Daily Archives: октомври 28, 2020

Български и румънски експерти обсъдиха пътната безопасност и новите системи в превозните средства

Български и румънски експерти обсъдиха пътната безопасност и новите системи в превозните средства

На 27 октомври в Червен бряг за втори път се проведе  кръгла маса, посветена на международна кампания за пътната безопасност. Началото бе поставено на 31 януари с презентация, посветена на превенцията и сигурността по пътищата, а целта на цялата кампания е да осигури висока информираност на населението на общините Червен бряг и  Александрия.

Основната тема, която се обсъди беше свързана с разясненията относно новите системи за безопасност в превозните средства. Онлайн се включиха и представителите на румънската страна от проекта, които също представиха позицията си относно иновациите в автомобилите и останалите теми. Засегнаха се и въпроси, свързани пътната безопасност на  всички участници в движението, какви са рисковете, възможните действия за предпазване от инциденти на пътя и за повишаване на сигурността и вниманието на водачите. Също така бяха засегнати теми, свързани с основните закони и норми, с които трябва да се съобразяват шофьорите, както и различните принудителни административни мерки. Подрастващите имат нужда от допълнителна информираност и обучение за развиване на социалните им умения по пътищата. А с напредването на възрастта, много хора влошават способностите си и им е необходимо допълнително внимание, за да са безопасни участници в движението. Представители на различни заинтересовани страни разказаха за добрите практики в областта – в страната и в чужбина, и очертаха необходимостта от предприемане на допълнителни превантивни мерки както в практическа насока, така и в нормативно отношение.

Активно участие в дискусията в Червен бряг взеха представители на широката общественост, както и собственици и инструктори в автошколи. Всички се обединиха, че трябва да има непрекъсната проактивна работа и информираност по темата, защото това е един от начините да се запази човешкият живот. Не случайно мотото на цялата кампания е ясното послание – БЪДИ ВНИМАТЕЛЕН НА ПЪТЯ! ВСЕКИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ Е ЦЕНЕН!

Кампанията е част от Проект ROBG-306 По-добра свързаност на Александрия и Червен бряг към ТЕN-Т мрежата. Проектът е насочен към важни общи предизвикателства, свързани с лошо развитата транспортна инфраструктура в трансграничния регион и нейната достъпност и ще се изпълнява в срок от 20.03.2019 до 19.03.2022.

Основната цел е да се подобри регионалната мобилност чрез модернизиране на пътната инфраструктура в общините Александрия и Червен бряг, както и да създаде съвместни механизми за улесняване на свързването на третичните възли към TEN-T инфраструктурата.

Финансирането на проекта е осигурено от Програма „Интеррег V-А” Румъния – България 2014-2020 чрез Европейския фонд за регионално развитие, Румънското и Българското Правителства.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Кои са най-добрите амортисьори

Кои са най-добрите амортисьориcarcoПритежанието на личен автомобил ни дава незаменим комфорт в ежедневието. Възможността да не зависим от разписанието на градския транспорт, също както и мобилността ни по всяко едно време от денонощието, са все неща, които напълно оправдават инвестираните от нас средства в закупуването и поддръжката на автомобил. Важно е да знаем не само каква кола шофираме, но и как се отнасяме към нейното техническо състояние.
Нека вземем за пример амортисьорите, без които няма да можем да се насладим на шофирането. Наличието на неравности по пътната настилка ще ни носи неприятни усещания. Не и ако изберем най-добрите амортисьори и компресор въздушни възглавници от магазин Карко.
Кои са най-добрите амортисьори
Преди да купите амортисьори за автомобили, е добре да се информирате за тяхното предназначение. Най-просто казано, то се свежда до абсорбирането на вибрациите при преминаването през неравни терени, а наред с това се осъществява и нужното сцепление на гумите с асфалта. За да не усещаме неравностите по време на път, е редно да изберем подходящи компоненти, които на свой ред биват различни по вид:
* Двутръбни хидравлични;
* Двутръбни газови;
* Еднотръбни газови.
Какви точно да изберем? Преди да си отговорите на този въпрос, е нужно да уточните някои важни детайли:
* В какви условия шофираме най-често;
* Каква е марката и модела на колата;
* Искаме ли да постигнем максимално комфортна возия;
* Стоманени или алуминиеви оригинални модели предпочитаме;
* Каква е издръжливостта на набелязаните модели и достатъчно качествени ли са те;
* Целеви ценови диапазон.
Амортисьорът за автомобил може също така да бъде ляв и десен, преден и заден. В онлайн магазин Карко има отлични решения втора ръка, които са гарантирано оригинални и с дълъг експлоатационен живот.
Кога се сменят
За да разберем, че е време за смяна на тази част на автомобила, трябва да внимаваме за:
* Наличие на шумове и потропвания по време на движение;
* Високи вибрации;
* Нестабилна каросерия;
* Неравномерно изтриване на гумите;
* Нестабилност на пътя и поднасяне на автомобила.
Ако едно или някои от тези обстоятелства са налице, пристъпете към смяна на тази авточаст и разгледайте предложенията Макферсон на Карко за различните марки коли.
Как работят
Амортисьорите работят на следния принцип: намалят вибрациите, като трансформират механичната енергия в топлина, което всъщност води до комфортната возия. В случай, че този компонент не е в добро техническо състояние, безопасността по време на път бива дори и застрашена. Погрижете се още сега, като закупите втора употреба от магазин Карко.

Powered by WPeMatico

Как се прави ламинат, разкриват от КарпетМакс

Как се прави ламинат, разкриват от КарпетМаксcarpetmaxНякога чудили ли сте се как се изработва ламинатът? Тази така предпочитана подова настилка е истинска находка за човечеството. Суровините и материалите, които се влагат в производството на покритието за под не са никак случайни, също както не е случайно и тяхното комбиниране помежду им. Открийте модерни и иновативни решения за ламинат в онлайн магазин КарпетМакс и се погрижете за всяко едно помещение в дома си.
Как се изработва ламинат
Ламинатът се изработва още в началото на 70-те години, когато все още не е имало подобен вид подови настилки. С навлизането на иновациите и адаптивните решения за дома, навлизат и покрития като ламиниран паркет, който се произвежда по специална технология. Резултатите са били обещаващи, а с времето това съждение се е потвърдило още повече.
Към днешна дата, можем да открием многобройни разновидности на ламината, който се счита за една от най-практичните и достъпни в ценови план подови настилки. Доверете се на онлайн магазин CarpetMax и погледнете към пода с други очи. Колкото до самата направа на ламината като вид покритие за под, налице са следните особености, които производственият процес носи след себе си:
* Горните слоеве се импрегнират със защитни компоненти;
* Създават се 4 слоя, а не както в миналото – само 2;
* Дъските се облицоват със специална хартия и смола;
* HDF плочите са модифицирана версия на влакнести плоскости;
* Основната суровина, която се използва за направата на плочите е дървесина, която бива смесвана с други свързващи материали като смола, полимери и др.;
* Плочите се калибрират при последния етап.
КарпетМакс Ви съветва да заложите на водещи производители в областта, които могат да Ви гарантират високо качество и добра износоустойчивост. Не подценявайте и визуалните качества на ламинирания паркет, от които зависи и неговият принос за цялостния интериор. Подберете правилните цветове.
Каква е технологията
Има най-различни методи за създаване на ламинат:
* HPL;
* CPL;
* DPL;
* CML;
* RML;
* PDL;
* ELESGO.
Всяка една от изброените технологии е ефективна в едно или друго отношение, като някои от производствените методи са били прилагани в далечното минало. Други обаче, намират полезно приложение в наши дни, защото залагат на иновативния подход и ноу-хау концепцията. Не е важно какъв подход е избрал производителят, а какво получаваме ние като крайни клиенти. В КарпетМакс има винаги страхотни решения на ниски цени, с които няма да сгрешите.

Powered by WPeMatico

Качествен разсад теменуги и луковици лалета предлагат в “Паркстрой”

Качествен разсад теменуги и луковици лалета предлагат в “Паркстрой”temenujkiОбщинското дружество „Паркстрой” – Плевен, предлага на своите клиенти качествен разсад теменуга /едроцветна и дребноцветна/ собствено производство на цена от само 0,75 лв./бр. Есента е подходящ сезон за засаждането и на луковиците на лалета от сортове, които красят центъра на Плевен през пролетта, от дружеството ги предлагат на цена от 0,50лв./бр.
Оранжерията на „Паркстрой” ЕООД се намира на първата отбивка вляво по пътя за Ловеч, работното й време е всеки делничен ден от 08.00 до 16.00 часа.
Телефони за контакти и поръчки: 0887/271 731; 064/97 88 20.  

Powered by WPeMatico

Започна приемът по пчеларската програма за 2021 г.

Започна приемът по пчеларската програма за 2021 г.pchelarska programaОт 26.10.2020 г. започва приемът на заявления за подпомагане по  Националната програма по пчеларство (НПП) за 2021 г. Финансовият ресурс е 6 400 202 лева.
Документи за финансовата 2021 г. ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице. Приемът ще продължи до 6 ноември 2020 г.
Пчеларите могат да изтеглят образец на заявлението за подпомагане от интернет страницата на ДФЗ-РА. Там е публикувана и информация за условията за финансиране по мерките от НПП 2020-2022 г. Заинтересованите от пчеларската програма, които нямат онлайн достъп, могат да се осведомят на място – в областните дирекции на ДФЗ и в Централно управление на ДФЗ-РА отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“.
Мерки Б, Г и Д от НПП 2020-2022 г. включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.
Пчеларските сдружения и организации също могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б, Г и Е от Национална програма по пчеларство.От Прием 2021, за сдруженията и организациите се отварят и допълнителни възможности за кандидатстване по мярка Б за „Изследване за резистентност на Varroa destructor към ВМП, разрешени за употреба за борба с вароатозата“ и по мярка Г „Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства /мед, прашец/ за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми“.

Powered by WPeMatico