Daily Archives: януари 1, 2021

Транспортният министър ще обсъди цените на таксиметровите услуги с бранша

Транспортният министър ще обсъди цените на таксиметровите услуги с браншаОт Министерството на транспорта информираха, че предстои среща на министър Росен Желязков с таксиметровия бранш, на която ще бъде обсъдена промяна в наредбата за цените на таксиметровите услуги.

Приетият текст трябва да отговаря на препоръките на Комисията по защита на конкуренцията и след това да бъде обнародван в Държавен вестник, уточниха от министерството.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Гери-Никол пред договор с „Пайнер”

Гери-Никол пред договор с „Пайнер”

Гери-Никол, която в последно време не може да извади хит, напълно се е ориентирала към лекия жанр. Досега тя предпочиташе да изпълнява поп, рап и хип-хоп, но понеже най-новите й музикалани напъни удрят на камък, явно чалгата ще е новото й поприще за изява. Свидетели издават, че наскоро варненката е посетила офиса на „Пайнер” в Димитровград и е имала среща с боса на компанията Мико Димитров. Най-вероятно пухкавата певица ще е сред новите попълнения на чалга студиото от новата 2021 г.м писа Уикенд.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Румяна Панова, Сдружение „Хора и традиции“: Уникалността на празника Сурва е в това, че той се развива от само себе си и от хората, които участват – няма режисьори, няма актьори

Румяна Панова, Сдружение „Хора и традиции“: Уникалността на празника Сурва е в това, че той се развива от само себе си и от хората, които участват – няма режисьори, няма актьори

Симитли. Уникалността на празника Сурва е в това, че той се развива от само себе си и от хората, които участват – няма режисьори, няма актьори. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин Румяна Панова, председател на Сдружение „Хора и традиции”.

По думите ѝ всички са режисьори, всички са актьори, всички са шивачи, шият кожи и костюми, всички са сценаристи. „Това е невероятен подем и той се усеща на 1 януари, когато бабугерите слизат и демонстрират своите костюми, сценография, своите идеи, които са заложили в празника. Всяка Нова година има различни идеи, различни постановки, различни актьори”, каза още тя.

Румяна Панова отбеляза, че празникът по-рано се е чествал на 14 януари – Васильовден. Сега се прави на 1 януари, но хората не са забравили, че празникът се е празнувал някога на 14 януари. „На 14 януари го правят още един път – без показната част, само традиционният празник. Това означава, че се качват в последната къща в Балкана, обикалят отново къщите, отново дрънчат със звънците и пеят песните, за да прогонят злите сили. Има малко съмнение, че много от нещата, свързани с бабугерите, се правят повече от показната им страна. Но тук, в Брежани, нещата са вътрешно и генетично заложени в хората. Цял ден обикалят всички къщи”, обясни тя.

Председателят на Сдружение „Хора и традиции” коментира, че след като приключи обиколката, се качват на сцената, за да се представят на всички, които искат да ги видят на място, но се прави от душа, не заради някаква показност или за участие във фестивали. „Едва ли бабугерите вярват в това, че със своите звънци ще прогонят злите сили, но искат да го направят така, както е било преди 100 години, а вероятно и от повече. Празникът е прекрасен”, отбеляза Румяна Панова.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

В новата година се очаква движение по двата големи проекта за въоръжените сили

В новата година се очаква движение по двата големи проекта за въоръжените силиПрез новата година се очаква движение по двата големи проекта за въоръжените сили – за кораби и самолети, и начало на проекта за Сухопътните войски . Очаква се също армията да успее да попълни редиците си като резултат от законодателни промени, обобщава БНР.

Заради новите Ф-16 сто милиона лева вече се харчат за инфраструктура, а заради Ф-16 България ще търси нови радари, фирми вече индекираха интереса си към поръчката на стойност между 300 и 400 милиона лева.

През 2021 министерството трябва да реши как ще продължи проекта за новите машини на пехотата. Две фирми се борят да спечелят поръчката, но офертите им надвишиха посочената цена от 1,2 млрд. лева.

Засега министерството разчита на преговори със сегашните участници за сваляне на цената, но не изключва и вариантите за нов старт на поръчката или увеличаване на парите.

Паралелно се ремонтират танкове Т-72 за малко под 79 милиона лева и се правят нови машини за специалните сили за 50 милиона лева от български фирми.

10% повече към заплатите ще имат военните тази година. Армията очаква и новите попълнения заради промените в законите. Те позволиха на 40-годишни да стават професионални военни и резервисти чрез така наречената доброволна казарма.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Камелия впечатли с богата украса (Снимки)

Камелия впечатли с богата украса (Снимки)

Камелия сигурно е отделила цял ден за коледната си украса, предположиха фенове, след като видяха крайния резултат във фейсбук. Блондинката се е снабдила с елха, която почти опира в тавана на дома й, богато украсена, всъщност претрупана с гирлянди, клонки, червени топки, играчки и съвсем задължително със звезда на върха. До нея – фигура на дядо Коледа и няколко подаръка. Камелия има и ъгъл с празнични фигури, а на столче до тях, пак украсено с гирлянди, топки и клонки, седят еленче и фенер. Под него пък има още няколко малки подаръчета. Гигантски зелен гирлянд с топки краси една от вратите в дома й.

Чудно как Камелия и мъжът й Цветин са успели да го закрепят, предвид топките и панделките, които има към него. В коледната украса на Камелия има и фигура на дядо Коледа на шейна с елените, гигантски чорап, и няколко кутии с коледни бисквити, писа Уикенд.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico