Daily Archives: октомври 19, 2020

Изтича срокът за предоставяне на документи по мярка 11 „Биологично земеделие“

Изтича срокът за предоставяне на документи по мярка 11 „Биологично земеделие“DF zemedelie logoОт Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) напомнят, че най-късно до 30 ноември 2020 година земеделските стопани, поели ангажименти през Кампания 2016 г. по мярка 11 „Биологично земеделие” от ПРСР 2014-2020 г., трябва да предоставят пред ДФЗ – РА сертификат или писмено доказателство за съответствие на произведените от тях растителни, животински или пчелни продукти с правилата на биологичното производство.
В документите трябва да е налична информация, доказваща състоянието на парцелите, за които са поели ангажимент, както и добитата на тях продукция през годината на издаването им.
В индивидуалните профилите в Системата за електронни услуги (СЕУ) на всички бенефициенти, които следва да предоставят въпросните документи, са достъпни Уведомителните писма, в които са описани сроковете за предоставяне и задължителните реквизити, които следва да съдържат тези документи.
ДФ „Земеделие“ предоставя и възможност тези писма да бъдат получени лично или чрез упълномощено лице в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“ в страната.
От ДФЗ припомнят също, че СЕУ е достъпна след индивидуална регистрация. Ако кандидатът няма създаден профил, е необходимо да подаде заявка за регистрация на потребител, след което да се яви в областна дирекция на ДФЗ – РА за да се идентифицира и достъпът му да бъде активиран.

Powered by WPeMatico

Здравната каса с рекорден бюджет

Здравната каса с рекорден бюджетНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага с безпрецедентните над 5 млрд. лв. в бюджета си за 2021 година. Това предвижда проектобюджетът на здравния фонд, предложен от Надзорния съвет, съобщава Инвестор.бг.

Увеличението е с около 340 млн. лв. спрямо миналата година, което е скромен ръст на фона на очакванията за повече средства заради Covid кризата, а и на фона на ръстовете от предходни години, когато бюджетът на Здравната каса растеше с поне 400 млн. лева годишно.

Проектобюджетът на НЗОК за 2021 г. залага в приходната си част 5,084 млрд. лв., а разходната част за здравноосигурителни плащания за догодина е разчетена на 4,764 млрд. лв. За миналата година приходите бяха 4,744 млрд. лв.

Средствата по отделните пера нарастват минимално. Парите за болниците се увеличават с близо 130 млн. лв. и ще достигнат 2,374 млрд. лв. при 2,247 млрд. лв. за миналата година. Над 261 млн. лв. са предвидени за първичната извънболнична медицинска помощ, или със 17 млн. лева повече. За специализираната извънболнична медицинска помощ са 283,2 млн. лева при 264 млн. лева за тази година.

За лекарства, медицински изделия и медицински храни са заложени 1,332 млрд. лв. – с 89 млн. лв. повече на годишна база. За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, ще бъдат заделени близо 116 млн. лева.

Близо 192,4 млн. лева ще бъдат за денталната помощ, а медико-диагностичните дейности ще получат 100,9 млн. лв.

Близо 150 млн. лв. за разписани за резерва на НЗОК. Той ще може да се разпределя след 1 април 2021 г. според преходните и заключителните разпоредби.

Болниците, които лекуват пациенти с COVID-19, ще получат повече пари

Болниците, които лекуват пациенти с коронавирус, ще имат възможност да получават повече средства. Лечебните заведения обаче трябва да отговарят на определени условия. Трябва да имат разкрито и функциониращо мултипрофилно спешно отделение, както и клиники или отделения с интензивни, педиатрични, терапевтични и хирургични легла за активно лечение.

Също така да имат разрешение за осъществяване на дейност по минимум 20 клинични специалности, интензивно отделение или клиника с поне 15 изцяло оборудвани легла, медицински персонал, работещ в лечебното заведение на основен трудов договор – не по-малко от 900 души. През лечебното заведение трябва да има месечно поне 1600 преминали хоспитализирани пациенти, а също така и не по-малко от 10 реанимационни легла за лечение на пациенти с коронавирус.

Предвидено е и финансиране за самостоятелните практики на сестрите и акушерките – новост, която беше одобрена през тази година.

За 2021 година се предвижда промяна в бюджета за лекарства. Предлага се да бъде разделен на четири, а не на три групи. В новата четвърта група ще се изнесат скъпоструващите медикаменти – например за редки болести. За тях фармацевтичните компании ще трябва да плащат допълнителни отстъпки, ако лечението на пациентите надвишава прага на ефективност, който е изчислен на три пъти брутния вътрешен продукт на човек от населението.

Бюджетът за новото перо е 490 млн. лв. За останалите три групи съответно бюджетите са 348,5 млрд. лв. за лекарствата с протокол, 322,5 млн. лв. за тези без протокол и 171 млн. лв. за онколекарства в болниците.

Други промени при финансирането на лекарствата предвиждат НЗОК да плаща медикаментите на болниците на най-ниската постигната цена на търговете.

„Новият бюджет на НЗОК ще задълбочи още повече дисбалансите в системата“, коментира Нигяр Джафер, депутат от ДПС и член на здравната комисия в парламента. Действително в сравнение с предишни години този бюджет е с по-малко увеличение, той винаги е бил увеличаван с 400-500 млн. лева през последните четири години“, каза тя по БНР.

По думите ѝ здравната криза е безпрецедентна и парите за здраве трябва разумно да се контролират: „Нищо, че минава безпрецедентната сума от 5 млрд. лева бюджет в касата, разходите и приходите трябва много скептично да бъдат планирани”.

Джафер припомни, че заради коронакризата лечебните заведения не работиха на пълен капацитет и НЗОК спести много средства. Към настоящия момент в Здравната каса има икономии по всички пера, каза тя.

“Нашата прогноза е, че този очакван бюджет ще задълбочи още повече дисбалансите в системата, ще разкрие отново огромните дефицити в системата и ще доведе до фалит на малките общински болници, до пълно изтощение на областните болници“, коментира още депутатът.

Тя обърна внимание, че през преходните и заключителните разпоредби отново се променят текстове, което определи като „нонсенс“ и противоречащо на нормативната уредба. Според нея така спестените средства няма да могат да отидат за лечение, включително за лечение на коронавирус.

Във връзка с възможността болници да получат повече средства за лечение на болни с коронавирус тя каза, че тези лечебни заведения ще са много малко, защото са много високи изискванията, които трябва да се покрият.

„Толерирането на големите болници не трябва да става чрез бюджета на НЗОК, този дисбаланс доведе до фалит на болници, с този бюджет не виждам как ще бъдат подкрепени медицинските специалисти, как ще бъдат подкрепени лечебните заведения на територията на цялата страна“, коментира още Нигяр Джафер.

Според нея освен в Търговище и в Благоевград и в други болници ще има проблеми с кадрите, защото не се състоя реформата в здравеопазването. Джафер посочи, че личните лекари трябва да отпускат PCR тестове при строги критерии, но парите за тестовете трябва да се отпускат не от Здравната каса, а от Министерство на здравеопазването.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Обзор след 11-ия кръг на Югозападната Трета лига

Обзор след 11-ия кръг на Югозападната Трета лига,,

0:1 – 10′ Николай Руменов Николов (23)

0:2 – 65′ Джордж Николаев Николов (10)

0:3 – 70′ Христо Костадинов Каймакански (44)

1:3 77′ Николай Николаев Хаджиниколов (10)

Червени картони:

61′ Христо Димитров (Пирин)

61′ Димитър Пантелеев (Марек) 

Отборът на Марек се наложи над Пирин Разлог с резултат 3:1 в мач от 11-ия кръг на Югозападната Трета лига. 

Марек поведе в 10-ата минута чрез Николай Николов, който се разписа с глава. Дупничани удвоиха преднината си в 65-ата минута с феноменален гол на Джордж Николов. Халфът прехвърли вратаря от около 45 метра. 

5 минути по-късно Каймакански направи резултата класически, а Николай Хаджиниколов вкара почетно попадение за своя тим от пряк свободен удар. Двата тима доиграха мача с по 10 души, след като в средата на второто полувреме играч на домакините се сдърпа с Димитър Панталеев от Марек. Главният съдия Йото Гарабедов изгони и двамата футболисти. 

0:1 – 29′ Васил Димитров Велев (7)

1:1 – 82′ Емил Симеонов Трендафилов (14)

Сливнишки герой и Ботев (Ихтиман) не се победиха и завършиха 1-1 в здрав мач от 11-ти кръг на ЮЗ Трета лига, игран на градският стадион в Сливница.

Под ръководството на столична съдийска бригада, начело с Мариян Гребенчарски и помощници Тодор Вуков и Георги Спасов, двата отбора изнесоха едно добро футболно представление за малобройната публика.

Гостите поведоха през първата част, след като Васил Велев отбеляза в 29-та минута за 0-1. Сливничани показаха характер и изравниха през второто полувреме, след попадение на защитника Емил Трендафилов в 82-та минута, с което сложи точка в двубоя за крайното 1-1.

44′ Ангел Григоров Ангелов (14)

70′ Петко Кирилов Петков (19)

Червени картони: 

34′ Иван Василев Редовски (Балкан Ботевград)

75′ Марин Иванов Георгиев (Беласица)

Балкан постигна победа с 2:0 над лидера в класирането Беласица (Петрич), като това се случи в мач от 11-ия кръг на Югозападната Трета лига. 

Така отборът сложи край на негативната си серия от четири поредни загуби в шампионата и нанесе първо поражение на петричани. 

Отборът на Иван Редовски показа много добър футбол, но този път успя да грабне трите точки.

 

Доста интересно е да се отбележи, че старши-треньорите и на двата тима получиха червени картони и бяха пратени на трибуните. През първото полувреме – Иван Редовски, а през второто – Саша Симонович.

 

В 44-ата минута Ковачев намери хитро Ангелов, който се възползва от неадекватните действия в отбраната на петричани и насочи топката в мрежата, за да открие резултата.

 

В продължението на първото полувреме след заучено положение от фаул Атанасов намери Петков в наказателното поле, но ударът на мощния таран на Балкан бе изчистен от бранител на Беласица в корнер.

 

Броени минути след подновяването на играта стражът на Беласица Димитров спаси с крак удар на противников футболист и спаси вратата си.

 

В 68-ата минута Петков напредна с топката и излизаше сам срещу вратаря на гостите, но предпочете да подава, вместо да стреля.

 

Две минути след това Петков удвои за ботевградчани, след като остана сам срещу вратаря и технично го преодоля, за да удвои преднината на своите.

 

В 74-ата минута гостите останаха с 10 души след директен червен картон за Мартин Георгиев, а до края срещата просто се доиграваше.

 

Малко преди края Петков нацели и греда за Балкан.

 

След този мач отборът от Ботевград е с актив от 14 точки и записа четвъртата си победа от началото на сезона.

0:1 – 22′ Даниел Мариов Златков (6) А

1:1 – 44′ Никола Янков Георгиев (14)

2:1 –  90+1′ Никола Янков Георгиев (14) Д

Отборът на Вихрен се наложи над Оборище (Панагюрище) в изключително интересен мач с отменен гол, дузина картони и футболист в болница. 

Домакините започнаха по-активно двубоя, но първото попадение падна в тяхната врата. Даниел Златков си отбеляза автогол. 

След попадението напрежението на терена се увеличи. Главният съдия Димитър Буров показа няколко картона за опасна игра. При едно положение в края на първото полувреме след сблъсък с футболист на гостите, Красимир Здравков бе откаран с линейка в градската болница. По-късно се разбра, че той ще остане под наблюдение на докторите в следващите няколко дни.

Малко преди края на първото полувреме Никола Георгиев с точен удар успя да изравни резултата. След почивката ситуацията не се промени и съдията продължи с картоните. Цели 8 футболисти на панагюрци получиха официални предупреждения. Натискът на домакините продължаваше и те стигнаха до гол дело на Атанас Чепилов . Главният арбитър обаче правилно го отмени за игра с ръка на футболиста от Вихрен.

В последните минути играчите на Здравко Лазаров натиснаха съперника и при последната си атака Александър Якимов бе фаулиран на метър от голлинията и съдията отсъди дузпа.  Зад топката застана Никола Георгиев, които хладнокръвно се разписа и донесе победата за Вихрен.

0:1 – 17′ Александър Красимиров Александров (9)

0:2 – 61′ Кирил Бориславов Вълов (7)

Червен картон: 

74′ Кирил Иванов Беров (Надежда) 

ФК Кюстендил постигна победа с 2:0 при визитата си на Надежда (Доброславци) в среща от 11-ия кръг на Югозападната Трета лига.

 

Успехът на гостите дойде след попадения на Александър Александров – Аци, който вкара поредния си гол, както и на Кирил Вълов.

 

На полувремето резултатът бе 0:1 за гостите, но двайсетина минути след подновяването на играта интригата бе тотално убита.

 

След този мач ФК Кюстендил е четвърти с 23 точки и е на три зад сензационния лидер Марек, докато Надежда е на 9-ото място с 15 точки.

[embedded content]

1:0 – 65′ Иван Красимиров Георгиев (10)

Червени картони: 

16′ Петьо Стоянов Атанасов (Гранит)

90+6′ Люцкан Цветомиров Люцканов (Гранит)

Отборът на Перун (Кресна) се наложи над Гранит Владая с минималното 1:0 в мач от 11-ия кръг на Югозападната Трета лига. 

Единственият и победен гол реализира Иван Георгиев в средата на втората част. 

Гостите завършиха мача с двама души по-малко. Още в 16-ата минута Петьо Атанасов напусна терена заради два жълти картона, а в последната минута Люцкан Люцканов получи червен картон. 

А само дни след като бяха наказани с лишаване от домакинство за 6 мача, публиката от Владая предизвика напрежение и в Кресна и се наложи срещата да бъде прекъсната за 5 минути в 83-ата минута.

1:0 – 15′ Иван Василев Тренчев (22)

2:0 – 31′ Цветан Цветанов Митев (11)

1:0 – 5′ Мартин Александров Милков (15)

1:1 – 17′ Лъчезар Иванов Дафков (9)

2:1 – 18′ Николай Григоров Иванов (7)

КЛАСИРАНЕ: 

ДОМАКИН ЮГОЗАПАДНА “В” ГРУПА:

ГОСТ ЮГОЗАПАДНА “В” ГРУПА:

ПРОГРАМА ЗА СЛЕДВАЩИЯ КРЪГ: 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Гала дава старт на Стефан Илчев (Вижте как)

Гала дава старт на Стефан Илчев (Вижте как)

Първите стъпки на телевизионната сцена Стефан Илчев прави при Гала. Изпълнителят чиято последна маска падна, прохожда в родната телевизия през 2008 г., и то отново в риалити.

 

Позабравеното тв шоу на Гала „Пълна промяна“ дава гласност на един от най-талантливите имитатори. Още тогава бургазлията е представен от Гала като „Гласът на Лили Иванова“.

 

„Пълна промяна“ подложи участниците на пластични операции и козметични интервенции, програма за отслабване и фитнес. По време на шоуто те живеят изолирани от близките си и семействата си, без комуникации, както и без възможност да се поглеждат в огледалото преди официалното им представяне пред аудиторията.

 

Именно на сцената на това риалити изгрява и Стефан, който дотогава е познат с участията си на конкурса „Бургас и море“. Стефан Илчев, който се криеше зад маската на Светлината, шашка освен с таланта и гласа си, и със своята възраст, пише „България Днес“.

 

Оказва се, че певецът, който спечели последното издание на „Като две капки вода“, е на 38 г. Музикантът може спокойно да се представя за поне десет години по-млад. Той определя факта, че изглежда по-млад, като ген, а до някаква степен и късмет.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Престижно представяне на плевенски шахматисти на открит турнир по ускорен шах за “Купа Ловеч”

Престижно представяне на плевенски шахматисти на открит турнир по ускорен шах за “Купа Ловеч”chessНа 18 октомври в Ловеч се състоя 14-ят открит турнир по ускорен шах за “Купа Ловеч”, съобщава Чавдар Андреев от шахматен клуб „Спартак Плевен XXI”.
В него участвуваха 42 състезатели от 13 клуба в страната. Те играха 7 кръга по „Швейцарска система“. Отлично се представи майсторът на спорта Емил Шукин от плевенския клуб, който постигна четири победи, две ремита и само една загуба – от победителя гросмайстор Радослав Димитров (Разград). Така с 5 точки Емил Шукин зае трето място в крайното класиране. В състезанието взеха участие още трима състезатели от плевенския клуб, като Живко Ненов и Мартин Петков набраха 3,5 точки, а Петър Крумов 3 точки.

Powered by WPeMatico