Daily Archives: май 8, 2020

ДФЗ изплати над 30 млн. лева за протеинови култури за Кампания 2019

ДФЗ изплати над 30 млн. лева за протеинови култури за Кампания 2019varivaДържавен фонд „Земеделие“ преведе 30,5 млн. лева (30 412 142 лв.) по Схемата за обвързано подпомагане за протеинови култури (СПК) за Кампания 2019. Субсидиите са преведени на 16 810 производители на територията на цялата страна, които отглеждат фасул (зърно), леща, нахут, грах за зърно (зимен и пролетен), зелен грах, фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан, както и смески от тях.
Ставката по схемата за Кампания 2019 г. е 214,77 лв. на хектар и е определена със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.
Плащането за памук е предвидено да бъде извършено в началото на следващата седмица.

Powered by WPeMatico

Пазете кошерите! Поредно третиране на посеви, в землището на Тученица

Пазете кошерите! Поредно третиране на посеви, в землището на ТученицаpcheliВ изпълнение на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности Община Плевен уведомява  собствениците на пчелни семейства, че ще се извърши наземно третиранe срещу болести и неприятели на посеви слънчоглед в землището на с. Тученица.
Растителнозащитните практики ще се извършат от 12.05.2020 г. до 14.05.2020 г. включително от 09.00 до 18.00 часа.
Третирането ще се извърши  със сертифицирани препарати „Маза” и „Трину”, закупени  от „Теди” ООД.
Собствениците на пчелини да предприемат мерки за опазване на пчелните семейства от отравяне, като по преценка обозначат мястото на пчелина с бял флаг.
За повече информация – телефон 0888230828

Powered by WPeMatico

От 13 май отново ще работи „Синя зона“ в Плевен

От 13 май отново ще работи „Синя зона“ в Плевенsinja-zona3Кметът на Община Плевен Георг Спартански издаде заповед, с която се възстановява режимът на платено паркиране на пътни превозни средства в обособените зони за платено паркиране на територията на гр. Плевен – „Синя зона”, и общински платени паркинги, считано от 13-ти май 2020 г.
До второ нареждане на територията на община Плевен продължават да не функционират пазарът за покупко-продажба на моторни превозни средства пред входа на стадион „Плевен”, както и клубовете на хората с увреждания и пенсионерите.
Заповедта може да прочетете в сайта на Общината, на адрес: https://pleven.bg/uploads/posts/zapoved-na-kmeta-na-obshtina-pleven-rd10-514-08052020.pdf.

Powered by WPeMatico

Първите изкупвачи на мляко кандидатстват вече и по електронен път

Първите изкупвачи на мляко кандидатстват вече и по електронен пътmljako surovoДФ „Земеделие“ предоставя нова електронна услуга, от която могат да се възползват първите изкупвачи на сурово мляко. От 11 май 2020 г. те имат възможност да впишат своите договори в регистъра на сключените договори за доставка на сурово мляко в ИСАК, както и да подадат заявлението си по електронен път. Онлайн кандидатстването става през Системата за електронни услуги (СЕУ) на фонда – в специално разработена секция.  
За всички изкупвачи, които желаят да използват цифровите услуги на ДФЗ – РА, е изготвено „Ръководство за електронно въвеждане“. В него е събрана полезна информация с насоките и стъпките за регистрация, подаване на заявление и регистрирането на самите договори. За улеснение на кандидатите е съставен и списък с често допускани грешки при кандидатстването по схема „Договорни отношения в сектора на млякото“. Информацията съдържа съвети към бенефициерите как да попълнят и предоставят коректно изискваните данни. Ръководството за въвеждане и списъкът с най-често допусканите грешки са публикувани на официалната интернет страница на ДФЗ – в раздел „Селскостопански пазарни механизми“, секция „Мляко“. От същото място могат да се изтеглят и формулярите на документите, които са по образец.  
В периода на плавно преминаване към прием през СЕУ чрез електронен подпис, бенефициентът трябва да посети областната структура на ДФЗ по място на дейността за окончателно одобрение на подадените данни.
ДФ „Земеделие“ работи активно за дигитализацията на всички системи, които администрира. Това ще доведе до намаляване на административната тежест за земеделските стопани и агробизнеса, ще облекчи както работата им, така и задълженията.

Powered by WPeMatico

Нови две жертви на коронавируса в България, смъртните случаи са общо 86

Нови две жертви на коронавируса в България, смъртните случаи са общо 861872 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб към 17:00 часа на 8 май. През днешния ден са доказани още 7 нови случая – в областите: 1 в Пловдив, 1 в Кърджали, 1 в Кюстендил, 1 в Разград и 3 в София. Лабораториите продължават да работят. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

379 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 49 са в интензивни отделения и клиники.

201 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19.

По отношение на общата картина: 914 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 958 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 г.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 86. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал 84-годишен мъж. Пациентът е страдал от мозъчно-съдова болест и артериална хипертония, прекарал е и инсулт. В областната болница в Ямбол е починала 52-годишна жена, която е била със стенокардия и артериална хипертония.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico