Daily Archives: юли 8, 2020

От Фонд „“Земеделие“ публикуваха и са достъпни цифровите географски данни за Кампания 2020

От Фонд „“Земеделие“ публикуваха и са достъпни цифровите географски данни за Кампания 2020DF zemedelie logoВ Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) са публикувани цифрови географски данни (shp. файлове) за заявените за подпомагане парцели по Кампания 2020, съобщават от фонда. Всички земеделски стопани, кандидатствали за директни плащания на площ, могат сами да изтеглят графичните данни за заявените парцели. Shape файловете са геометричен географски формат за запис на пространствено местонахождение и атрибутна информация на географски обекти. Генерирани са следните файлове, в проекция UTM zone 35N:
– PRC_.shp – Геометрия на земеделските парцели;
– PRC_.shx – Индекс към геометрията на обектите;
– PRC_.dbf – Привързан dBASE файл (база данни) с атрибутна информация; съдържа данни за декларираните култури и схеми за всеки парцел;
– BZS_.shp – Геометрия на блоковете на земеделско стопанство;
– BZS_.shx – Индекс към геометрията на обектите;
– BZS_dbf – Привързан dBASE файл (база данни) с атрибутна информация – съдържа данни за местоположението на блоковете на земеделско стопанство и кампанията, за която се отнасят данните.
В СЕУ са публикувани и карти на блоковете на земеделските стопанства (БЗС), заявени по директни плащания (2020) на всеки фермер, достъпни в pdf формат.
За кампания 2020 г. заявления подадоха 102 808 земеделски стопани. От тях 20 312 са избрали да получат картите си на хартиен носител. За сравнение през 2019 – 31 027 кандидата са избрали да получат на хартия, а не електронно, картите на заявените от тях БЗС.
Цифровите географски данни и картите на БЗС са достъпни в индивидуалните профили на земеделските стопани в СЕУ, раздел „Справки“, секция „Специфични справки по конкретни схеми“.

Powered by WPeMatico

Проф. Александър Маринов: За Борисов е добре да се оттегли. Иска го, но не знае как!

Проф. Александър Маринов: За Борисов е добре да се оттегли. Иска го, но не знае как!Градусът на политическото напрежение видимо се покачва, броят на установените носители на Ковид-19 – също. Увеличават се и прогнозите за социални катаклизми наесен в резултат на икономическия спад, регистриран не само у нас, но и в световен мащаб.
Налице е умора от дългогодишното управление на ГЕРБ, но и политически вакуум, към който са се устремили нови политически проекти, и всички те – с анти-ГЕРБ насоченост – „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, който получи зелена светлина за регистрация; платформата „Изправисе.БГ“ на Мая Манолова, второто издание на ГЕРБ на Цветан Цветанов, дори обвиняемият Васил Божков анонсира „Българско лято“ и предвеща бури за сегашната власт.
Ако припомним атаките лично срещу Борисов (аудиозапаси, снимки), както и войната с президента, възниква един основен въпрос: По-добре ли е за Бойко Борисов да подаде оставка сега и да има предсрочни парламентарни избори?
С това питане Епицентър.бг се обърна към водещи политолози и социолози. Сега ви предлагаме мнението на политолога проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

По-добре ли е за Бойко Борисов да подаде оставка сега и да има предсрочни парламентарни избори?

По-добре е Борисов да се оттегли, тъй като е политически изчерпан. Оттук нататък ще събира повече негативи от властта, отколкото позитиви.

Мисля, че премиерът също разбира това и би искал да се оттегли, но има притеснения за последиците.

Много е важно как се оттегля един политик, с каква оценка. В политиката подаването на оставка е нормален акт, ако не можеш да се справиш. Не е грях. Премиери и държавници предприемат тази стъпка, когато резултатите не са задоволителни.

Но, според мен, за Борисов този момент е минал. Не че не стои въпросът дали правителството се справя. Тече вече четвъртата година от мандата, а ние до ден днешен нямаме дори повърхностен отчет от изпълнението на програмата му. Днес обаче други неща, свързани с Борисов, са по-актуални. Натискът е с различен характер.

Към премиера се оправят обвинения, предположения. За негово съжаление и за съжаление на държавата, те не са проверени. Би трябвало записи, снимки да бъдат подложени на експертиза. Едно е да се оттеглиш поради естествените причини в политиката, друго е да го направиш под натиск на сериозни обвинения или най-малкото съмнения.
Но и това е вариант – да се оттегли с мотива, че не иска да възпрепятства изясняването на истината; че иска да изчисти името си.

В обозримо бъдеще за партия ГЕРБ и за нейния лидер по-добре няма да става.

Бойко Борисов има силен политически инстинкт и разбира, че времето му изтича. Но е трудно да се реши как да се оттегли така, че да не изглежда като самопризнание за грехове, като бягство, което да породи негативни последици.

Не е тайна, че управляващите на всяка цена искат да избегнат назначаването на втори служебен кабинет на президента. Този страх ли пречи на Борисов да се реши на стъпката „предсрочни избори“? При предишните мандати той се оттегляше при възникване на напрежение и успяваше да се рестартира чрез избори.

Хипотезата за служебно правителство на президента, което да подготви изборите, безспорно е аргумент. Но не виждам нищо страшно, ако държавният глава направи служебно правителство. То не е наказателен взвод, не разстрелва, не вкарва в затвора. То би трябвало да осигури условия за честни избори. Ако някой се плаши от възможността изборите да са честни, това е единствено за негова сметка.

Вярно е, че Борисов два пъти подава оставка. Но ситуацията сега е различна. В предишните случаи той имаше голяма степен на увереност, че ще се върне на власт. Сега такива изгледи няма. Всяко нещо си има начало и край. ГЕРБ се изчерпи като проект и неслучайно започна роене в партията.
По-важното е, че се изчерпи моделът на управление. Той е вреден за България.

Предсрочни избори изглеждат и като добър вариант за Борисов, тъй като политическите сили и новите проекти, които заемат анти-ГЕРБ нишата, не изглеждат готови да участват в извънреден вот сега. Или?

Няма политическа сила – регистрирана или анонсирана, която да се ползва със солидно обществено доверие, да привлича надежда и оптимизъм.

Има нови неща, които изглеждат добре на фона на старото.

Политическите избори не са като да влезеш в супермаркет и да си  вземеш един продукт измежду многото оферти. При тях възможностите се случват в движение, минават през проверката на времето. Сега мнозина може да заявяват, че искат да правят нещо различно, но дали наистина ще го направят?

Според заявленията си всички нови проекти са алтернативни на Борисов. На думи всички твърдят, че ще правят нещо различно. Вербално всички отричат модела. Дори Цветанов, който много бързо забрави кой е бил и какво е правил. Но Цветанов несъмнено може да разчита на политическо бъдеще само на основата на гласове, което успее да вземе от ГЕРБ. Той няма откъде другаде да привлече привърженици.

Според проф. Маринов ново правителство в рамките на сегашното Народно събрание е възможно на теория, но трудно за реализация. Представените в парламента политически сили едва ли биха могли, по неговите думи, да сглобят устойчив кабинет, който да се ползва с обществено доверие. Какъв е тогава изходът от ситуацията на перманентна скандалност? Има ли риск от взрив на социалното напрежение?

Напрежението в България достига опасни нива. Моделът поражда вече негодувание и гняв. Към това се прибавят и проблемите, свързани с медицинските и най-вече – с икономическите и социалните аспекти на коронакризата, с неспособността да бъдат управлявани по задоволителен начин.

Прагът на търпението е надхвърлен. Въпросът е да не се стигне до неуправляем взрив и безконтролен хаос.  
Трябва да търсим работещи варианти, които ще ни придвижат напред. Оставките и предсрочните избори са предпазител, а не белег на катастрофална ситуация.

У нас обаче начинът, по който се упражнява властта, поражда големи страхове какво ще се случи, когато се лишиш от нея. Вкопчването във властта и злоупотребата с нея с оглед на частни интереси води до опасения за последиците. Това е един от белезите на ненормалността. Когато властта се консумира по алчен и хищнически начин, тя ражда лоши мисли у тези, които са ограбвани.

Нездравата обстановка трябва да се нормализира, но не на базата на сделка, извършена на тъмно, а на основата на възстановяване на конституционните и правните основания на демокрацията и доброто управление. Трябва да се даде възможност на хората свободно да изразят своите предпочитания за бъдещите възможности и решения за развитие на страната.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

Откриха двойници от миналото на Роналдо и Меси

Откриха двойници от миналото на Роналдо и Меси,, Откриха двойници на двете суперзвезди на световния футбол Лео Меси и Кристиано Роналдо. 

Да започнем с Лео Меси…

През 1969-та година Хавиер Клементе защитава цветовете на Атлетик Билбао. Бившият испански футболист печели две титли от Ла Лига, като той прилича изключително много на звездата на Барселона. 

Messi jugó en el pasado en el @AthleticClub 1969 hasta que Marañon le rompió la rodilla pic.twitter.com/5RcZAH20Ni

— MASPITV (@TVMASPI) July 7, 2020

Драгослав Секуларац, сръбски футболист с над 100 гола за Цървена звезда, е като двойник на Кристиано Роналдо. Той е играл още за Карлсруе и за ФК Париж. Интересното е, че неговият внук Кристиан играе в отбора на Ювентус U17 в момента и носи фланелката с номер 7….

Image: Twitter

TIME TRAVEL ????

MESSI – CR7

1969 – javier clemente
1934 – unknown pic.twitter.com/xkI32d77EF
— əvrən (@EvrenChicago) July 7, 2020

adammmmmmsin .. saol pic.twitter.com/zM8kDuTteA

— əvrən (@EvrenChicago) July 7, 2020

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico

ЕКСКЛУЗИВНО! Калин Врачански се сгоди! Художничката Алекс показа годежен пръстен (Вижте го)

ЕКСКЛУЗИВНО! Калин Врачански се сгоди! Художничката Алекс показа годежен пръстен (Вижте го)

Човек и добре да живее, рано или късно се жени!

 

Но спокойно! Дишайте, дами! Това не се отнася за секс символа на българското кино Калин Врачански! Актьорът е против брака и няма намерение да се жени. Все пак обаче се е решил на друга сериозна крачка – а именно да подари годежен пръстен на любимата си.

 

Художничката Александра Стоянова носи малкото дискретно бижу на безимения си пръст и макар да го крие, Avtora.com забеляза камъка.

 

Блондинката не го сваля от ръката си, като единствено по време на курсовете по рисуване, го завърта с камъка надолу, за да не се разчува новината.

 

Калин и Алекс предпочитат да пазят личния си живот далеч от медиите и затова са споделили за годежа само с най-близките си.

 

„Нямам намерение да се женя, смятам, че един подпис може само да развали отношенията между влюбените“, категоричен е Калин.

 

Решението им да не минават под венчилото не е нещо ново. Редица светски двойки предпочитат да си останат сгодени без брак. Поп певицата Лора Караджова също е приела годежния пръстен от нейния любим Марсел Рохас, но няма намерение да вдига сватба.

 

Вижте и първата снимка на пръстена САМО ТУК.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Прокуратурата: 43 лифта са без разрешения за строеж

Прокуратурата: 43 лифта са без разрешения за строежВърховна административна прокуратура (ВАП) възложи мащабна проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) за спазване на нормативните актове по устройство на територията, както и за безопасна експлоатация и технически надзор на всички кабинкови и открити въжени линии в страната. Тя е обхванала всичките 120 броя линии.

В хода на проверката е установено, че при 71 бр. от съораженията не са установени нарушения, а за 49 от тях няма данни за наличие на издадени строителни книжа и за въвеждане в експлоатация. Без документи за въвеждане в експлоатация, в т.ч. и без данни за издадени разрешения за строеж, са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта. Четири от тях са в лошо техническо състояние, но същите не се експлоатират.

Установено е незаконно строителство на строеж – Клуб „Руска баня“, изграден на начална станция на въжена линия Кабинков лифт „Княжево-Копитото, в Природен парк „Витоша“, съобщават от прокуратурата.

Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са във „Витоша“ –13 бр. съоръжения; „Белица“ – 7 бр. съоръжения; „Мальовица“ – 5 бр. съоръжения.

В резултат на това е изпратено предписание до началниците на РДНСК, респ. до кметовете на съответните общини (райони) да предприемат административни и административно-наказателни мерки във връзка с констатираните нарушения.

Констатирани са и нарушения на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжени линии. Най-често повтарящите се нарушения на цитираната наредба са във „Витоша“ – 10 и „Боровец“ – 4. Съставени са 4 акта за административни нарушения и са наложени 93 принудителни административни мерки. Всички те са в региона на Западна Централна България.

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да предприемат и последващи мерки за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на тези строежи и съоръжения и тяхната техническа годност. На контролните органи е разпоредено да изследват и преценят какви са възможностите за узаконяване на незаконните линии. Компетентните органи трябва да обмислят и възможността за спиране от експлоатация и премахване на строежите, за които няма строителни книжа или не са безопасни.

Въз основа на събраната до момента информация от проверките, ВАП намира, че са предприети съществени мерки, свързани с безопасната експлоатация на кабинковите и въжени линии в страната, които досега не са били обект на задълбочен анализ и проверка.

Към момента проверките продължават./БГНЕС

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico