Daily Archives: октомври 9, 2020

Всеки втори журналист у нас е убеден, че медийната среда е лоша

Всеки втори журналист у нас е убеден, че медийната среда е лошаВсеки втори журналист (52%) вижда ограничения върху свободата на словото от приложените мерки по време на извънредното положение, обявено през март 2020 г. Пандемията силно ограничава свободата на словото, смятат 16,3%, а за малко над 14,4% тя е засилила автоцензурата. Ограниченията не са се отразили само на 22,3% от участниците в анкетата.

Това показва проучване за свободата на словото в страната, разпространено от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България. Проучването е с национален обхват. Не е представително. Данните се набират чрез онлайн анкета, която се попълва доброволно (3 май – 10 юни 2020 г.).

Медийната среда в България през 2020 г. може да се опише като ,,развитие в застой”. Почти всеки втори български журналист дава оценки ,,лоша” и “много лоша”, а ,,отлична” – едва 3%.

През 2020 г. се регистрира сериозно увеличаване на културата на натиска.

Ако през 2017 г. за “културата на натиска” надделяват отрицателните отговори: 52.5% казват, че не са били обект на неправомерен натиск заради работата си, а другата графа е отбелязана от 47.5%. Три години след това показателите се обръщат – 53% отговарят с ,,да” срещу 47% с ,,не”, показват данните от запитването.

Външният натиск от политически лица върху медиите е сравнително двойно по-голям от другите центрове на влияние върху медийното съдържание – икономически субекти, рекламодатели, държавни и общински институции. Автоцензурата и самоограниченията, които си налагат журналистите в ежедневната си работа, са се превърнали в тревожна, неписана норма. “А в извънредни ситуации и периоди на несигурност те стават още по-видими”, гласи анализът.

Увеличава се надеждата към алтернативните форми на журналистика (медии, които предлагат различен и по-задълбочен прочит на събитията, търсят независимо финансиране от дарения и месечни такси на потребители и т.н.). А регионалните медии са вече ,,застрашен вид”.

Централизацията на медийната среда в София вече се е превърнала в устойчива тенденция, показва анкетата. Ако през 2015 г. двама от трима бяха посочили, че работят в столицата, през 2017 г. те са трима от четирима, или 76.3%. През 2020 г. резултатите се приближават до тези преди три години. Близо 70% са посочили, че работят в София, 25,7% в друг областен град (в сравнение с 2017 г. те са малко над 17%).

Мнозина – 75,7% от участниците са отбелязали, че работят в национална медия, а в регионална – 15,8%. Едва 3% заявяват, че са кореспонденти на национална медия, а 5,4% на международна медия в България.

Включените два нови индикатора в изследването на АЕЖ-България са за отношението на държавни и общински институции към критичната журналистика и ефектите на коронавирусната пандемия върху медиите и работната среда в редакциите.

Над 80% от анкетираните журналисти са били обект на пренебрежително отношение ,,често” или ,,понякога”.

Пандемията от коронавируса се е отразила не само върху финансовото състояние на медиите, но се е наложила промяна в режима на работа на журналистите, има случаи на свръхнатоварване.

Все повече намаляват журналистите с журналистическо образование. Ако през 2017 г. 46% от анкетираните посочват, че са завършили журналистика, то три години по-късно те са 40,6%, а тези, които имат образование по ресорната специализация, увеличават своето присъствие в анкетата до 39,6%.

Въпросите, свързани с редакционната мобилност – честата смяна на работното място, годините професионален опит и задържане в журналистическата професия, са индикатор за стабилността на трудовата среда в медиите (заплащане, трудово-правни отношения…). Проблемите в медийната среда, орязване на щатни места, увеличаването на натовареността в редакциите, отливът на рекламни приходи и намаляване на заплащането, западащите професионални стандарти – всички тези фактори принуждават журналисти с опит да търсят друга професионална изява в пиара или извън сферата на публичните комуникации, гласи анализът.

Остава висок процентът на журналистите, които към момента на проучването са работили в три и повече от три медии. Изследването през 2015 г. също регистрира тенденцията в журналистическата професия да се сменят три и повече редакции за период от 10 години. Ако през 2017 г. тази група формира мнозинство (71,7%), то през 2020 г. това присъствие се запазва.

Нестабилността на медийния пазар и надигащата се световна икономическа криза, ефектите от коронавирусната пандемия дават отражение и върху заплащането на журналистите, гласи анализът.

Ако преди три години най-голяма група от отговори събираше отговорът: ,,Няма промяна в нивото на доходите на журналистите” (36,9%), а оптимистичните нагласи: ,,Доходите по-скоро се повишиха”, достигнаха 21,1%, то през 2020 г. картината е в далеч по-минорни тоналности.

Промяна се наблюдава и в трудово-правния статус. През 2017 г. 52,5% са заявили, че работят на трудов договор. Три години по-късно те са 45,5%. Има леко покачване на броя на журналистите, които работят на срочен трудов договор (3% през 2017 – 4% през 2020 г.), както и тези, които работят на хонорар, а работодателят им не ги осигурява по никакъв начин (9,1% през 2017 г. – 10,4% през 2020 г.). Броят на трудещите се на граждански договор остава почти непроменен – 20,8%.

Най-голямата възрастова група участници в анкетата е на възраст между 30-40 години (32,2%), следвана от 40-50-годишните (24,3%). Поравно – 17,8%, са разпределени респондентите до 30 г. и над 60 г. По традиция жените са повече от мъжете – 54,4% към 45,5%.

Мнозинството от респондентите – над 75%, имат висше образование, като 53% имат и завършена магистратура. Докторска степен са посочили 8,9%, а средно и полувисше образование са посочили съответно 3% и 5% от анкетираните. Близо 70% от респондентите работят в медиите повече от 10 години, а един на четирима е с утвърден опит между 2 и 10 години.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Джерард, Суарес, Салах: Вижте най-добрите XI на Ливърпул в ерата на Висшата лига

Джерард, Суарес, Салах: Вижте най-добрите XI на Ливърпул в ерата на Висшата лига,, Отборът на Ливърпул е фаворит за спечелването на Висшата лига през сезон 2020/21. 

“Мърсисайдци” загубиха катастрофално от Астън Вила с резултат 2:7 в последния кръг, но въпреки това всичко очакват Клоп и компания да защитят титлата си от миналия сезон. 

През миналата кампания отборът спечели цели 99 точки, което го прави вторият най-добър в ерата на Висшата лига след Ман Сити от сезон 2017/18. 

Авторитетното издание Goal.com определи най-добрите XI на “мърсисайдци” в историята на Висшата лига (от 1992-а година до днес). 

ВРАТАР: АЛИСОН

ДЕСЕН БЕК: ТРЕНТ АЛЕКСАНДЪР-АРНОЛД

ЦЕНТРАЛЕН ЗАЩИТНИК: ВЪРДЖИЛ ВАН ДАЙК

ЦЕНТРАЛЕН ЗАЩИТНИК: ДЖЕЙМИ КАРАГЪР

ЛЯВ БЕК: АНДИ РОБЪРТСЪН

ХАЛФ: СТИЙВ МАКМАНАМАН

ХАЛФ: СТИВЪН ДЖЕРАРД

ХАЛФ: ШАБИ АЛОНСО

АТАКУВАЩ ПОЛУЗАЩИТНИК: САДИО МАНЕ

АТАКУВАЩ ПОЛУЗАЩИТНИК: МОХАМЕД САЛАХ

НАПАДАТЕЛ: ЛУИС СУАРЕС 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Брутално: Би Ти Ви се гаври с бившата жена на Ивайло Захариев

Брутално: Би Ти Ви се гаври с бившата жена на Ивайло Захариев

    <nav>
      <div><div>
  <a href="javascript:;"><img alt="търси клюки" src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2020/10/search.gif"></a>
</div>
            </nav>


664

09 Октомври 2020, 16:03
Харесай


Брутална гавра с бившата жена на актьора Ивайло Захариев сътвориха нейните собствени колеги в Би Ти Ви. Вместо да покажат съпричастност с изоставената съпруга, която работи в телевизията и се познава с всички там, от предаването „Преди обед” поканиха неверния й мъж да разказва за своята нова годеница, видя HotArena.Новата любов на Ивайло Захариев вече месеци наред е сред най-обсъжданите светски клюки в страната. И не защото е необичайно актьор да се разведе и да залюби нова жена, а защото Ивчо с години се пишеше голям християнин, който не е пипвал с пръст своята съпруга преди първата брачна нощ. Но изведнъж й обърна гръб заради друга, която успя да разведе, а и самият той се разведе. Преди броени дни, както „Уикенд” вече писа, звездата предложи брак на своята нова любима. Това също се превърна в тема за обсъждане, защото годеникът не го направи дискретно, а на сцената след театрално представление. Въпреки пикантната история близки на бившата съпруга Миряна, която работи в Би Ти Ви, са категорични, че от коректност към нея поне колегите й трябваше да потърсят други теми, с които да си пълнят предаванията. Без да се съобразяват, че може да я наранят, обаче в „Преди обед” разпитаха надълго и нашироко актьора защо се е разделил с тяхната колежка и с какво е успяла да го спечели новата дама на сърцето му – Станислава. Ето какво обяснение даде Ивайло: според него партньорите в една връзка трябва да израстват успоредно, а в случая с първия му брак това не се случило. Не стана ясно кой от двамата е израснал по-бързо от другия – той или жена му. Затова пък звездата бе категоричен, че Станислава го е спечелила, защото била артистична и творяла заедно с него. А най-ценното било, че преди да заживеят заедно, са изградили приятелство. Той твърди, че е със Станислава от началото на годината, но архивите показват друго. Двамата са се появявали като двойка поне от миналата есен. Въпреки че разговорът в „Преди обед” уж трябваше да е добронамерен, водещият Александър Кадиев не се сдържа да подкачи своя колега на тема семейство и връзки. „Кажи, бе, Ивчо, бе! Ти пак ще се жениш! Ти си много смел мъж! Непрекъснато се жениш!”, коментира той. Освен това отбеляза, че Станислава е „жена с опит – има 34 години, не е съвсем младо момиче” и попита Захариев: „Плащаш ли издръжка сто и нещо лева?”. На всичко това Ивайло успя да реагира хладнокръвно и с усмивка.
Според всеобщото мнение обаче той е трябвало да откаже интервюто в „Преди обед” или поне от уважение към своите деца и тяхната майка да подчертае, че няма да отговаря на въпроси, засягащи личния му живот. 
 

Сподели


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK

HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+


Google+

  </td>
  <td></td>
<strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Нова автобусна линия София – Оряхово със спирка на автогарата в Червен бряг

Нова автобусна линия София – Оряхово със спирка на автогарата в Червен бряг

От 08.10.2020 г.  целогодишно ще се изпълнява маршрутно разписание № 6101 на автобусна линия София – Оряхово с час на тръгване от Автогара – Червен бряг 07:10 часа за столицата. За това информират от Общината.

В посока София – Оряхово, автобусът тръгва от Централна автогара, сектор 41 в 16:40 часа. Пристига в 18:45 часа на АГ Червен бряг.

Автобусът прави връзка с пътуващите от с. Глава, гр. Койнаре и с. Чомаковци, чрез автобусна линия Глава – Червен бряг, с час на тръгване 06:30 ч. от с. Глава.

Маршрутното разписание се изпълнява от „Орхи ден“ ЕООД.

За повече информация: 0895 50-57-77.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Спира се строеж на плажа на Обзор

Спира се строеж на плажа на ОбзорСлед проверка, възложена от Върховна административна прокуратура, относно незаконни строежи и достъп до плажна ивица по Черноморието, възложена на Дирекция „Национален строителен контрол“ и извършена от РДНСК – Бургас, е сезирана и Община Несебър. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Представители на Общината са установили нарушения при строежа на „Жилищна сграда за курортно ползване“, находяща се на плажа на гр. Обзор.
Установени са нарушения при изграждане на подпорната стена зад предвидената сграда, която е недовършена и не въведена в експлоатация по съответния ред – не са изпълнени предписанията за осигуряване здравината, пространствената устойчивост и консервирането на строежа.

Въз основа на тези констатации и след проведено административно производство, кметът на Община „Несебър“ е издал заповед за незабавно спиране на изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи на строеж: „Жилищна сграда за курортно ползване“ на плажа на гр. Обзор.

Строителството може да продължи само с разрешение на административния орган издал заповедта, едва след отстраняване на причините, довели до спиране на строежа и представяне на надлежни доказателства за това. Заповедта е връчена на участниците в строителството.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico