Daily Archives: февруари 12, 2020

Ловец, застрелял муфлон, разяри FB-обществото

Ловец, застрелял муфлон, разяри FB-обществотоЛовец от дружинката в родопското село Равногор предизвика стотици гневни реакции в социалната мрежа Facebook. Мъжът публикува снимки, на които гордо позира до убит от него муфлон, държейки пушка със заглушител.

Въпреки че е застрашен вид, муфлонът е разрешен за отстрелване у нас при определени условия. Това не попречи на редица граждани да порицаят „героя“ за моралното му престъпление. Негативните коментари, сред които и немалко с цветущ изказ, бяха над 150 и продължаваха да се множат, която явно е принудило ловеца да изтрие публикацията си.

Припомняме, че муфлоните са записани са в Червената книга на България като застрашен вид. Справка в Wikipedia сочи, че към 2012 г. в България има 4595 муфлона с тенденция към намаляване.

Въпреки успешната аклиматизация на европейския муфлон в редица страни, включително и в България, на родните му острови популацията е уязвима вследствие на лова и заради кръстосване с домашни овце.

На остров Кипър например, от местния подвид, наричан агрино (Ovis aries ophion), през 1997 г. са преброени едва 1200 екземпляра. Главна заплаха за изкуствено развъдените популации са хищниците (вълци, чакали, скитащи кучета) и бракониерите.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Бившият на Елена Йончева я смени с татуирана архитектка (Новата му с 27 години по-млада от журналистката)

Бившият на Елена Йончева я смени с татуирана архитектка (Новата му с 27 години по-млада от журналистката)

Евродепутатът Елена Йончева претърпя пълен любовен крах, узна HotArena.Връзката й с архитекта Пламен Тодоров отдавна вече е в миналото, а той си има нова сериозна приятелка. Избраницата му се казва Виктория Станчева и е млада, свободолюбива, винаги усмихната и не ще и да чуе за политика. През юни Вики ще стане на 29, а прости сметки показват, че Елена може да й е майка. В края на май Йончева ще чукне 56. 

Виктория също е архитект и с Пламен работят в едно и също студио. Запознават се покрай проектите, а скоро между тях прехвърчат искри. Това се случило още миналата година. По това време Йончева се била отдала  на предизборни обиколки от кампанията за Европарламента и сякаш забравила за съществуването на мъжа си. 

Докато Елена се вълнувала само от политика, влюбените се криели по хотелите и чератели смели планове за бъдещето. Виктория успяла да запали Пламен по пътешествията. Сред хобитата й са да прави планински преходи и да практикува кайтсърфинг. Но освен чаровна пътешественичка, новата на Пламен е и доказан професионалист. 

Учила е в Миланския политехнически университет, насочен изцяло към инженерни и архитектурни специалности. Твърди се, че с Пламен вече живеят заедно, пише Галерия. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Известни са класираните в „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“

Известни са класираните в „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“zemedelie drebni stopaniПриключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014 – 2020 г. по Процедура чрез подбор № BG06RDNP001-6.007, съобщават от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).
След приключване на приема в „ИСУН 2020“, проектите по процедурата бяха оценени от комисия за извършване на предварителна оценка. Резултатите от работата на оценителната комисия са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.
Всеки кандидат по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ може да провери заявените и присъдени точки след предварителната оценка по критериите за подбор. При извършване на предварителната оценка от ДФЗ са се придържали стриктно към утвърдените условия за кандидатстване и разяснения към тях на Министерство на земеделието, храните и горите, в качеството на Управляващ орган на ПРСР 2014 – 2020 година.
Кандидатите, чиито проектни предложения са получили по-малък брой точки от заявените по горепосочената процедура, могат да подадат писмени възражения до Управляващия орган на ПРСР по реда на чл. 9в от Закона за подпомагане на земеделските производители в 14–дневен срок от публикуване на настоящите списъци.
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедура чрез подбор № BG06RDNP001-6.007 по подмярка 6.3 през ИСУН е 22 000 000,00 евро.

Powered by WPeMatico

2517 лева са нужни за издръжка на 4-членно семейство у нас

2517 лева са нужни за издръжка на 4-членно семейство у нас2517 лева са необходимите средства за издръжката на живота на 4-членно семейство за четвъртото тримесечие на 2019 година, сочат данни на КНСБ. В сумата са включени разходи за храна и жилище, здравеопазване, образование, транспорт, облекло и почивка.

Необходимият нетен размер на работната заплата, за да се покрият нуждите на семейство с две деца, е не по-нисък от 1259 лв. За сравнение – за третото тримесечие на миналата година средната работна заплата у нас е била 969 лв. – с 23% по-ниско от необходимото възнаграждение за издръжка. Причините за нарастването на необходимите пари за издръжка се дължи на поскъпването на много стоки и услуги. Най-голям е скокът на цената на месото – 15.6%

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Проблеми в Монтана преди мача с Нафтата, Дамянов и Гаджалов ще пропуснат на 100% срещата

Проблеми в Монтана преди мача с Нафтата, Дамянов и Гаджалов ще пропуснат на 100% срещата,,

Централният защитник на Монтана Костадин Гаджалов и офанзивният полузащитник Борислав Дамянов са контузени.

По-сериозно е състоянието на 22-годишният Дамянов, който днес трябва да премине преглед в столична клиника.

И двамата ще пропуснат старта на пролетния полусезон във Втора лига.

В събота монтанци гостуват на Нефтохимик.

Тренировки с родния си клуб пък започна Ваньо Иванов.

19-годишният защитник в момента е свободен агент, след като разтрогна договора си с елитния Витоша (Бистрица), за който през есента изигра 8 мача.

Той обаче е изостанал с подготовката, разкриха от стадион „Огоста“.

Снимка: Топспорт

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico