Daily Archives: април 8, 2020

Въвежда се пропусквателен режим на пазара в Червен бряг

Въвежда се пропусквателен режим на пазара в Червен бряг

Кметът на Община Червен бряг със Заповед от 07.04.2020 г. предприе мерки за въвеждане на пропусквателен режим на Общинския пазар в града – МАКСИМУМ 30 КЛИЕНТИ И ДИСТАНЦИЯ ОТ ДВА МЕТРА МЕЖДУ КЛИЕНТ И ТЪРГОВЕЦ.

Служителите от звено „Инспекторат” вече са поставили ограждения и табели за еднопосочно движение „ВХОД – ИЗХОД”, както и табели за задължително спазване на предприетите противоепидемични мерки, информират от Общината.

На обособените маси на открито на Кооперативния пазар се разрешава продажбата на плодове, зеленчуци, посадъчен материал и друга готова продукция само на земеделски стопани, с регистрация в Областните дирекции „Земеделие” за стопанските 2018/2019 г. и 2019/2020 г. и то при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА /маски и ръкавици/ ОТ ПРОДАВАЧИТЕ И КЛИЕНТИТЕ.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Удължава се срокът за изпълнение на договорите по три инвестиционни схеми

Удължава се срокът за изпълнение на договорите по три инвестиционни схемиdfz logoУправителният съвет на ДФ „Земеделие” взе решение за удължаване сроковете на изпълнение на инвестиционните проекти от прием 2019-та по трите схеми за държавни помощи „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”, „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“ и „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко”.
Всеки един сключен договор по трите схеми по прием 2019 г. ще се удължи със срока за времето на извънредно положение плюс още 3 месеца. Това означава, че при обявеното към момента извънредно положение от два месеца, за всеки бенефициент срокът за изпълнение на проекта се удължава с пет месеца.
Решението е взето с оглед обявеното извънредно положение в Р България, заради пандемията от коронавирус (COVID-19) и постъпилите искания от бенефициенти за удължаване на срока за изпълнение на договорите, поради обективна невъзможност за изпълнение на инвестицията.
Указанията за прилагане на държавните помощи ще бъдат допълнени и утвърдени от Министъра на земеделието, храните и горите.

Powered by WPeMatico

НАП: Над 200 000 са подали годишните си данъчни декларации

НАП: Над 200 000 са подали годишните си данъчни декларацииNAPНад 200 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от Национална агенция за приходите.
За офис Плевен до момента са подадени 6 446 данъчни декларации от физически лица за доходи през 2019 г., от които по електронен път 4 540 бр. От подадените онлайн декларации при 3 266 това е станало с ПИК, а 1 274 са подадени с електронен подпис, уточняват от офиса на НАП в Плевен.
Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г., напомнят от приходната агенция.
16 000 граждани са се възползвали от 5% отстъпка, като са подали формуляра си по електронен път и са платили данъка върху доходите до края на март. 80% от всички декларации за доходите са подадени по електронен път – с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис, сочат обобщени данни на приходната агенция. 
860 000 граждани вече имат персонален код от НАП, като могат да го използват за 35 електронни услуги, предоставяни от приходната администрация. Издаването на новПИК се извършва само в офис на НАП в рамките на няколко минути.От съображения за сигурност, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.
Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700.
Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/с персонален идентификационен код или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.
Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП:https://nap.bg/page?id=762.
Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор.

Powered by WPeMatico

До края на извънредното положение спират автобуси, тръгващи от Плевен

До края на извънредното положение спират автобуси, тръгващи от ПлевенavtogaraВъв връзка с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България (публ. ДВ бр.22 от 13.03.2020г.) за обявяване на извънредно положение на територията на цялата страна и с цел ограничаване разпространението на коронавирус  COVID-19 и намаляването на вредните икономически ефекти от кризата Община Плевен съвместно с Областния управител на област Плевен извърши оптимизация на маршрутни разписания от областната и републиканската транспортни схеми, като сключи с превозвачите допълнителни споразумения за спиране изпълнението на следните автобусни линии в посочените часове за времето до изричната отмяна на обявеното извънредно положение:
1.Автобусна линии ”Плевен-Тръстеник”
– с часове на тръгване от Плевен – 08:30 ч.; 12:30 ч.; 17:30 ч.
– с часове на тръгване от Тръстеник – 07:30 ч.; 11:30 ч.; 16:30 ч.
2.Автобусна линия ”Плевен-Бъркач”
– с час на тръгване от Плевен – 10:00 ч.
– с час на тръгване от Бъркач – 11:00 ч.
3.Автобусна линия ”Плевен – Пловдив”
– с час на тръгване от Плевен – 06:00 ч.
– с час на тръгване от Пловдив – 15:00 ч.
4.Автобусна линия ”Плевен- Стара Загора”
– с час на тръгване от Плевен-06:30 ч.
– с час на тръгване от Стара Загора – 13:45 ч.
5.Автобусна линия ”Плевен-София”
– с час на тръгване от Плевен- 06:20 ч.
– с час на тръгване от София – 13:30 ч.
6.Автобусна линия ”Плевен- Ловеч”
– с часове на тръгване от Плевен-07:00 ч.; 09:00 ч.; 11:00 ч.; 13:00 ч.; 15:00 ч.; 17:00 ч.
– с часове на тръгване от Ловеч – 08:00 ч.; 10:00 ч.; 12:00 ч.; 14:00 ч.; 16:00 ч.; 18:00ч.
7.Автобусна линия ”Плевен- Тетевен”
– с час на тръгване от Плевен- 08:00 ч.
– с час на тръгване от Тетевен – 13:30 ч.

Powered by WPeMatico

Манолова: Борисов отдавна е планирал смяна на ръководството на ББР

Манолова: Борисов отдавна е планирал смяна на ръководството на ББРПремиерът Борисов да нареди проверка на отпуснатите от Българската банка за развитие (ББР) кредити за периода на кабинета „Борисов-3”, резултатите от която да оповести лично министър-председателят. За това призовава в своя позиция Мая Манолова, председател на „Изправи се.БГ”, по повод скандала с кредита от 75 млн. лева, предоставен от Българската банка за развитие (ББР) на колекторска фирма.

Сутрешното изявление на Борисов е не просто артистична ПР-маневра, а отдавна подготвяна смяна на ръководството на ББР. Самият финансов министър публично съобщи в средата на м.март за кадрови промени, които предстоят там, а името на новия ръководител на банката е подадено за одобрение в БНБ още преди скандала.

Призовавам премиерът Борисов публично да отговори на въпроса ми вярно ли е това.

В контекста на кандидатстването на България за еврозоната рискът от подобни публични скандали ясно се осъзнава от премиера. Още повече, че той лично със своя заповед е назначил г-н Лъчезар Борисов зам.- министър на икономиката, в което си качество той е и председател на надзора на ББР. Тоест, с негова заповед ще бъда назначен и следващият на този пост.

Смятаме също, че при така създалия се скандал, седмици преди предоставянето на нови 700 млн. лв. на ББР като част от икономическите мерки на правителството за справяне с щетите от коронавируса, това намерение на правителството трябва да се преосмисли и помощта за бизнеса да се предостави на фирмите и домакинствата пряко, а не чрез кредити.

Правителството да предостави и сумата от 1 млрд. лв. отделени за държавен ВиК-холдинг, за реална помощ на нуждаещите се фирми и домакинства по ясни правила, които да гарантират, че тази подкрепа ще бъде справедливо разпределена. Помощта да се осъществява под надзора на Граждански експертен борд по примера на Логистичния щаб и Националния оперативен щаб, които вече доказаха своята ефективност. Тази добра практика Борисов да приложи и към разпределението на финансовите средства, които принадлежат на всеки български гражданин.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico