Daily Archives: юни 18, 2020

Вижте какви промени предстоят в платеното паркиране в София

Вижте какви промени предстоят в платеното паркиране в СофияНезависимият съветник Борис Бонев от Спаси София внесе днес в Столичния общински съвет предложение за всеобхватна реформа на платеното паркиране в София.

“През десетте години, откакто беше въведена Синята зона, не са правени никакви корекции, освен механично увеличаване на зоните. През този период градът ни значително се промени, а натискът от автомобили осезаемо нарасна. С предложението ни целим да осъвременим условията за паркиране, да улесним живущите в зоните, да гарантираме повече паркоместа и най-накрая да вкараме ЦГМ в 21-ви век.” – каза общинският съветник и допълни, че това е най-мащабната реформа в сферата на паркирането, откакто има зони за платено паркиране.  

От Спаси София казват, че внесеният доклад, продукт на няколкомесечна работа, предвижда десетки промени и подобрения. “Основна промяна е ограничаването на броя на служебните и безплатни паркоместа за институциите до 3. В момента сме свидетели как държавни институции, министерства, даже самата Столична община, окупират огромни пространства за служебните си автомобили и Общината по никакъв начин не ограничава това. Не е справедливо цели улици и площади да се ползват като служебни паркинги, а живущите да нямат къде да паркират, докато пешеходците лавират между колите по разбитите тротоари.” – обясни Бонев.

Градските активисти споделят, че са провели десетки разговори и ежедневно получават сигнали от живущи в центъра, които се оплакват от огромния наплив на автомобили. Според тях, липсата на правила, отговарящи на днешните проблеми, сериозно затруднява живота на хората. “Затова предлагаме разширяване на Синята зона в рамките на целия център. Нелогично е крайно натоварените райони около НДК, Халите, Докторския паметник и др. да продължават да бъдат извън Синята зона. Също така предвиждаме тя да важи с един час повече – до 20:30 ч., както и да работи и в неделя между 10 и 18 часа.” – споделя Андрей Зографски от Спаси София. 

От гражданската организация казват, че предложението им съдържа и възможността за въвеждане на специални места за автомобили за зареждане, както и места за качване и слизане на пътници, които улесняват движението около обществени обекти и транспортни възли. “Предвиждаме и възможността за въвеждане на “Уикенд зона”, важаща през почивните дни, която може да бъде въведена в природен парк Витоша например. За първи път в България се въвеждат доказани европейски практики, за да може да намалим хаоса по софийските улици и да улесним движението. Но предложението ни съдържа и десетки организационни промени, които допълнително ще подобрят функционирането на системата, ще намалят измамите и ще регулират разпределянето на градското пространство между всички ползватели.” – казва Бонев. 

Обширният доклад съдържа още и забрана за животинска тяга и каруци в компактния град, дигитализация на работата на ЦГМ чрез електронни винетни стикери и контрол, премахване на грозните и нелегални антипаркинг елементи по тротоарите и улиците и т.н. “Предлагаме логични решения за многобройните проблеми, които се трупаха с годините. Затова очаквам, че всички общински съветници ще подкрепят тази улесняваща живота на софиянци промяна.” – завърши Борис Бонев. 

 

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Феновете на Юве нападнаха Роналдо заради факта, че не изпълни дузпа срещу Наполи

Феновете на Юве нападнаха Роналдо заради факта, че не изпълни дузпа срещу Наполи,, Отборът на Наполи се наложи над Ювентус след изпълнение на дузпи и спечели Купата на Италия, което беше истински шок за феновете на „старата госпожа“. 

Пауло Дибала изпусна първата дузпа за Юве, а Инсиние не сгреши. Данило не уцели вратата, а Политано направи резултата 2:0 в полза на неаполитанци. Последваха попадения на Бонучи и Рамзи за Юве, но в същото време Максимович и Милик се разписаха и донесоха Купата на Наполи. 

Интересното е, че суперзвездата на Ювентус Кристиано Роналдо не изпълни дузпа, но може би той трябваше да застане зад бялата точка при петия опит на своя тим, но до него така и не се стигна. 

Това не е първият път, в който Роналдо не изпълнява дузпа. Това се случи и за Португалия срещу Испяния на ЕВРО 2012 и срещу Чили за Купата на Конфедереациите през 2017. 

p1eb2trnmts1j1l9916lr1mib19sg9.jpg

Много фенове на Ювентус коментираха, че лидерът на тима е трябвало да изпълни първата дузпа, за да даде увереност на съотборниците си. 

Penalty shootouts between
Portugal v Spain 2012
Portugal v Chile 2017
Juventus v Napoli 2020

What do all these games have in common? Cristiano Ronaldo did not take a penalty in any shootout, because he put his ego over his teams glory by deciding to take the final penalty. ???? pic.twitter.com/samYmRT1ja
— Mazen (@SHOOTINHOO) June 17, 2020

Leo Messi in penalty shootouts:

▪️ Played: 5
▪️ Scored: 4 (80%)
▪️ Missed: 1

Cristiano Ronaldo in penalty shootouts:

▪️ Played: 11
▪️ Scored: 6 (54%)
▪️ Missed: 2
▪️ Refused to step up: 3

One is a leader, one is a narcissist. Do NOT get it twisted. pic.twitter.com/fox1ls1y6y
— MessiClass10i (@MESSlCIass10i) June 17, 2020

Интересна статистика е, че Роналдо е достигнал в 11 случая да изпълнение на дузпи в своята кариера. Вкарал е 6, изпуснал е 2, а в 3 случая не е изпълнил 11-метров наказателен удар.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Юнона стана учителка

Юнона стана учителка

Фолкпевицата Юнона се похвали, че вече е станала учителка, узна HotArena.„Вече завършен педагог по музика и пеене с отличен успех 5,73. Пожелавам си от тук нататък всичко да е отлично и нормално в живота ми!“, заяви тя. Певицата завърши Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, пише Телеграф. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Представиха в детайли отчета на Бюджет 2019 на Община Червен бряг на публично обсъждане

Представиха в детайли отчета на Бюджет 2019 на Община Червен бряг на публично обсъжданеПо инициатива на Председателя на Общинския съвет, Петьо Костов, на 17 юни в Червен бряг се проведе публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на Общината за миналата година.

Поканата за участие в обсъждането беше отправена към гражданите, представители на местния бизнес, синдикати и неправителствени организации. Въпреки предварителната разгласа, за поредна година, интерес от страна на гражданите към събитието липсваше. В залата бяха кметът на община Червен бряг д-р Цветан Костадинов и неговият заместник – Иван Новкиришки, представители на администрацията, кметове от няколко от селищата на червенобрежко и общински съветници.

Пред присъстващите, Председателят на Общинския съвет представи в цифри как са разходвани средствата от общинската хазна през бюджетната 2019 година.

Сборният бюджет на Общината за 2019 година е в размер на 22 240 480 лв. Средствата за финансиране на „Делегирани от държавата дейности“ са 14 949 278 лв., а за финансиране на „Местни дейности“ и „Дофинансиране на делегирани от държавата дейности“ – 7 291 202 лв.

В изпълнението на приходната част обаче прави впечатление множеството позиции с отрицателен знак – плащания по заеми към фонд Флаг и Фонда за енергийна ефективност, временни безлихвени заеми между бюджетни и извънбюджетни сметки и пр.

Дори отчетеният преходен остатък от 2018 година, в размер на 1 298 918 лв., не се дължи на добрата финансова политика на предходното ръководство на Общината, а на постъпилите в края на годината средства от Правителството, за ремонт на улиците в Червен бряг.

В разходната част на Бюджета традиционно най-много са средствата за функция „Образование“. Извършените и разплатени разходи за тази дейност за годината са общо 10 296 432 лв.

За възнаграждения и осигуровки на служителите от общинската администрация са изразходвани – 1 338 620 лв.

Функция „Отбрана и сигурност” – 110 904 лв.

Възнаграждения, осигуровки и издръжка във функция „Здравеопазване” – 543 107 лв.

За персонала, нает по Програмите за временната заетост – 208 113 лв.

За издръжката на Дневния център за лица с увреждания, Центъра за обществена подкрепа, Защитеното жилище и Центъра за настаняване от семеен тип – общо – 551 058 лв.

Субсидията за 15-те читалища на територията на общината е в размер на 284 700 лв.

Що се касае до Инвестиционната програма, в отчета на бюджета за 2019 година тя е била обезпечена с 3 130 965 лв. От тях 1 016 035 лева са отишли за ремонтиране и укрепване на моста над р. Искър към с. Горник, за СМР на блок 6 в ЖК „Победа” – 327 406 лв., а за енергоефективна реконструкция на сградата на Болницата – 184 280 лв.

За проекта за основен ремонт, укрепване и реконструкция на сградата на ОУ „Хр. Ботев” в с. Рупци – 11 400 лв.

Значителни средства са инвестирани и в основния ремонт на покрива на Читалището в Чомаковци – 54 866 лв.

И не на последно място – за реконструкция и изграждане на проблемния Общински пазар в града – 1 289 266 лв.

Отчетът за изпълнението на Бюджета на Община – Червен бряг към 31.12.2019 г., съгласно чл. 51, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за съставяне на тригодишната бюджетна прогноза за местни дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на Бюджета, са публикувани на интернет страницата на Община – Червен бряг.

„Истината е, че наследих един небалансиран бюджет, с просрочени задължения от 1 452 483 лв.”, каза Кметът на Общината.

„Стремежът ми е никога да не допуснем такова нарушаване на принципите на бюджетната дисциплина през нито една година от мандата ми.„ – с тези думи се обърна към присъстващите д-р Цветан Костадинов.

Той си пожела да работят съвместно – Изпълнителната и Законодателната власт в града, така че занапред да представят едни балансирани бюджети, които да не водят до големи дефицити и да се приемат с пълно съгласие в ОбС.

„Защото подобни дефицити обезличават възможностите на Общината и ОбС да развиват политики, в полза на гражданите. И не на последно място, да се стремим да бъдем чисти и прозрачни при залагане на бюджетните параметри!” каза в заключение д-р Костадинов.

Информация и снимки: Община Червен бряг, Пресцентър

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Доц. Кунчев: Балове ще има

Доц. Кунчев: Балове ще имаАбитуриенти са в очакване да падне забраната за провеждане на балове. Зрелостниците са започнали подготовката си от рано тази година и резервации има, но според ресторантьорите повечето от младежите искат да са сигурни, че ще могат да изкарат празника си без проблеми, съобщи Нова тв.

След последната заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 15-ти юни отвориха на закрито барове, клубове и дискотеки. Остана обаче една много важна забрана, а тя е за събиране на големи групи от хора на закрито, в това число сватби, кръщенета и балове.

Доц. Ангел Кунчев обаче успокои, че балове все пак ще има. Дванадесетокласниците обаче, все още имат притеснения.

„Организацията започна от много рано. Самият бал го организираме още от 11-ти клас. В момента, в който ни хванаха по-неподготвени, настъпи голямо притеснение. Всички въпроси бяха към нас, а ние нямаме точен отговор”, коментира Адриана, която е ученичка в 12 клас.

С падането на част от мерките, абитуриентите все пак решават да резервират дата в ресторант.

„Постоянно държим връзка с хотела, с родителите, с училището. Трудно ни е, защото всеки ден има някакви промени”, казва Хари, който също завършва училище тази година.

„Хората се притесняват, но засега имаме дати за два бала при нас. В сравнение с предишни години, това е с 80% по-малко. Преди имахме 10-15 бала, сега ще направим 2 или 3”, коментира шеф Иван Манчев.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico