Daily Archives: декември 1, 2020

Община Червен бряг кандидатства по програма „Топъл обяд у дома в условията на пандемията от COVID-19“

Община Червен бряг кандидатства по програма „Топъл обяд у дома в условията на пандемията от COVID-19“

Община Червен бряг разработва проектно предложение, с което ще кандидатства пред Агенция за социално подпомагане чрез дирекция „Международно сътрудничество, програми и европейска интеграция“, в качеството си на Управляващ орган на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020 г., съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ОПХ, ФЕПНЛ), чрез процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ – Операция „3.1 – Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“ на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

През периода от 1-ви януари 2021 г. до 27-ми април 2021 г., в рамките на работните дни на територията на цялата община, ще се приготвя храна, която ще се доставя ежедневно до дома на потребителите и ще включва супа, основно ястие и хляб и поне веднъж седмично десерт.

Допустимите целеви групи по процедурата за кандидатстване са:
1. Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност – хора в затруднение, поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок ръст от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията.

2. Лица, поставени под карантина – без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа.

3. Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.

В тази връзка, в срок до 11.12.2020 г., Община Червен бряг набира кандидат-потребители, като желаещите могат да заявяват своя интерес за включване в програмата чрез попълване на Заявление-Декларация Приложение № 2 в сградата на общинска администрация Червен бряг или в кметствата по населени места.
Принадлежността на идентифицираните лица към допустимата целева група ще се потвърждава от Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Червен бряг. Сформирана комисия към Община Червен бряг ще извърши подбор на потребителите. Лицата, които не са включени в първоначалния списък ще бъдат включени в списък „чакащи“. Одобрените кандидати ще бъдат уведомени на посочения от тях телефон за връзка.
Изискванията за кандидатстване и пакетът документи, както и критериите за оценка, са публикувани на интернет страницата на Управляващия орган: http://www.asp.government.bg;

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Апелативен съд – Варна продължи престоя в ареста на двама обвиняеми за грабеж

Апелативен съд – Варна продължи престоя в ареста на двама обвиняеми за грабеж

Варна. Апелативният съд отказа да облекчи мерките за неотклонение на двама обвиняеми за грабеж и ги остави в ареста. Престъплението е извършено с употреба на сила във Варна на 21 ноември, съобщиха от пресцентъра на съда. Привлечени към наказателна отговорност са трима души, които според обвинението решили да откраднат нещо. Призори видели човек да тегли пари от банкомат. Проследили го и след като преодолели съпротивата, му отнели изтеглените 400 лв. На пострадалия е причинена телесна повреда. Окръжният съд миналата седмица постанови задържането под стража на Митко И., Ангел И. и Георги И. Първите двама обжалваха пред въззивната инстанция.

Апелативната прокуратура приема за целесъобразен ареста на обвиняемите. Митко И. е направил самопризнания и съдейства на разследващите, но предвид сложния характер на деянието, извършено в съучастие, обективната истина може да е различна от неговите твърдения, счита представителят на държавното обвинение. Защитата изтъкна чистото съдебно минало и съдействието на органите на досъдебното производство в полза на искането за определяне на домашен арест или подписка.

Адвокатът на Ангел изрази мнение, че събраните доказателства не позволяват да се обоснове предположението, че той е извършил деянието. Случилото се било инцидент и задържаният действал под влияние на чужда воля. Представителят на Апелативната прокуратура изведе опасността обвиняемия да извърши престъпление от предходната му съдимост.

Съставът на Апелативния съд намери жалбите на двамата за неоснователни. Въпреки началния етап от разследването, е основателно съмнението за касателство на Митко И. към деянието. Той е бил трудово ангажиран и не е осъждан. Затова съдът не вижда реална опасност да извърши престъпление. Но тъй като няма постоянно местоживеене и пребивава на различни адреси, може да се укрие. Наличието на обосновано подозрение за авторството и на риск от укриване са достатъчни основания за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение.

По отношение на 20-годишния Ангел И. също може да се изведе изискваното от закона обосновано подозрение за съпричастност. Съдът не споделя тезата на защитата, че доказателствата не сочат опасност от укриване. Напротив, тя е реална, а не хипотетична. Извежда се именно от съдебното минало на обвиняемия. Той е осъден от Районния съд във Варна за 3 кражби, извършени само в рамките на седмица. Присъдата е влязла в сила на 17 октомври тази година и настоящото деяние е осъществено в началото на постановения изпитателен срок. Този факт е достатъчно показателен за наличието на реална опасност при по-лека мярка Ангел да се укрие.

С тези аргументи Апелативният съд остави без уважение жалбите на Ангел И. и Митко И. – обвиняеми за грабеж, придружен със сила и извършен в съучастие.

Определенията не подлежат на обжалване.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Радиационният фон на АЕЦ “Козлодуй” е в нормални граници

Радиационният фон на АЕЦ “Козлодуй” е в нормални границиРадиационният фон на площадката на АЕЦ “Козлодуй” е в нормални граници, няма риск и причина за безпокойство от персонала на централата и населението, се съобщава на сайта на атомната електроцентрала.

Оттам припомнят, че на 20.11.2020 г., след презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през предходната горивна кампания.

Съгласно предписанията на заводската и конструкторска документация за безопасна експлоатация в такива ситуации, като превантивна мярка, мощността на 6-ти блок е била намалена с няколко процента.

В резултат на предприетите действия, през последната седмица на 6 блок е налице устойчива тенденция на понижаване на нивото на активността на топлоносителя в първи контур, в сравнение с регистрираните стойности в средата на ноември.

Данните от автоматичния контрол ежедневно се потвърждават и от контролните лабораторни измервания, допълват от АЕЦ “Козлодуй”. След окончателното установяване на стойностите на активността в топлоносителя близко до обичайното им ниво и изпълнението на всички технически изисквания за безопасна експлоатация, топлинната мощност на 6 блок ще бъде възстановена до номиналната.

Радиационните параметри на околната среда в района на АЕЦ “Козлодуй” са обект на постоянен мониторинг с детайлни и систематични изследвания, изпълнявани по утвърдени в практиката валидирани методи на анализ и измервания, изтъкват от централата.

Освен радиоекологичния мониторинг от АЕЦ “Козлодуй”, се прилага и независим мониторинг от органите на МОСВ – Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) и на МЗ – Национален център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), както и регулаторен контрол от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Този независим контрол включва измервания с автоматизирани системи за радиационен гама-фон и води от р. Дунав, които дават възможност за своевременно регистриране на всяко изменение в радиационната обстановка в района. Вземането на проби и лабораторните радиационни измервания се изпълняват от акредитирана регионална лаборатория РЛ-Враца към ИАОС/МОСВ.

Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) паралелно извършва независим надведомствен контрол на радиационната обстановка и оценка на здравния риск за населението в района на централата. Изследват се проби от въздух, води, почва и храни.

Резултатите от мониторинга се публикуват и са достъпни за обществото, което гарантира прозрачност на информацията, се посочва още в съобщението.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Кой води в класирането за всички времена в Шампионската лига?

Кой води в класирането за всички времена в Шампионската лига?,, Днес Шампионската лига продължава, но кои са най-постоянните отбори в надпреварата? 

Манчестър Юнайтед е английският отбор с най-добро представяне в турнира. “Червените дяволи” имат 149 победи от 273 двубоя, като са със 137 точки пред втория Ливърпул. 

На първата позиция е Реал Мадрид с 863 точки, а втори е Байерн Мюнхен с 686. 

ВИЖТЕ ТОП 40 НА ОТБОРИТЕ В ТУРНИРА: 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Община Червен бряг откри първото училище с отопление на водород в България

Община Червен бряг откри първото училище с отопление на водород в БългарияОбщина Червен бряг финализира един от най-значимите и иноваторски екологични проекти, правени някога в България. От днес средното училище „Д-р Петър Берон“ ще се отоплява чрез водородна система, която снижава с до 40% количеството на използвано гориво и намалява до 30% вредните емисии. За първи път подобна инсталация за оптимално управление на горивните процеси и намаляване замърсяването на въздуха се внедрява в образователна институция, в.т.ч. и публична сграда.


„С този проект показахме, че водородът не е само гориво на бъдещето, но и на настоящето“, заяви основателят и собственик на фирмата изпълнител Драгомир Иванов по време на церемонията по стартиране на системата.
На прерязването на лентата присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Костадинов, народният представител Пламен Тачев, Маргарита Цветкова – началник отдел „Програмиране и планиране“ на Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда“, Магдалена Димитрова – държавен експерт в отдела, директори на училища и представители на фирмата-изпълнител и доставчик на оборудването.
Кметът Костадинов заяви, че екологията е негов управленски приоритет и ще се правят още подобни инициативи. „Какво целим с нашата програма? Намаляване на вредните емисии. Енергийна ефективност – по-малко средства ще се отделят за гориво, а той е сериозен елемент от разходите. И трето – осигуряване на енергийна независимост. Изключително въодушевен съм от подобни инициативи. България може да няма газ и нефт, но има слънце и вода. За това поехме ангажимент с нашето най-голямо училище да направим този проект. Ще продължим с още инициативи. Предвиждаме кандидатстване по проекти, за да бъде нашата община по-зелена“, каза още кметът Костадинов.


Народният представител Пламен Тачев каза, че за него е огромно удоволствие да бъде част от екипа на д-р Костадинов. „Привилегия е да се работи с такъв оперативен кмет. Очакваме подкрепа и от МОСВ. А подкрепа се дава към тези, които взимат инициативата и имат дързостта да направят нещо голямо за бъдещите поколения. Въпреки че сега децата се учат дистанционно, ние сме тук, за да може като се върнат в класните стаи те да са в една по-чиста среда“, добави Тачев.


„Горд съм, че съм директор на училището, което първо в България въвежда водородна система за отопление“, заяви Антон Шуманов. Той отчете, че благодарение на нея се отделят по 3 килограма по-малко вредни емисии на час. „Този проект стана факт с много работа, труд и помощ. Благодаря за подкрепата на г-н Тачев и на кмета Костадинов. С организацията, техническата документация, с подготовката и реализацията, едно училище няма капацитета само да се справи. Благодарение на инициативата и подкрепата на Община Червен бряг съм много щастлив, че днес вече имаме работеща водородна система. В този миг осъзнавам, че ние осигуряваме на бъдещото поколение чиста среда, което е наше задължение. След като училището възпитава, трябва да мислим в тази посока“, категоричен бе директорът на СУ „Петър Берон“ Антон Шуманов.
Това информират от Пресцентър на Община Червен бряг.

Видео как работи системата – вижте тук https://www.facebook.com/watch/?v=819642011926368

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico