с молба някой, ако може, да помогне. В момента Дийн и котето Нала спят почти на открито в изоставена сграда.

Пътешественикът от Шотландия стана световноизвестен, след като осинови малко изоставено да умре на улицата котенце през април по-рано тази година. За да може двамата да пътуват заедно Дийн дори направи специални модификации на колелото си. Оттогава двамата са неразделни и обикалят света винаги заедно.

Това странно и красиво приятелство им спечели хиляди фенове по цял свят.

31-годишният Дийн Никълсън започна своето пътешествие от родния си град Дънбар през септември 2018 година. Той се срещна с котенцето, което впоследствие кръсти Нала, в Босна.

Никълсън, който се бил изморил от рутинната си работа на заварчик, започна своето пътешествие, карайки 200 мили до Нюкасъл. Там той хванал ферибота за Амстердам. След това е минал през Белгия, Гърция, Швейцария и Италия, преди да хване ферибота за Хърватия и да отиде до Босна.

Дийн дори е изкарал паспорт на своето коте.

Никълсън разказва за първата си среща с Нала: “Изкачвах се по стръмен хълм, от говорителите ми дънеше музика, когато чух отчаяно маучкане зад мен. Когато погледах, видях малко котенце.

Слязох от колелото си, за да го погаля, а след това то не искаше да се отделя от мен. Беше в много лошо състояние, много малко, много надалеч от всичко. Първоначално нямаше да я взимам с мен, но после се влюбих в нея и сърце не ми даде да изоставя писаната. Оттогава сме неразделни”.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Дадоха пари в Черноморец (Бч)

Дадоха пари в Черноморец (Бч),,

Черноморец (Бч) получи добри новини преди коледните и новогодишни празници. Всички в тима напълниха джобовете с дължимите им заплати и премии. През есенния дял на сезон 2019/20 Черноморец завърши на 12-а позиция с актив от 19 точки и ще опита да запази мястото си във Втора лига.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico