Daily Archives: май 14, 2020

Кметът Цветан Костадинов с обръщение към жителите на Червен бряг във връзка с извънредната епидемична обстановка

Кметът Цветан Костадинов с обръщение към жителите на Червен бряг във връзка с извънредната епидемична обстановка

„Обръщам се към всички жители на Община – Червен бряг, с благодарност за търпението и отговорното поведение в тези месеци на изпитание. С общи усилия до момента успяваме да владеем ситуацията и да не позволяваме вирусът да ни контролира, а ние – него“, казва кметът на Община Червен бряг д-р Цветан Костадинов в обръщение към жителите на общината във връзка с въведената извънредна епидемична обстановка.
„Тествахме над 150 души – хора, работещи на „първа линия”, таксиметрови шофьори, служители от Защитеното жилище, Центъра за настаняване от семеен тип, Социалния патронаж, служители от детски градини, както и медицински персонал от лечебните заведения. Добрата новина е, че нито една от пробите не е дала положителен резултат.“, добавя Костадинов.

Ето цялото обръщение на кмета Цветан Костадинов:

Уважаеми съграждани,
от днес в страната бе въведена Извънредна епидемична обстановка.
Новата мярка ще е в сила до 14 юни. С четири различни заповеди на МЗ са конкретизирани противоепидемичните мерки на териториятана страната.
По същество повечето мерки от Извънредното положение се запазват същите, както бяха до този момент. Запазва се същият режим на работа на търговските обекти. Ресторанти, кафенета, сладкарници могат да работят само на открито с изрично спазване на дистанция между клиентите и носене на защитни предпазни средства от персонала. Забраната за провеждането на масови спортни мероприятия на открито и закрито също остава в сила. Изключение от забраната се допуска за колективно спортуване за аматьори в групи до 12 души – без публика, без състезателен характер и само на открито.
Границите ни остават затворени. Остава в сила и задължителната 14-дневна карантина при влизане в България.
На изолация задължително подлежат също установени заразени с COVID-19, болните от коронавирус, изписани от болница – за период от 28 дни, а близките контактни лица на пациенти със заболяването – за 14 дни.
Обръщам се към всички жители на Община – Червен бряг, с благодарност за търпението и отговорното поведение в тези месеци на изпитание. С общи усилия до момента успяваме да владеем ситуацията и да не позволяваме вирусът да ни контролира, а ние – него.
Тествахме над 150 души – хора, работещи на „първа линия”, таксиметрови шофьори, служители от Защитеното жилище, Центъра за настаняване от семеен тип, Социалния патронаж, служители от детски градини, както и медицински персонал от лечебните заведения. Добрата новина е, че нито една от пробите не е дала положителен резултат.
Общинският оперативен щаб благодари и на всички работодатели на територията на общината, които направиха всичко възможно, за да запазят работните места. Факт е, че производствените процеси в големите ни предприятия и фирми не са спирали и то благодарение на създадената организация и стриктно спазване на противоепидемичните мерки.
Скъпи съграждани, призовавам ви да продължим все така отговорно и зряло да спазваме и новите разпоредби на Министерството на здравеопазването във връзка с обявената епидемична обстановка. Да мобилизираме силите си, за да може скоро да се върнем към нормалния начин на живот.
С уважение,
Д-р Цветан Костадинов –
кмет на Община Червен бряг

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Продължават ремонтите на АМ „Хемус“ и „Тракия“, в петък и неделя за улеснение реорганизират движението

Продължават ремонтите на АМ „Хемус“ и „Тракия“, в петък и неделя за улеснение реорганизират движениетоhemus remont viaduktЗа улеснение на трафика всеки петък от 14 ч ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в участъка с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и при 19-ти км на „Хемус“. В неделя от 14 ч. до 10 ч. в понеделник ще има две ленти за столицата и една за Бургас и Варна. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат разумно, със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват стриктно въведената временна организация на движението. Ремонтите са наложителни и трябва да бъдат направени, за да се пътува след това много по-безопасно и удобно по обновени пътни участъци.
На АМ „Тракия“ в момента се ремонтира платното за София на 5 виадукта – при 13-ти, 15-ти, 17-ти, 18-ти и 20-ти км на автомагистралата. Движението в близо 14-километров участък (между 9-ти и 23-ти км) се извършва двупосочно в обновеното през миналата година платно за Бургас.
Дружеството „Автомагистрали“ работи изключително мобилизирано, за да може ремонтните дейности на петте виадукта по АМ „Тракия“ да завършат до 1 юли. Предвидените дейности включват ремонт на пътните плочи, греди, дилатационни фуги и тротоарни блокове, хидроизолация, асфалтова настилка, маркировка, нови предпазни парапети и мантинели. Съоръжението при 13-ти км е с дължина 254 м, при 15-ти км – 322 м, при 17-ти км – 322 м, при 18-ти км – 242 м, а при 20-ти км – 404 м. Продължава и ремонтът на долното строене.
На АМ „Хемус“ е ограничено движението в платното за Варна на виадукта край с. Потоп при 19-ти км. Преминаването в близо 2-километров участък (между 18-ти и 20-ти км) се извършва двупосочно в платното за София. Спирането на трафика е за ремонт на гредите (горното строене) на съоръжението, които започнаха през миналата година. През 2019 г. беше ремонтирано платното на виадукта, което е с нова хидроизолация, фуги, асфалт, парапети, ограничителни системи и т. н. Очаква се строителните работи на гредите да приключат през месец май и след това трафикът ще бъде прехвърлен в изцяло обновеното платно за Варна, а ще бъде затворено платното за София, което досега не е ремонтирано. Прдвижда се строителните работи по съоръжението в посока столицата да завършат до края на годината. Виадуктът при 19-ти км на АМ “Хемус” е с дължина 525 м. В експлоатация е от 1975 г. и досега не е основно ремонтиран. През миналата година бяха извършени ремонтни дейности на горното и долното строене на съоръжението. Премахната е изцяло старата настилка на платното за Варна, ремонтирани са стълбове, греди, ригели и лагери. През т. г. започва обновяването на платното за София – горно и долно строене.
На АМ „Хемус“ продължава ремонтът на тръбата за София на тунел “Витиня” и на платното за Варна на стоманения виадукт при 35-ти км. Трафикът по мостовото съоръжение се осъществява двупосочно в платното за София, като има една лента за Варна и една за столицата. Строителните работи включват нови хидроизолация, отводняване, асфалтова настилка, ограничителни системи и маркировка. Предвидена е подмяна на дилатационни фуги, лагери, усилване на връзките на стоманената конструкция, антикорозионна защита на съоръжението и др.
В пиковите часове при интензивен трафик е възможно по-бавно предвижване в участъците с ремонт и поради това шофьорите е необходимо да предвидят повече време за пътуване и да не предприемат рискови изпреварвания. Eмоционалното шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.
Алтернативен маршрут на АМ „Тракия“ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин – проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле.

Powered by WPeMatico

Внимание: Край на отсрочката за плащане на тока

Внимание: Край на отсрочката за плащане на токаelektromeriС изтичането на извънредното положение на 13 май 2020 г., въведено заради пандемията от коронавирус, битовите клиенти ще плащат сметките си за ток в обичайния срок.
С отпадането на извънредното положение се възстановява редовния график за плащане на консумираната електрическа енергия. Всички фактури, издадени след 13 май, ще бъдат с обичайния срок на плащане за битови клиенти, обясниха за БГНЕС от министерството на енергетиката.

Агенцията припомня, че срокът за плащането на сметките от битовите потребители бе удължен от 20 на 30 дни. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова на извънреден брифинг на 30 април. Заповедта за удължаване на срока идва въз основа на направен подробен анализ на финансовите параметри, според който системата не би изпитала ликвиден проблем при разсрочване на плащанията на битовите потребители.

Powered by WPeMatico

От днес микро и малки предприятия могат да подават документи за финансово подпомагане в кризата с Covid 19

От днес микро и малки предприятия могат да подават документи за финансово подпомагане в кризата с Covid 19OPIC1173 000 000 лева се предоставят безвъзмездно с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие за най-малките фирми, които нямат ресурси да продължат в усложнената икономическа обстановка

От 3 до 10 хиляди лева могат да получат микро и малките предприятия, които са икономически засегнати от наложените ограниченията във връзка с пандемията и изпитват недостиг на средства. От 14 май до 15 юни те могат да кандидатстват за 100% безвъзмездна финансова подкрепа от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Целта е да си осигурят оперативен капитал, за да се справят с негативните последици и да продължат да работят.
На старта на процедурата от Областния информационен център – Плевен предоставят основна информация за изискванията и начина на кандидатстване.
Предприятието кандидат трябва да е регистрирано преди 01.07.2019 г., да е осъществявало стопанска дейност през 2019 г., да е отчело в годишната данъчна декларация поне 30 000 лв. нетни приходи от продажби и за април 2020 да е регистрирало спад от поне 20% в оборота спрямо средния месечен оборот през миналата година.
Помощта може да бъде използвана за закупуване на суровини, материали и консумативи, за режийни и други разходи за външни услуги, за разходи за възнаграждения заедно с осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя.
Средствата ще се предоставят в срок от 15 работни дни от подписването на договора, а продължителността на изпълнение на всеки проект е три месеца.
Всеки кандидат подава проектното си предложение изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020)на адрес https://eumis2020.government.bg/, като процедурата ще бъде активирана от 10:00 часа на 14.05.2020 г. Формулярът е максимално опростен, а видеоразяснение за попълването му е качено на https://www.youtube.com/watch?v=wqXdlANA11g&feature=youtu.be.
Експертите от Областния информационен център в Плевен също оказват необходимата подкрепа на кандидатите – чрез електронната поща oic.pleven@eufunds.bg или през страницата си https://bg-bg.facebook.com/OIC.Pleven/.

Powered by WPeMatico

НСИ: Нарастват доходите, но и разходите. Харчим по 460 лв. на месец за храна

НСИ: Нарастват доходите, но и разходите. Харчим по 460 лв. на месец за хранаОбщите доходи на българските домакинства се увеличават на годишна база през първото тримесечие на 2020 г. двойно повече, отколкото потребителските разходи, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият доход средно на лице от домакинство нараства през периода януари – март 2020 година с 12,7% спрямо същото тримесечие на 2019 г., достигайки 1712 лева, като в същото време общите разходи се увеличават с 5,9% до 1486 лева.

Най-висок относителен дял през първото тримесечие на годината имат доходите от работна заплата (58,5%), следвани от доходите от пенсии (27,7%) и тези от самостоятелна заетост (5,6%). Спрямо първото тримесечие на 2019 г. относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 0,9 процентни пункта, делът на доходите от социални обезщетения и помощи – с 0,5 процентни пункта, докато делът на тези от пенсии, социални плащания и помощи намалява с 0,2 пункта, а от самостоятелна заетост – с 0,8 на сто.

В номинално изражение доходите от работна заплата нарастват през първото тримесечие на годината до 1002 от 874 лева година по-рано (скок с цели 14,6%), доходите от пенсии се увеличават до 473 от 424 лева (повишение с 11,6%), тези от самостоятелна заетост остават без промяна на ниво от 96 лева, а доходите от социални обезщетения и помощи нараства от 35 на 50 лева (повишение с 42,2%).

В същото време общите разходи средно на лице от домакинство се увеличават през периода януари – март 2020 година с 5,9% спрямо година по-рано, достигайки 1486 лева.

Най-голям относителен дял през първото тримесечие заемат разходите за храна (31,0%), следвани от тези за жилище (17,4%), за данъци и социални осигуровки (14,7%) и за транспорт и съобщения (11,6%).

Относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки нараства с 0,8 процентни пункта спрямо първите три месеца на 2019 г., делът на разходите за здравеопазване – с 0,9 процентни пункта, а на разходите за данъци и социални осигуровки – с 0,7, докато относителният дял на разходите, свързани с жилището намалява с 0,8 процентни пункта.

Спрямо година по-рано разходите за храна и безалкохолни напитки като абсолютна стойност нарастват с 9,0% (от 423 на 461 лева), за алкохолни напитки и цигари – с 11,6% (до 65 от 59 лева), за облекло и обувки намаляват със 17,3% (до 35 от 42 лева), за здравеопазване се увеличават с 20,7% (до 102 от 84 лева година по-рано), а тези за жилище (за вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) се увеличават с 1,3% (от 255 на 258 лева). Увеличение с 1,0% има и при разходите за транспорт и съобщения (от 170 на 172 лева), докато разходите за свободно време, културен отдих и образование намаляват с 5,2% (до 47 от 49 лева), а за данъци и социални осигуровки се увеличават с 11,8% (от 196 на 219 лева).

Според НСИ през първото тримесечие на годината няма съществена промяна в потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинството спрямо същия период на 2019 година, като известно увеличение е отчетено в потреблението на зеленчуци (от 10,9 на 11,9 кг), на яйца (от 37 на 39 броя), на плодове (от 11,1 на 11,7 кг) и на прясно мляко (от 4,1 на 4,4 кг). Намалява консумацията на хляб и тестени изделия от 21,0 на 20,5 килограма, като бе промяна остава потреблението на сирене, зрял фасул, картофи и захар.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico