Daily Archives: юни 19, 2020

До две седмици парламентът трябва да предложи ново ръководство на КЕВР

До две седмици парламентът трябва да предложи ново ръководство на КЕВРПарламентът одобри процедурните правила за избор на нов състав и ръководство на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде БГНЕС.

Така от днес започва да тече 14-дневен срок, в който народните представители и парламентарните групи ще могат да номинират своите кандидати. Предложенията трябва да бъдат отправяни мотивирано до Комисията по енергетика, която на по-късен етап ще проведе публичното им изслушване.

Буквално преди дни депутатите гласуваха и промени в Закона за енергетиката, с което намалиха изискуемия стаж за кандидатите и на практика облекчиха процедурата по избор. Новите текстове обаче все още не са влезли в сила, което доведе до юридически казус, обсъждан по време на днешните дебати.

„Това създава едно несигурно състояние. Поставяме приетите завчера условия в закона в зависимост от това кога и как ще бъдат публикувани в Държавен вестник тези изменения. Дали ще влязат в сила и ако не влязат, какво правим“, повдигна въпроса от парламентарната трибуна депутатът от БСП Таско Ерменков. Според него срокът за подаването на документи би трябвало да бъде обвързан с обнародването на промените, а не бъде определян в календарни дни.

„Вие сте прав. В този 14-дневен срок важи действащият закон. Ако бъде обнародван новият, от този момент важат новите поправки. Ако президентът по някаква причина върне закона, в този случай ще избираме по старите правила. Това показва, че ние не сме се спрели на конкретен кандидат, но имаме кандидати, които искаме да разгледаме. В крайна сметка – каквото се получи. Важното е да имаме повече кандидати, повече прозрачност“, бе отговорът на Валентин Николов от ГЕРБ, който оглавява и ресорната парламентарна комисия.

От ДПС също настояха критериите да бъдат гласувани така, както са предложени.

Настоящият състав на енергийният регулатор вече е с изтекъл мандат, но продължава да изпълнява своите правомощия до избора на нови комисари.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

На този ден през 1974: Йохан Кройф направи това

На този ден през 1974: Йохан Кройф направи това,, програма

   <fieldset></fieldset>

     <table readability="1"><tr><td>
      Норич       </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2020/06/Norwich-logo-1.jpg" alt="Норич"></td>
      <td>
      20:00  
     </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2020/06/southampton-1.png" alt="<Саутхемптън"></td>
     <td>
      Саутхемптън       </td>
    </tr><tr readability="2"><td>
      Тотнъм       </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2020/06/tottenham-1.png" alt="Тотнъм"></td>
      <td>
      22:15  
     </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2020/06/man_utd-1.png" alt="<Манчестър Юнайтед"></td>
     <td>
      Манчестър Юнайтед       </td>
    </tr><tr><td>
      Гранада       </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2020/06/granada-logo-1.png" alt="Гранада"></td>
      <td>
      20:30  
     </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2020/06/Villarreal-2.png" alt="<Виляреал"></td>
     <td>
      Виляреал       </td>
    </tr><tr><td>
      Майорка       </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2020/06/6031mayorka-2.gif" alt="Майорка"></td>
      <td>
      20:30  
     </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2020/06/leganes-2.png" alt="<Леганес"></td>
     <td>
      Леганес       </td>
    </tr><tr><td>
      Севиля       </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2020/06/sevilla-1.png" alt="Севиля"></td>
      <td>
      23:00  
     </td>
     <td>
      <img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2020/06/barcelona-2.png" alt="<Барселона"></td>
     <td>
      Барселона       </td>
    </tr></table><strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Калканджиева разпространява конспирация за Ковид

Калканджиева разпространява конспирация за Ковид

 Жени Калканджиева може да е станала по-ниска от тревата след скандала със съседите, но в социалните мрежи не се спира, дочу HotArena.

Мис България се скри след чутовните скандали, които шокираха цяла България и дори е спряла да пуска снимки и клипчета в мрежата.

Виртуалната тишина, която е обзела живота й, обаче не се отнася до другите й  интереси. Жени може и да мълчи за личния си живот, но използва социалните мрежи, за да сподели странни слухове свързани с Covid-19., пише „България днес”.

Една от конспирациите за короната твърди, че в Доспад за определена сума те „правят” фиктивно заразен с коронавирус.

Жени, наистина ли ги вярваш тези неща?!
Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Стартира процедурата за избор на нов шеф на КЕВР

Стартира процедурата за избор на нов шеф на КЕВРОчаква се Народното събрание да открие процедурата за избор на нов председател и четирима членове на Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи Българското национално радио. Причината е изтичане на мандата.

Депутатите ще обсъдят правилата за предлагане и избор на председател на енергийния регулатор, двама членове със стаж в областта на енергетиката, един – в областта на ВиК сектора и един член – икономист. Предложенията ще се правят в 7-дневен срок след приемането на правилата от народни представители или парламентарни групи.

Преди дни парламентът одобри промените в Закона за енергетиката, с които се намалиха изискванията за стаж към експертите в регулатора. За председател на комисията ще е нужен не по-малко от пет години стаж на ръководна длъжност в областта на енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията, от досегашните минимум седем години.

От БСП се обявиха против намаляване на изискването на стаж, като заподозряха, че правилата за избор на независим орган се променят заради определен човек. От ГЕРБ заявиха, че целта е да се даде път на младите, като изрично ще се изисква стаж на ръководна длъжност в експертната област.

Ускоряването на процедурата за подмяна на председателя и членове на регулатора, чийто мандат изтече през април, стана по искане на премиера Борисов след обявено от КЕВР поскъпване на парното, въпреки поевтиняването на природния газ.

Днес е предвиден и редовен парламентарен контрол. В него на въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът Томислав Дончев и още петима министри, допълва БНР.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Ето какво е убило ученичката, намерена мъртва в банята си

Ето какво е убило ученичката, намерена мъртва в банята си17-годишната ученичка от Дряново, която беше открита мъртва в банята на дома си в сряда, не е убита, нито е посегнала сама на живота си. Резултатите от направената аутопсия показали, че сърцето на момичето внезапно е спряло.

Като се има предвид къде е намерена се предполага, че причина за смъртта може да е неизправност изразяваща се в късо съединение в електрическата инсталация или т.нар. оттечки, уточнява в. Монитор.

Момичето може да е било поразено от тока след като е влязло да се къпе и стъпило във водата на пода на банята. Поради това предстои да се провери изцяло изправността на ел. мрежа както в банята и жилището на момичето, така и в цялата кооперация.

Предстои по случая да бъдат назначени и други технически експертизи и да бъдат разпитани родителите на момичето.

При подобен случай преди години в банята си в Стражица бяха убити от ток бивш депутат от СДС и съпругата му.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico