Daily Archives: февруари 7, 2020

От 10 февруари земеделските стопани могат да заявят финансова помощ за зимни пръскания

От 10 февруари земеделските стопани могат да заявят финансова помощ за зимни пръсканияDF zemedelie logoОт 10 февруари Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) започва прием на заявления по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”, съобщават от фонда. Приемът ще продължи до 6 март.
Ще се приемат заявления за закупуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване процесите на гниене на листата на овощните видове, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките. Срокът за отчитане на дейностите е до 10 април, а до 22 май ще бъдат изплатени средствата.
От ДФЗ обръщат внимание, че маслодайната роза за първи път влиза в обхвата на подпомагане по схемата. По предложение на бранша Министерство на земеделието, храните и горите пренотифицира държавната помощ. В тази връзка беше увеличен и бюджетът по схемата с 8 млн. лв. (от 22 млн. лв. на 30 млн. лв.) за периода на прилагане на схемата – до края на 2022 г. Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс от 6 млн. лв. по схемата за зимните пръскания за 2020 г. Разпределените и усвоени средства за държавната помощ в направлението през миналата година бяха в размер на 5,6 млн. лв.
Финансовата подкрепа е в размер до 270 лева на хектар с ДДС. Важно е да се знае, че се подпомагат направените разходи за продукти за растителна защита, които са извършени след подаване на писмено заявление до ДФЗ, преди дейността по съответния етап от борбата с вредителите да е започнала.
Средствата се изплащат само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита, на основание чл.91, ал.1 от Закона за защита на растенията и са вписани в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, на основание чл.6, ал.1 от Закона за защита на растенията. Продуктите за ускоряване процесите на гниене на листата, могат да са закупени и от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон.
Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза).
Указанията по схемата са публикувани на сайта на ДФЗ.

Powered by WPeMatico

Военни разчистват пътищата в Белене

Военни разчистват пътищата в БеленеВоенни продължават да оказват помощ за справяне с усложнената зимна обстановка.

След искане на областния управител на Плевен в 12.30 часа днес специализиран екип от формированието в Белене е изпратен, за да окаже помощ в дейността на аварийните групи на ЧЕЗ, съобщи news.bg.

Заради обилния снеговалеж в община Белене има прекъсване на електрозахранването, довело до спиране на водоподаването и на сигнала на мобилните оператори.

На терен са изпратени 8 военнослужещи с два леки автомобила с повишена проходимост и два броя МТЛБ.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Ван Дайк с жест към умиращ фен на Аякс

Ван Дайк с жест към умиращ фен на Аякс,,

Бранителят на Ливърпул Върджил ван Дайк зарадва умиращ фен на Аякс. 

Холандецът изпрати своя фланелка с автограф на привърженика, който страда от напреднала форма на рак на белия дроб и му остават няколко месеца живот. 

Йопи Верстепен се е примирил със съдбата си и е започнал да организира погребението си. Той е помолил феновете в Нидерландия да му изпратят картички, писма и други артикули, с които да бъде напълнена църквата. 

63-годишният Верстепен вече има стотици футболни артикули. Между тях е и фланелката на Ван Дайк, на която пише: „Специално за теб, Йопи!“

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Наталия Гуркова се покри след краха на предаването си

Наталия Гуркова се покри след краха на предаването си

Мис България 1998 Наталия Гуркова се покри, след като предаването, което водеше – „Те са“, спря да се излъчва в края на миналата година, видя HotArena.То се излъчваше в YouTube И Фейсбук като всяка седмица красавицата правеше интервюта с известни личности. От октомври обаче няма нито едно качено видео и мнозина смятат, че причината за това е липсата на аудитория. 

Гуркова отдавна мечтаеше за свое предаване, но за съжаление начинанието й приключи безславно след само половин година. След спирането му Наталия напълно изчезна от светския живот и от социалните мрежи. Последната й активност във Фейсбук е от началото на декември, когато се появи на награди на олнайн канал, за да връчи едно от отличията. 

Оттогава Гуркова не е публикувала нищо, не е посещавала никакви светски събития и не си вдига телефона. Тя се беше скрила и от светлините на прожекторите и когато почина съпругът й Джордже Михалевич, който беше разстрелян в края на септември 2018 в ЮАР. След като стана ясно, че ще става ТВ водеща, Наталия започна да дава интервюта и да посещава партита. 

Тя имаше идея и за стартиране на свой бизнес, който отлагаше във времето, но сега може би ще се съсредоточи именно върху него. Миската мечтае и за участие във филм. 

Най-вероятно сега Наталия се е съсредоточила върху отглеждането на децата си – Джорджия и Кристиян. „Силна жена съм, във времето съм го показала и най-голямата мотивация за справяне с трагедията със съпруга ми са моите деца. Аз съм им майка, но трябва да играя ролята и на баща. Нося цялата отговорност за всичко. Поех я и съм наясно, че от сега нататък ще е по този начин. Нямам друг избор. Трябва да продължа напред“, каза пред Галерия Наталия. 

10-годишната Джорджия вече уверено върви по стъпките на майка си и след като стана малка Мис България през 2015, миналата година спечели международния конкурс Литъл Мис Нейшън в Бразилия. Кристиян пък, като всяко момче, харесва колите, моторите и героите от филмчетата. Сега в грижите много й помагат родителите, защото свекърва й продължава да живее в ЮАР. Наталия е категорична, че не би се влюбила в друг мъж. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Мобилни екипи на ОДМВР-Плевен днес ще се срещнат с жители на селата Телиш, Ракита, Радомирци и Рупци

Мобилни екипи на ОДМВР-Плевен днес ще се срещнат с жители на селата Телиш, Ракита, Радомирци и Рупци

За подобряване на дейността по опазване на обществения ред и изпълнение на мероприятия, заложени в план  на МВР и план на ОДМВР – Плевен за противодействие на конвенционалната престъпност са определени посещения на сформирани мобилни екипи на полицията в малките населени места.

Днес полицаи ще се срещнат с жителите на села в община Червен бряг. Ето и графикът:

Град Телиш – 09.30 часа – Кметството на град Телиш

Село Ракита – 10.30 часа – Кметството на село Ракита

Село Радомирци – 11.30 часа – Кметството на село Радомирци

Село Рупци – 12.30 часа – Кметството на село Рупци

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico