Daily Archives: май 12, 2020

Отмениха таксите на ЧСИ при събиране на дългове

Отмениха таксите на ЧСИ при събиране на дълговеТричленен състав на Върховния административен съд отмени таксите, които частните съдебни изпълнители събират за изпълнение на парични вземания след предявяване на изпълнителния лист и образуването на изпълнително производство, съобщиха от пресцентъра на съда.

Става дума за последното изменение на чл. 26 от раздел II „Пропорционални такси“ на Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, прието с Постановление на Министерски съвет № 52 от 05.03.2013 г. Решението по административно дело № 5937 от 2019 г., образувано по жалба на физическо лице, подлежи на обжалване пред петчленен състав.

Досега частните съдебни изпълнители събираха следните такси:

а) до 100 лв. – 10 лв.;

б) от 100 до 1000 лв. – 10 лв. + 10 на сто за горницата над 100 лв.;

в) от 1000 до 10 000 лв. – 100 лв. + 8 на сто за горницата над 1000 лв.;

г) от 10 000 до 50 000 лв. – 820 лв. + 6 на сто за горницата над 10 000 лв.;

д) от 50 000 до 100 000 лв. – 3220 лв. + 4 на сто за горницата над 50 000 лв.;

е) над 100 000 лв. – 5220 лв. + 2 на сто за горницата над 100 000 лв.

Магистратите от тричленната инстанция считат, че с изменението на чл. 26 не е постигната целта – да се намали икономическата тежест, което от своя страна да доведе до подобряване на бизнесклимата и намаляване на задлъжнялостта. В доклада към проекта не е представен и анализ в тази връзка и не е доказано, дали това символично намаление на минималната част от пропорционалните такси ще доведе до тази цел.

Таксите остават значителни и затрудняват икономическия оборот, не е приложен и достатъчен анализ и доказателства за разходите, които покриват тези такси, поради което не може да се направи адекватна преценка на икономическата обоснованост на предложения размер на таксите. С оглед изложеното, оспорената разпоредба следва да бъде отменена като незаконосъобразна и приета при нарушение на чл. 6 от АПК и непостигане на поставената цел за намаление на икономическата тежест и подобряване на бизнесклимата и задлъжнялостта в страната.

Тричленният състав оставя без разглеждане жалбата на физическото лице в частта ѝ срещу Раздел I „Обикновени такси“ от т.1 до т.4 вкл., от т. 6 до т. 8 вкл., от т. 10 до т. 13 вкл. и от т. 17 до т. 19 вкл. от Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, приета с Постановление на Министерски съвет № 92/19.04.2006 г. и прекратява производството по делото в тази част. Отхвърля се жалбата в частта ѝ срещу Раздел I „Обикновени такси“ т. 5, т. 9 и т. 16 от Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, приета с ПМС № 52 от 05.03.2013 г.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

На този ден Луис Суарес направи това срещу Байерн

На този ден Луис Суарес направи това срещу Байерн,,

програма

   <fieldset></fieldset>

     Няма мачове на живо.
   <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Алекс Петканова смени визията

Алекс Петканова смени визията

Александра Петканова иска да направи промяна във визията си, видя HotArena. Тя обмисля да се изруси и запита почитателите си дали й отива подобен светъл цвят. Манекенката и риалити звезда нахлузи перука, за даде пример как би изглеждала. Повечето фенове обаче я посъветваха да запази досегашната си прическа. „Недей, само ще си развалиш косата!“, „Това русо е много сложно за поддръжка, не се занимавай“, посъветваха я последователите в Инстаграм.

Хубавицата не издаде дали ще се вслуша в думите им, само коментира, че промените понякога действат освежаващо, пише Уикенд. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

9% ДДС за ресторантьорството от 2021 г.

9% ДДС за ресторантьорството от 2021 г.ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Затова се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Топ 10 на най-резултатните футболисти от преки свободни удари в историята

Топ 10 на най-резултатните футболисти от преки свободни удари в историята,,

Легендата на бразилския футбол Жуниньо Пернамбукано е най-резултатният футболист от преки свободни удари в историята. 45-годишният бивш играч на Лион има цели 77 попадения от фаулове, което го поставя на първата позиция. 

Пернамбукано сподели, че имитира своя сънародник Марселиньо при изпълнението на преки свободни удари. 

[embedded content]

„Започнах да копирам преките свободни удари от Марселиньо, който игра за Коринтианс. Той беше моето вдъхновение и първият играч, който видях да удря топката по такъв начин, че тя да танцува във въздуха“, коментира самият Пернамбукано. 

След него в класацията се нарежда Пеле, а трети остана Виктор Лергроталие. 

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА СТАТИСТИКА: 

1. Жуниньо – 77 гола 

2. Пеле – 70 гола

3. Виктор Легроталие – 66 гола 

4. Роналдиньо – 66 гола 

5. Дейвид Бекъм – 65 гола 

6. Диего Марадона – 62 гола

7. Зико – 62 гола 

8. Роналд Куман – 60 гола 

9. Рожерио Сени – 59 гола 

10. Марселиньо Кариока – 59 гола 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico