Daily Archives: октомври 14, 2020

Проф. Кантарджиев с шокиращи данни за разпространението на заразата

Проф. Кантарджиев с шокиращи данни за разпространението на заразатаВсеки трети PCR тест за коронавирус, извършван в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, е положителен. Това каза пред БНР директорът на центъра и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

“Всеки трети тест беше положителен, защото ние работим с материали за епиднадзора от 15 области и голяма част от болниците, които имат PCR диагностика в София и в тези области.

Това, което можем да контролираме, е да продължаваме да убеждаваме хората да взимат противоепидемичните мерки по важност – те са първо маски на закрито, второ отстояние, физическа дистанция и трето това са мерките за дезинфекция и хигиена”, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Според него и в малките, и в големите градове в страната масово не се ползват маски на закрито:

“Доста служби и институции в страната не изпълняват своите задължения. Държавните железници трябва да осигурят всички да бъдат с маски, не да раздават маски, а да следят дали се носят маски във влаковете, там където има чакални по гарите трябва това да е отговорност на БДЖ.

Агенцията по безопасност на храните – маски в местата, където се продават хранителни продукти – това са магазините, маски задължително в кухните, където се приготвя храна – в ресторантите, в кетъринговите фирми, маски задължително, хигиена стриктна, това е работа на Българската агенция по безопасност на храните.

Третото нещо – общините трябва да следят за маски на закрито във всички обществени места на територията си”, подчерта проф. Кантарджиев.

Той бе категоричен, че е необходимо да не се преекспонира проблема с коронавируса в масмедиите, защото хората се умориха и не трябва да бъдат плашени, не трябва да се допускат и най-малките следи на масова паника.

“Мерките, които сега са в заповедта на министъра на здравеопазването трябва да се спазват чрез убеждаване на хората. Който носи маска не заразява, намалява до 5% възможността да зарази някого даже и да отделя голямо количество вирус.

Който носи маски и е сред хора, които са заразени, около три пъти намалява възможността да се зарази, а когато всички носят маска на закрито вероятността да заразят пада под 1%”, подчерта експертът.

“Препоръката е да се убеждават хората, че маските, дистанцията и донякъде дезинфекцията са нещата, които могат да намалят разпространението на тази инфекция, за да може да съхраним живота на лекарите и да можем по-ефективно да пазим възрастните, хронично болните и хората с имунен дефицит”, подчерта проф. Тодор Кантарджиев.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Голям шок за Пирин: Благодетелката на отбора Ива Уорън изненадващо напусна поста си на президент

Голям шок за Пирин: Благодетелката на отбора Ива Уорън изненадващо напусна поста си на президент,,

ФК Пирин съобщава, че считано от днес, 14 октомври 2020 г., г-жа Ива Уорън няма да изпълнява повече длъжността президент на клуба.

Г-жа Уорън се оттегля от заемания пост, за да се съсредоточи върху семейни ангажименти и други професионални дейности.

Клубът остава в стабилно финансово състояние и без дългове. Всички клубни проекти, стартирали под ръководството на г-жа Уорън ще продължат да се развиват, както досега.

Името на новия президент ще бъде обявено в следващите дни. Техническият директор Греъм Уорън също вече не е част от Пирин. Г-жа Уорън благодари на привържениците на Пирин (Благоевград) за демонстрираната подкрепа към отбора и им пожелава да видят любимия си тим час по-скоро в Първа лига, където е неговото историческо място.

ФК Пирин (Благоевград) сърдечно благодари на Ива и Греъм Уорън за тяхната отдаденост и неуморна работа начело на клуба.

Благодарение на техните усилия, в момента Пирин може да претендира за най-бързоразвиващият се клуб в страната, с отбори, участващи в първенствата на всички нива в родния футбол.

Пожелаваме на Ива и Греъм Уорън здраве и бъдещи професионални успехи!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Нищо общо! Дарина Павлова неузнаваема на сватбата си с Илия Павлов (Фото)

Нищо общо! Дарина Павлова неузнаваема на сватбата си с Илия Павлов (Фото)

Дарина Павлова отбеляза 30-та годишнина от сватбата си с Илия Павлов като публикува снимка от церемонията, на която той слага пръстена на ръката й, видя HotArena.Дарина добавя, че любов като тяхната идва веднъж в живота и двамата са били идеални един за друг. На кадъра обаче Павлова не прилича на себе си. В последните години тя е направо неузнаваема, а според запознати има поне 10 пластични интервенции по лицето си. Медиите на  Ботуша не спират да злорадстват, че го прави, за да изглежда по-млада за любовника си Джулио Берути, който е с 21 години по-млад от нея, пише Галерия. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Проф. Николай Проданов: ОМО “Илинден” заплашва териториалната цялост на страната ни

Проф. Николай Проданов: ОМО “Илинден” заплашва териториалната цялост на страната ни“Има голяма разлика между националните съдилища и Европейския съд за правата на човека. Като гарант за изпълнението на присъдите в националните съдилища стои държавата с целия свой репресивен апарат, а зад ЕСПЧ – институционализиран политически натиск.” Това заяви заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов в предаването “Свободна зона с Георги Коритаров” по ТВ Европа.

“Съветът на Европа може да бъде наречен символ на демокрация, но в едни по-ранни времена. В Европа се струпаха прекалено много международни организации, чиито функции се преплитат по много интересен начин. Всички страни членки на Съвета на Европа имат неизпълнени решения на ЕСПЧ. Най-общо казано, в този смисъл, България плаща на група хора, които днес са ОМО “Илинден”, утре са друга организация, но става въпрос за едни и същи лица. Целият проблем е изключително комплексен. От една страна стои големият концептуален въпрос с националната сигурност, свързан със сепаратизма в Европа и по-конкретно на Балканите.”, допълни той.

“ЕСПЧ има две лица. Едното е на съд, а другото е политическо и идеологическо. Идеите на пролетарския национализъм и либерализмът имат общи допирни точки. В последните години решенията на Европейския съд за правата на човека имат ясно изразен идеологически, крайно либерален характер. Според делата за ОМО „Илинден“, сепаратизмът става заплаха едва в момента, в който започне да се пропагандира насилие или то започне да се използва.”, смята той.

Заместник-министърът на правосъдието е на мнение, че проблемът със създаването на македонско малцинство е тръгнал от Съветския съюз и след това се е прехвърлил в Белград и Скопие.

“Това не е процес, който е иницииран от вътрешни сили в България. В Албания и Косово има исторически български малцинства, които могат да бъдат проследени векове назад. За македонци в Пиринска Македония се говори от края на 40-те години на миналия век, когато хората бяха изоставени насила от БКП. Днес говорим за една незначителна група хора в България, която се самоопределя като македонско малцинство, под външен натиск и финансово въздействие. Трябва да защитаваме националните идеали и интереси. Подобни организации заплашват териториалната цялост на страната ни. Тези хора са едни и същи, като се започне от ОМО “Илинден” – Пирин и се мине през всички други организации. Те изразяват сепаратистки идеи и застрашават националното единство. Съдиите в Европейския съд разсъждават на принципа “изчакайте ги да започнат да взривяват” и тогава ги забранете като сепаратистки организации. Всяко едно тяхно действие започва вербално и в един момент се стига до атентати.”, изрази своите опасения Проданов.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Лечков: Вината не е в БФС, вината е в клубовете!

Лечков: Вината не е в БФС, вината е в клубовете!,,

Членът на изпълнителния комитет на БФС Йордан Лечков заяви, че ръководството на футболния съюз си върши работата и че няма вина за отсъствието на националния отбор от големите първенства вече 16 години. Според него отговорността за развитието на футбола е в клубовете и в държавата. Той даде пример с големите инвестиции на Унгария в спорта, както и с построяването на нов стадион в Северна Македония. “Стига с това “златно поколение”. Ние сме си свършили работата на терена, сега пак си я вършим”, каза Лечков пред Би Ти Ви. Според него свикването на конгреса на БФС за 11 декември е нелегитимно. След два месеца трябва да бъде определен следващият президент на футболния съюз, след като точно преди година Борислав Михайлов подаде оставка след скандалите около мача с Англия.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico