Daily Archives: май 11, 2020

Продължават дейностите по възстановяване на уличната настилка в Плевен

Продължават дейностите по възстановяване на уличната настилка в Плевенremonti uliciИзкърпване на дупки в настилката на улиците предвижда графикът за строително-монтажните работи на „Инжстрой” ЕООД за седмицата от 11 до 15 май 2020 г. Дейностите са на основание договор „Текущ ремонт на уличната инфраструктура, организация и безопасност на движението на територията на гр. Плевен и кметствата без самостоятелен бюджет”. Ще бъдат изкърпени дупки в настилката на улиците около ДГ „Първи юни”, Центъра за специална образователна подкрепа „П.Р.Славейков”, към ШПК, блокове 68 и 69 в жк „Сторгозия”, пред блокове 222, 223 и 224 в жк „Дружба”. Дейностите предвиждат и възстановяване на настилката след отстраняване на аварии от ВиК и на пропадане до ревизионна шахта пред бл. 411 в жк „Дружба”.

Powered by WPeMatico

Учебната година ще завърши дистанционно

Учебната година ще завърши дистанционноВ условията на усложнена епидемиологична обстановка, отчитайки опасността от разпространението на COVID-19, Министерството на образованието и науката разработи и обсъди на различни равнища сценарии за безпроблемното приключване на учебната година и за организирането на планираните външни оценявания и на държавните зрелостни изпити. При отчитане на динамиката на ситуацията и със загриженост за опазване на здравето и живота на учениците, както на педагогическия и на непедагогическия персонал в училищата, се взе решение вторият учебен срок на учебната 2019/2020 година да приключи в условията на обучение от разстояние, без удължаване на учебното време за нито един от класовете и без възстановяване на присъствените учебни часове. Това заявява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарния въпрос – как ще приключи настоящата учебна година.

Той информира, че Наредба за изменение и допълнение на Наредба номер 11, която е за оценяване на резултатите от обучението на учениците, нормативно ще уреди намаляването по изключение на минималния задължителен брой текущи изпитвания за втория срок на настоящата учебна година и формирането на срочна оценка, като се вземат предвид и текущите оценки, поставени в процеса на обучението от разстояние в електронна среда.

С оглед на настоящата ситуация от МОН сме предложили през тази година да не се състоят изпити от националните външни оценявания в края на четвърти и на десети клас, но за окончателното решение се изисква законодателна промяна, съобщава министър Вълчев. Той допълва, че се планира степента на постигане на резултатите от обучението в края на началния и на първия гимназиален етап да се измери в началото на следващата учебна година – съответно в началото на пети и на 11-и клас, с извадка от ученици.

Министър Красимир Вълчев информира, че с допълнения в Наредба номер 10, която е за организацията на дейностите в училищното образование, ще бъдат нормативно регламентирани, по изключение само за тази учебна година, промени в реда и условията за приемането на ученици. В математическите гимназии учениците ще се приемат в пети клас въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието „Математика за всеки“ – комбинация от предвидените за тази година в календара на МОН състезания. В обединените училища, които са нов вид училища, учениците ще се приемат в 11-и клас въз основа на оценките им от удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

През тази учебна година присъствено в училищата, и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, ще се състоят само държавните зрелостни изпити в 12-и клас /в периода 1-4 юни/, държавните зрелостни изпити по теория на професията и специалността /на 5 юни/, и изпитите от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас /на 15 и на 17 юни/. Това са изпитите, които са свързани с продължаване на образованието на учениците, информира министър Вълчев. Той допълва, че присъствени ще са и изпитите за проверка на способностите /за профили и професии в изкуствата и спорта за прием на учениците в осми и в 11-и клас/. Също присъствени ще са и изпитите за промяна на годишната и на окончателната оценка, изпитите за срочна или годишна оценка на учениците, които са в самостоятелна или в задочна форма на обучение, както и вътрешните училищни изпити в специализираните училища, а и някои практики в професионалните гимназии.

Предвид условията на извънредната обстановка, различната скорост на преподаване в отделните училища и в отговор на притеснения на зрелостници и на родители на ученици в седми клас, в сайта на МОН е обявено учебното съдържание, което няма да се включва през настоящата година в изпитните материали от националното външно оценяване в седми клас и за държавните зрелостни изпити в 12-и клас, информира министър Красимир Вълчев.

Той за пореден път уверява, че на националното външно оценяване в седми клас и на матурите в 12-и клас ще има дезинфекция на класните стаи, ще се използват лични предпазни средства, учениците трябва да са на разстояние – на 1-1,5 метра един от друг, при влизането им в училищата не трябва да има струпване и за тази цел ще се отварят повече училищни входове.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Официално: Висшата лига получи зелена светлина да се завърне през юни

Официално: Висшата лига получи зелена светлина да се завърне през юни,,

Правителството на Великобритания официално даде своето разрешение Висшата лига да се поднови през следващия месец. 

Двубоите ще се играят пред закрити врата. Днес беше публикуван правителствен план, чийто обем е повече от 50 страници, в който детайлно са обяснени всички мерки и бъдещи действия в условията на пандемията. 

От правителството обаче разкриха, че дотогава трябва да бъде постигнат „достатъчен напредък в ограничаването на разпространението на вируса.“

За да започне първенството съгласието си трябва да дадат 14 от 20-те клуба.

Очаква се публиката да се завръне по стадионите чак през 2021-ва година. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Емануела се фука със снаха-хубавица

Емануела се фука със снаха-хубавица

Фолкдивата Емануела показа снаха си в социалните мрежи, видя HotArena.Хубавицата Веси е гадже на големия син на изпълнителката – Христо. За него се знае малко, като за момента единствената му обща снимка с майка му е от абитуриентския му бал. Преди дни обаче Емануела демонстрира завидна близост не само с него, а и с половинката му. Тя пусна няколко снимки в личния си профил в Инстаграм, където честити рождения ден на кандидат-снахата си. 

Честит рожден ден, Веси! Бъди ни жива и здрава! Обичаме те!“, написа звездата. От фотоса стана ясно, че девойката празнува в дома на Емануела, тъй като от едната й страна е Христо, а от другата е малкият син на певицата – Димитър. Двамата държат по един балон-цифра, от които става ясно, че Веси навършва 21 години. 

По всичко личи, че Емануела приема добре гаджето на сина си и двете имат приятелски отношения. От началото на карантината певицата е неотлъчно до двете си деца, а явно с тях време прекарва и кандидат-снахата, пише Телеграф. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Държавата трябва да компенсира гражданите за предплатените, но неизползвани услуги

Държавата трябва да компенсира гражданите за предплатените, но неизползвани услугиНеправителствената организация Клуб “Просперитет“ е изпратила писмено искане до председателя на Народното събрание на Република България, министър-председателя и министъра на регионалното развитие и благоустройството. В него се настоява отговорните държавни институции да компенсират българските граждани и бизнес за 2-та месеца извънредно положение, в което редица предплатени услуги не бяха достъпни.

В текста на искането става въпрос за винетните такси за републиканската пътна мрежа, тъй като заради КПП-та определено не всеки имаше възможност да пътува свободно. Също така и за такса смет за имоти/вили в провинцията, до които нямаше достъп, а това значи, че отпадъци не са генерирани. И на последно място по ред, но не и по важност, таксите за абонаментно паркиране в Синя/Зелена зона, в които бе въведено безплатно паркиране за този период.

Според членовете на Клуб “Просперитет“ компенсирането може да стане или чрез връщане на пропорционалните суми за срока на ограниченията посредством удължаване срока на валидност на винетките/стикерите, или чрез прихващането на недължимо платените такси от бъдещи периоди.

“Изискваме от държавата и общините, след като очакват гражданите и бизнесът да са коректни платци на тези такси, също така коректно да ги компенсират за периода на ограниченията“, пише един от членовете на Клуб “Просперитет“ адв. Петър Славов на своята Facebook страница.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico