Daily Archives: май 13, 2020

Отпускат се 1 милион лева за реализацията на български череши

Отпускат се 1 милион лева за реализацията на български черешиchereshi1Управителният съвет на ДФ „Земеделие” разпредели 1 млн. лв. по схемата de minimis като стимул за реализацията на реколтата от български череши през предстоящата изкупна кампания. Финансова подкрепа ще получат преработвателните предприятия, като субсидията покрива част от разходите, свързани с изкупуването,  транспорта и преработката на реколтата тази година. Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани, заради пандемията от коронавирус (COVID-19).
На финансиране имат право всички предприятия, които завишат обема на изкупените добиви от стопаните спрямо предходната година. Подкрепата е до 50 лв. на тон за предприятията, които са завишили изкупните количества с 30% спрямо обемите си от 2019 г., които следва да са били над 20 тона.
За да получат средства по държавната помощ, е необходимо предприятията да отчетат с фактури закупените количества български череши пред ДФ „Земеделие“. Добивите следва да са произведени от земеделските стопани, които са участвали по схемата за обвързано подпомагане за Кампания 2019 и са били допустими за подпомагане. Другите изисквания към преработвателите е да са регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ.
Площите с череши в България растат през последните години и вероятно ще надхвърлят 14 000 хектара през 2020 г. По данни на агростатистиката през 2019 г. страната е произвела близо 55 000 тона череши.
Допълнителните стимули по схемата, които се предоставят на  преработвателите имат за цел да обезпечат изкупната черешова кампания тази година и да намалят риска от финансови загуби за стопаните. Предстои да бъдат изготвени указания за предоставяне на помощта.

Powered by WPeMatico

Главният мюфтия отваря джамиите от 15 май

Главният мюфтия отваря джамиите от 15 майВъв връзка с решение на Висшия мюсюлмански съвет главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи издаде заповед до всички районни мюфтийства за нормалното функциониране на джамиите и месджидите (малки молитвени домове) на територията на България поради изтичане на извънредното положение, но при спазване на условията, валидни до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19. Всички джамии и месджиди се отварят от 15 май с петъчна молитва (джума намаз), съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство.

Преди да се отворят джамиите ще бъдат дезинфекцирани, като това ще бъде направено и след петъчната молитва. Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване, а проповедите по време на петъчната молитва ще да бъдат с максимално кратко съдържание. В джамиите няма да се допуска влизането без предпазни маски и трябва да се спазва социална дистанция между хората от метър и половина.

Хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет да не посещават джамиите за намаз в епидемиологична ситуация, се препоръчва в заповедта на главния мюфтия. В нея се съобщава, че при влизане в джамията ръцете на вярващите трябва се дезинфекцират с дезинфектант, който се намира в близост до входната врата.

Не се препоръчва ръкуването и прегръщането след намаз, както и не трябва да има лекции преди и след молитвите. Не трябва да се организират и масови религиозни мероприятия. Препоръчва се празничният /байрам/ намаз да се изпълнява на открито място.

Районните мюфтийства да инструктират имамите и мюсюлманските настоятелства за отговорността им за спазване на взетите решения до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19. Решението важи до отмяната му от Висшия мюсюлмански съвет или с издаването на специална заповед от главния мюфтия, съобщават от Главното мюфтийство.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Милан се насочва към сръбски бранител на Фиорентина

Милан се насочва към сръбски бранител на Фиорентина,,

Милан ще се опита да привлече сръбския централен бранител на Фиорентина Никола Миленкович. 22 -годишният снажен защитник има изиграни 75 мача и 6 гола за след преминаването си от Партизан във Фиорентина през 2017 и се води като един от най-добрите млади бранители в Европа. Цената му е 50 млн.евро. През зимата Манчестър Юнайтед се опита да го привлече, но безуспешно. От Милан смятат да предложат бразилецът Лукас Пакета към сделката, чиято цена е 35 млн.евро. Фиорентина от друга страна и лично президентът Роко Комисо проявяват интерес към бразилския халф. Милан търси спешно защитник, защото Симон Кяер и Матео Мусакио едва ли ще останат в Милан 
  <a href="https://football24.bg/articles/author/id/26-plamen-trendafilov">
            Пламен Трендафилов<br></a>      <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Латинка Петрова жертва на измамници (Вижте как я преметнаха нагло)

Латинка Петрова жертва на измамници (Вижте как я преметнаха нагло)

Любимата комедиантка Латинка Петрова е измамена с пароструйка, при това цели два пъти, ожали се самата тя, узна HotArena.

Първият път било преди 5-6 г. Звъннали на вратата на апартамента й и казали, че е спечелила безплатно почистване. След като посочила готварската печка, търговецът казал, че ще й направи бонус – изчистване на банята.

„През цялото време ми я хвали. Казваше, че Катето Евро и куп естрадни певици имат същата. Аз го питам за цената, той не казва, а продължава да чисти. Накрая поиска 5000 лв. Отвърнах му, че нямам толкова, а той се обади на шефа си да иска разрешение да ми я даде на изплащане. По 130 лв. всеки месец броих и накрая ми излезе 6 бона. Много се прекарах“, разказа звездата на Сатиричния театър.

Наскоро обаче подобни мошеници я атакували отново в дома й. „Пак ми предлагаха уред, но като им казах, че имам, решиха да ми направят друга оферта – да вземат старата пароструйка, да ми дадат най-новия модел и да доплатя само 3 хиляди лева. Пак им се вързах, ама какво да правя… не си тръгват, докато не го купиш“, оплаква се Лоти.

Тя споделя, че й е трудно да работи с машината, въпреки че й обяснявали колко лесно става. „Имам по-прости уреди, с които сама се справям да чистя. За другата пароструйка си трябва специален човек да работи с нея“, добави Петрова. Така тя се е минала общо с 9 000 лв.

„Отчаяна съм, остават ми още 2-3 г. и не искам да ги изкарам затворена“ – така актрисата се жалва и от ситуацията с коронавируса, пише Телеграф.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Нарушено водоснабдяване ще има днес в някои райони на Червен бряг

Нарушено водоснабдяване ще има днес в някои райони на Червен бряг

За масов мор на пчели в област Плевен сигнализират пчелари. По думите им проблемът не е от тази година, всяка пролет и лято пчеларите в региона се сблъскват с проблема, причинен от неправомерната употреба на препарати за растителна защита. Репортаж по темата …Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico