Daily Archives: декември 23, 2019

Драма в софийското метро (СНИМКИ)

Драма в софийското метро (СНИМКИ)Малко коте се заклещи на релсите на метростанция “Сердика” на 21 декември. Животинчето бе причината да спрат всички влакове за няколко минути, за да не стане инцидент. Това съобщават от Столица.bg.

На място пристигнали екипи на СДВР, на Метрополитен, на Дирекция “Аварийна помощ и превенция”/АПП/ на Столична община. Докато траела спасителната акция никой от гражданите не роптаел.

Вниманието на всички пътници в метростанцията бе насочено към малкото коте. То бе заклещено между релсите. Затова се наложи екип на Метрополитен да спре тока с високо напрежение.

След като животинчето бе извадено невредимо, хората аплодираха спасителите.

“Намериха се и хора, които пожелаха да осиновят мъничето веднага след случката, вместо да го предадем на “Екоравновесие”, казаха от АПП.

Движението на влаковете в метрото е възстановено и се извършва по график.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Карлеуша и Осипова се пуснаха като голи Снежанки за Коледа

Карлеуша и Осипова се пуснаха като голи Снежанки за Коледа

Сръбската фолк певица Йелена Карлеуша и родната плеймейтка Жанета Осипова станаха голи Снежанки, видя HotArena.Двете красавици зарадваха почитателите си в социалните мрежи със серия празнични снимки, на които са основно по бельо, а гледката разпалва фантазии. Йелена Карлеуша държи да привлече вниманието с провокативните си снимки, а празничният сезон изисква подходящ “костюм”. 

Този път тя избра секси червено бельо, с шапка на Дядо Коледа. Във всеки случай мнозина поискаха “Баба Коледа” да им даде подаръци. 

Плеймейтката Жанета Осипова тази година също влезе в ролята на Снежанка, която ще раздава подаръци. Със сигурност всеки мъж си мечтае за една таква Снежанка в спалнята си, пише Телеграф.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Две плевенски бридж двойки в първата десетка на симулативен благотворителен турнир

Две плевенски бридж двойки в първата десетка на симулативен благотворителен турнирbridjНа 21 декември в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, Асеновград и Димитровград се състоя първия симулативен благотворителен турнир по спортен бридж. Идеята е на новото ръководство на Българската бридж федерация, изпълнителен директор на която е плевенчанинът Клементин Николчев.
Във седемте града се изиграха едновременно 24 дона, като имаше класиране за отделните градове и общо за цялата страна. Общо 87 двойки се включиха в надпреварата. Турнирът бе без награден фонд, а със събраните средства от участниците ще се подпомогне участието на младежкия национален отбор на Световното първенство през 2010 година.
В Плевен в турнира се включиха 14 двойки от Плевен, Враца, Червен Бряг и Белене. Турнирът бе спечелен двойката на домакините Светлин Антонов – Чавдар Андреев, следвани отново от плевенчани – Емил Попов – Тома Томов и Валери Стоянов – Георги Петров от Червен Бряг.
В генералното национално класиране първи са Стоян Николов – Христо Чавдаров от Асеновград, а двойката Светлин Антонов – Чавдар Андреев са четвърти. В челната десетка е още една двойка от Плевен – Любляна и Слави Алексиеви, които са десети.
Подобен, но много по-мащабен турнир предстои на 11 януари 2020 година. Той е организиран от Бридж федерация на Турция, която покани и българските си колеги, и е в памет на българския бриджор Калин Каракехаьов. В нея се очаква да се включат над 2000 състезатели от двете държави, а Плевен отново ще бъде един от градовете включени в проявата.

Powered by WPeMatico

Журналист с обръщение за конкурса за БНР

Журналист с обръщение за конкурса за БНРЖурналистът Валери Тодоров написа отворено писмо обръщение до председателя на НС, президента, премиера, председателя на Комисията по култура и медии и председателя на СЕМ във връзка с избора на генерален директор на БНР. Ето какво пише Тодоров:

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ

Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

Г-ЖА СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА

ОБРЪЩЕНИЕ НА ВАЛЕРИ ТОДОРОВ

ВЪВ ВРЪЗКА С КОНКУРСА ЗА ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БНР

УВАЖАЕМА Г-ЖО КАРАЯНЧЕВА,

УВАЖАЕМИ Г-Н РАДЕВ,

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,

УВАЖАЕМИ Г-Н РАШИДОВ,

УВАЖАЕМА Г-ЖА ВЛАДИМИРОВА,

Уважаеми колеги и приятели,

Във връзка с изявление на г-жа Ивелина Димитрова, председател на техническата комисия на Съвета за електронни медии по избора на генерален директор на БНР, направено на 20. 12. 2019 г., в което се твърди че не отговарям на условията за участие в конкурса за генерален директор на БНР, тъй като не съм закрил участието си във фирма, съм длъжен да заявя следното:

В предоставен от мен нотариално заверен акт в СЕМ е видно, че още на 02.12. 2019 г. с решение на Общото събрание и нотариално заверен договор, съм прехвърлил управлението на фирмата и дружествените дялове на друго лице. Актът влиза в сила от момента на подписването му. Вписването в Агенцията е последващ акт, който може по различни обстоятелства да бъде забавен във времето и е независещо от мен обстоятелство. Но, въпреки това, вписването е станало часове след внасянето на документите ми за конкурса за генерален директор на БНР на 5.12. 2019 г.. Освен това, чл. 59 т. 2 от Закона за радиото и телевизията не посочва вписването в Търговския регистър като изискване и доказателство (прилагам цитат от ЗРТ по-долу).

Смятам, че отстраняването ми от конкурса е тенденциозен акт и израз на недобра практика, пореден тревожен знак за състоянието на медийната среда и медийната регулация у нас. Въпросът е дали поради недостатъчна некомпенетност или със съзнателна умисъл СЕМ ме отстранява от конкурса и каква е целта на това действие. Ще напомня, че неведнъж без сериозни мотиви са отлагани или променяни сроковете за повеждане на конкурсите за генерални директори. Мога да дам само пример как в течение на 24 часа СЕМ обяви и отмени конкурса за генерален директор на БНТ. Регулаторът избра през 2013 г. генерален директор на БНТ, въпреки доказаното съдебно вписване за дружествено участие в управлението на фирма. На 23.08. 2017 г. СЕМ избра генерален директор на БНТ въпреки наличието на заведено съдебно дело срещу него.

Подобна „прецизност“ сега хвърля петно не само върху конкурса, но и върху медийната регулация и медийната практика. Призовавам СЕМ да преразгледа решението на Техническата комисия и да го свери с опитни юристи. Поредицата скандали с избора на генерални директори на БНР и БНТ доказват тази небходимост. Доверието към СЕМ е достатъчно разколебано и е в критична точка. Призовавам и Комисията по културата и медиите, както и Министерството на културата да вземат отношения по този случай преди да бъде отнесен към европейските институции.

През годините, когато управлявах БНР (2007 – 2013 г.), съвпаднали с тежката икономическа криза, БНР отбеляза високо и устойчиво развитие. Програмите достигнаха рекордни рейтинги и обхват на аудиторията. Извършени бяха първите експериментални цифрови излъчвания. Създадена бе уникалната хибридна интернет радиоплатформа БИНАР. Открити бяха три нови регионални радиостанции на БНР.

Безпрецедентно развитие получи предавателната мрежа на БНР. Извършена беше техническа и технологична замяна и дигитализация на ефирните студиа и на продуцентски студиа във всички програми. Открити бяха нови продуцентски центрове, изложбени зали. БНР се превърна в най-големият медиен партньор. Всичко това в рамките на отпуснатия бюджет. Плановете за приходите бяха преизпълнявани. Нито веднъж в рамките на медията не е възниквал проблем със свободата на словото и етичните стандарти.

Поставям въпроса дали не е време радикално да се преразгледа дейността и работата на СЕМ, като членовете на медийния регулатор бъдат избирани чрез конкурс, да се вкара обществена квота в обществения регулатор, да се извършва регламентираната в ЗРТ ротация на членовете, за да се преодолеят зависимостите в него, а също така да се въведе обществен надзор в медийния регулатор чрез Обществен съвет на електронните медии, предлаган от мен по-рано през годините. Също така да се премахнат редица проблемни клаузи в ЗРТ, включително изискването за оттегляне на кандидатите от управлението на дружества преди участието им в конкурсите за генерални директори и издигането им за членове на управителните съвети на БНР и БНТ, непризнаването на трудов стаж по време на мандатите им и др. Ще чакаме ли да заемем следващото непрестижно място в индекса за медийните свободи?

ВАЛЕРИ ТОДОРОВ, професия журналист

Цитат от медиите
“От работата на техническата комисия е установено, че към 5 декември 2019 г.
кандидатът е бил вписан като управител и съдружник в търговско дружество.
Лицето е заличено в тези му качества едва на 6 декември 2019 г.”

Цитат от Закона за радиото и телевизията
Чл. 59 т. 2 от ЗРТ: Не могат да бъдат членове на управителен съвет на БНР,
съответно на БНТ еднолични търговци, собственици, съдружници, управители,
прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски
дружества и кооперации.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Септември Симитли взе нападател на Локо (Сф)

Септември Симитли взе нападател на Локо (Сф),,

Бившият юношески национал Китан Василев ще продължи през пролетта в третодивизионния Септември Симитли. 22-годишният нападател е разтрогнал с Локомотив София и е свободен агент, пише pirinsport.

Василев е роден в Симитли. Юноша е на Пирин Благоевград и Славия. Дълго време минаваше за един от най-голе-мите таланти на белите, записа мачове и за юношеския национален отбор. Той обаче не успя да се наложи на “Овча купел” и премина в Локомотив София. Бе даван под наем и в столичните Царско село и Витоша Бистрица. След напускането на Младен Додич Василев е изразил желание да си тръгне от червено-черните.

Септември Симитли не крие амбиции за атака на Втора лига през пролетта. Тимът е без загуба през есенния дял на Югозападната Трета лига, като изостава само на точка от лидера Миньор Перник. В клуба се надяват, че Китан Василев ще им помогне в битката за промоция.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico