Daily Archives: февруари 18, 2020

Спаси София: Готви се скандален ремонт на Борисовата градина

Спаси София: Готви се скандален ремонт на Борисовата градинаЗа готвен скандален ремонт в Борисовата градина предупредиха днес активистите от Спаси София и независимият общински съветник Борис Бонев. Докладът на зам.-кмета по екология Йоана Христова, който тази седмица се гледа в комисиите на Столичния общински съвет, предвижда ремонт за 12 млн. лв. на Борисовата градина в частта около Езерото с лилиите и алеите водещи към братската могила.

По време на заседанието на комисията по екология, точката относно ремонта предизвика бурна дискусия. По думите на независимият съветник Борис Бонев, така предложеният проект създава изключително сериозни проблеми, които могат да доведат до ремонт по подобие на този в Западен парк.

Ремонтът там се бави вече няколко години и целият парк е неизползваем за гражданите и е потънал в кал и изкопи, припомня „Спаси София“.

Според Бонев, в Доклада се иска разрешение администрацията тепърва да кандидатства за финансиране на ремонта на Борисовата градина, а същевременно зам. кметът Йоана Христова призна, че това вече е сторено още през месец декември, въпреки липсата на одобрение от съвета. Друг съществен проблем, който беше повдигнат от Борис Бонев е липсата на обвързаност на този ремонт с течащата процедура за приемане на подробен устройствен план на Борисовата градина. По думите му е абсолютно недопустимо да се извършва ремонт за милиони сега, при положение, че ПУП-ът може да предложи съвсем друг вид на парка.

По време на заседанието стана ясно и че въпреки показаните много конкретни левови стойности за ремонта, подробни количествени сметки не са предоставени на общинските съветници. По думите на Борис Бонев е повече от очевидно, че става въпрос за схема за усвояване на свободни европари, а не искрено желание един от най-знаковите паркове на София да получи качествен и обмислен ремонт. Съветникът припомни, че по програмата, по която ще бъде финансиран ремонта на Борисовата градина, е било възможно да се финансират ремонти на междублокови пространства, строителство на общински паркинги, ремонти на тротоари, изграждане на велоалеи или ремонти на други зелени площи.

Бонев попита на база какъв анализ е избран ремонт на Борисовата градина, която е в сравнително добро състояние, а не например градинка Рила, Княжеската градина или парк Овча купел, които тънат в разруха. Администрацията не съумя да даде логично обяснение за избора си. В края на заседанието независимият съветник предложи точката да бъде отложена, заради всички свързани с нея проблеми, което беше прието от останалите съветници. “Беше задължително точката да се отложи, за да се даде възможност за публикуване на всички налични материали и документи, както и да се види по какъв начин този ремонт да бъде съобразен с бъдещия ПУП на парка.”, завърши Бонев.

На своята страница пък гражданската организация Спаси София обобщи казуса, като припомни, че това е същият екип, който доведе ремонта на Западен парк до кошмар без край и че Борисовата градина като ключов парк и част от паметта на София, не трябва да бъде опитно поле. Организацията коментира, че когато единственият мотив е усвояване на пари, а проектът минава без никакво обществено обсъждане – резултатът е предвидим.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

ВИДЕО: Топ 10 на най-красивите попадения за миналата седмица

ВИДЕО: Топ 10 на най-красивите попадения за миналата седмица,,

програма

   <fieldset></fieldset>

     Няма мачове на живо.
   <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Николета се обясни на Божинов за РД: Ти си най-правилният ми избор!

Николета се обясни на Божинов за РД: Ти си най-правилният ми избор!

Николета Лозанова се обясни в любов на бившия си Валери Божинов, видя HotArena.Една от най-горещите българки честити рождения ден на бащата на детето си. Тя пусна трогателен статус и снимка, на която Валери е сдъщеря им Никол.

„Едно от най-правилните неща, които съм правила е, че точно теб избрах за баща на нашата дъщеря! Бъди здрав и не спирай да надскачаш възможностите си!“, написа тя. 

Двамата с Валери се разделиха със скандал, но бързо изгладиха отношенията си, пише България днес. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

В Червен бряг ще отбележат годишнината от гибелта на Левски

В Червен бряг ще отбележат годишнината от гибелта на Левски

Стартира европейският конкурс на Баумит за най-красиви фасади „Life Challenge 2020”. В конкурса, който се провежда на всеки две години, са подали заявление за участие 387 избрани фасади от 25 държави от Европа. Затова „Life Challenge 2020” означава избор на н …Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

ТОЛ камерите „щракнаха“ 805 нарушители за ден

ТОЛ камерите „щракнаха“ 805 нарушители за ден805 нарушители са засекли само за вчерашния ден (17 февруари) камерите към електронната система за събиране на пътни такси.

Водачите са засечени с камерите, които са разположени върху стационарните контролни точки, които са 295 на брой и покриват 10 800 км от републиканската пътна мрежа, и част от мобилните камери, които са общо 105 на брой, които покриват останалите до 20 000 км. Това каза за сутрешния блок на БНТ доц, Георги Балабанов от ТОЛ управлението пред БНТ.

Експертът разясни какви данни записват автомобилите, които са „мобилно глобяваща единица“.

„В него стоят полицаите, които налагат санкциите на нарушителите. Този автомобил се свързва с предходна стационарна контролна точка или мобилен екип с камера и на базите на данните, които получават от стационарната контролна точка, съответно правят правоприлагането, налагат съответните сакнции“, обясни той.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico