Daily Archives: юли 2, 2020

Част от отпадъците в землището на Червен бряг са внесени от Словакия и Румъния

Част от отпадъците в землището на Червен бряг са внесени от Словакия и Румъния

Част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли 2020 г. в землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, са внесени от Словакия и Румъния. Това съобщават от Специализираната прокуратура.

От там припомнят, че при извършения оглед под ръководството на Специализираната прокуратура в силажни ями на бивше ТКЗС бяха открити над 30 тона отпадъци, част от които генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А.Б. и П.Б.

Първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. В района бяха измерени ниски нива на радиация, които според експерти не са опасни за здравето и околната среда.

Има основания да се предполага, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 години. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща преработка.

Такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на с. Рупци, община Чрвен бряг, област Плевен. Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание.

Действията по разследването в землището на гр. Червен бряг продължават. Ще продължат и действията на прокуратурата на територията на всички общини в страната, където има вероятност да са незаконно загробени опасни отпадъци.

Прокуратурата на Република България няма да позволи страната ни да бъде сметище, и по думите на главния прокурор Иван Гешев – безотговорни бизнесмени да тровят децата и природата ни.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Подводницата „Слава“ заработи като музей

Подводницата „Слава“ заработи като музейПървите си посетители прие превърнатата в музей последна българска подводница „Слава“, съобщава „Булфото“.

Тя беше преместена в Белослав в края на миналата година, като работата по отварянето ѝ за граждани продължава.

Днес обаче на борда се качиха бивши подводничари и техни наследници, които разгледаха плавателния съд.

„Слава“ е подготвена за първо боядисване и тази част от възстановяването трябва да приключи до 18 август.

Тогава последната българска подводница ще бъде официално отворена за посещение като музей.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Бивш нападател на Барса за Гризман: От какво го е страх? От Меси, който е висок 1,5 и е половин аутист?

Бивш нападател на Барса за Гризман: От какво го е страх? От Меси, който е висок 1,5 и е половин аутист?,,

Бившият нападател на Барселона Кристоф Дюгари направи изключително противоречив коментар за отношенията между Антоан Гризман и Лео Меси. 

„От какво го е страх Гризман?  От едно хлапе, което е 1.50 м. и е половин аутист? Антоан трябва да покаже топки. От една година се коментира, че той има проблем с Меси. Трябва да го ошамари в лицето. Вярно е, че Меси може да му дава повече пасове, но, честно казано, това не ме изненадва.“ 

„Гризман губи топката и играе изключително страхливо. Той трябва да поговори с Меси и двамата да решат проблема.“ 

Дюгари коментира и равенството на „каталунците“ срещу Атлетико Мадрид и решенията на треньора Кике Сетиен. 

„Сетиен е добър чокве, но не е на нужното ниво. Не знаеше какво да прави и кого да замени. Смени Серхио Бускетс в 85-ата минута, за да пусне Ансу Фати, а Гризман влезе в 90-ата. Това не беше насочено директно срещу Гризман. Просто той не знае как да накара отбора да заиграе, изтощен е“, казао ще Дюгари.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Дария Симеонова контузи средния си пръст

Дария Симеонова контузи средния си пръст

С контузия на средния пръст се сдоби Дария Симеонова, узна HotArena.Актрисата вече няколко дена не може да използва пръста си, който е бинтован. Тя не разкрива какво точно се е случило, но споделя ежедневното развитие на раната си и смяната на бинтовете, пише България днес. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Прокуратурата с информация за откритите край Червен бряг и Рупци отпадъци /снимки/

Прокуратурата с информация за откритите край Червен бряг и Рупци отпадъци /снимки/

Под ръководството на Специализирана прокуратура в землището на гр. Червен бряг вчера се извършва оглед в рамките на образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група създадена с користна цел, в която участват и длъжностни лица. За това информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

В хода на разследването по делото е установено, че част от отпадъците, генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А.Б. и П.Б, са били загробвани в землището на гр. Червен бряг и с. Рупци, в дълбоки силажни и изкопни ями. Първоначалният анализ сочи, че са установени над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. На местопроизшествието са измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда.

В огледа на местопроизшествието участват служители на ОДМВР – Плевен, Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“,  ТД – ДАНС – Плевен,  Областна администрация – Плевен,  Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, експерти от  АЕЦ – Козлодуй,  МОСВ и ИАОС, както и специализирани лаборатории за изследване на отпадъци.

Предстои да се извърши оглед на местопроизшествие и в землището на с. Рупци, общ.Червен бряг, обл. Плевен.

Снимки: Пресцентър, Прокуратура на Р България

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico