Daily Archives: януари 5, 2021

Без ритуал за хвърляне на кръста на Богоявление в Търговище

Без ритуал за хвърляне на кръста на Богоявление в Търговище

Търговище. На 6 януари, Богоявление, в Търговище няма да се състои ритуал по хвърляне на кръста в градския шадраван на площад „Свобода“, съобщиха от пресцентъра на Общината. Това се налага в изпълнение на противоепидемичните мерки и въведената извънредна епидемична обстановка.

От Архиерейското наместничество съобщават, че на Йордановден, в двата православни храма в Търговище, ще бъдат отслужени света Литургия и традиционният Богоявленски водосвет.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Идат избори – управляващите строяват войските си от тролове във Facebook

Идат избори – управляващите строяват войските си от тролове във FacebookДо редовните парламентарни избори може и да остават още месеци, но предизборната борба във Фейсбук вече е открита. При това по-точно е да се каже, че това ще е „война“, откроява в блога си журналистът Мирослав Иванов.

Използването на анонимни профили, т. нар. тролове, не е нова практика за прокарване на политически послания през социалните мрежи. Затягането на правилата на Фейсбук за политическа реклама обаче внася нови нюанси в троловите кампании.

Този политически сезон на мода очевидно ще бъдат анонимните Фейсбук страници, които да ударят конкурентите чрез добре известните „мемета“, фалшиви новини, фантасмагории и обикновени лъжи. Тон в тази посока вече задават проправителствени страници в социалната мрежа. Те вече са задействали десетки рекламни кампании, които имат за цел да осмиват разпознаваните за основни врагове на управляващите от ГЕРБ.

Сред водещите цели са президента Румен Радев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, Мая Манолова и Слави Трифонов.

Как работи механизмът?

Механизмът е съвсем прост, но доста ефективен. Създава се страница във Фейсбук, която е посветена на някой от политическите конкуренти. С цел увреждане на имиджа на този конкурент на управляващите, в нея започват да се публикуват мемета, някакви „разкрития“ от анонимни сайтове, чертаят се схеми на задкулисие и т.н. Посланията задължително са негативни за обекта на страницата. Съдържанието на страницата се рекламира мощно с цел да достигне до повече хора и да предизвика негативни реакции за политическите конкуренти на ГЕРБ.

Така например на 29 октомври 2020 г. е създадена страницата „Има ли такава партия?“. Тя е посветена на Слави Трифонов и оглавяваната от него политическата партия „Има такъв народ“. Страницата публикува колажи и мемета, в основата на които е Трифонов. Посланието е, че той е „схемаджия“ и влиза в политиката „за да краде“. Страницата има регистрирани шест администратори, два от които извън България. В момента „Има ли такава партия?“ рекламира четири от публикациите си, а други три кампании вече са изтекли.

На 7 декември 2020 г. пък е създадена страницата „Бермудският триъгълник“. Тя е фокусирана върху БСП, лидера на партията Корнелия Нинова, президента Румен Радев. Сред обектите на интерес е и Мая Манолова. Само за последните седем дни страницата е изразходвала малко под 1000 евро за реклама на своите „произведения“ – отново колажи, мемета, графики на задкулисни схеми и др. От началото на съществуването си пък в „Бермудският триъгълник“ са потънали за реклама близо 3500 евро.

Кой плаща?

Като субсидиращ рекламата субект е посочена организацията Zeitgeist България. На сайта zeitgeist-bulgaria.org организацията описва себе си така:

„Zeitgeist България започна като местно политическо движение през 2019 г., фокусирайки се върху социалното съзнание и действията на общността. Скоро станахме признати като силна група от лидери. Привлякохме все повече хора, намерихме много съмишленици и дадохме глас и платформа на тези, които имаха нужда да бъдат чути.“

На сайта няма посочени лица за контакт, няма и никаква информация за начините на финансиране на организацията, нито кои и какви са членовете ѝ.

Единствената налична информация за Zeitgeist България ни връща отново във Фейсбук. Там съществува страница със същото име. Тя е създадена на 20 октомври 2020 г., буквално дни преди появата на „Има ли такава партия?“.

Една от последните публикации на страницата новина със заглавие „Гръцка телевизия надъхва народа: Бойко Борисов трябва да ни стане премиер“.

На страницата се споделят основни публикации от проправителствените сайтове tribune.bg и 7dnisofia.bg. Между тях има публикувани анкети за провежданите противоепидемиологични мерки.

Примерите ясно очертават подготовката на доста кална и кафява изборна битка. А финансов ресурс политическите опоненти на управляващите да бъдат омаскарени очевидно няма да бъде жален.

Автор: Мирослав Иванов

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Вижте любовницата, с която кметът на Стрелча слагал рога на Мисис Баба! (Едва не я забременил)

Вижте любовницата, с която кметът на Стрелча слагал рога на Мисис Баба! (Едва не я забременил)

Зам.-кметицата на Стрелча разтурила семейството на красивата Мисис Баба Дони Василева. За скандалните изневери на съпруга си – кмета на Стрелча Стойно Чачов, разкри самата Дони, като единствено спомена инициалите на една от любовниците му – Н.Ф.

 

Става въпрос за Неделка Фингарова, разкриха читатели на Show.bg.

 

Нели, както я наричат на галено, на външен вид изглежда доста по-възрастна от Мисис Баба. Тя също е омъжена и е слагала рога на половинката си с похотливия кмет. Покрай честите си работни срещи и командировки Чачов и Нели се залюбили, а Дони ги хваща благодарение на многобройните им съобщения в чата.

 

Още скандални подробности и СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК!

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Производителите на картофи, лук и чесън могат да докажат и по имейл реализацията по схемата за обвързана подкрепа

Производителите на картофи, лук и чесън могат да докажат и по имейл реализацията по схемата за обвързана подкрепаDF zemedelie logoОт 4 януари до 1 февруари 2021 година земеделските производители, кандидатствали за Кампания 2020 по схемата за обвързано подпомагане за картофи, лук и чесън (КЛЧ), могат да подават декларация по образец и да предоставят документи, които доказват минимални добиви и реализация на произведената продукция, съобщават от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ).
Утвърдените образци на електронен опис на документите, доказващи реализацията на произведената продукция, са достъпни за изтегляне и попълване на сайта на ДФ „Земеделие“.
При попълване на приложения файл не се обединяват редове, не се добавят работни страници и по никакъв начин не се променя формата на зададената таблица. Попълненият опис по образец се подава на електронен и на хартиен носител, придружен от копия на описаните документи.
Не подлежат на подпомагане кандидатите по схемата за обвързано подпомагане за КЛЧ, които не са предоставили декларация и опис по образец, утвърден от Изпълнителния директор на ДФ “Земеделие” за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация в периода по чл. 32 на Наредба 3 от 17.02.2015 г.
Подаване на декларацията и електронния опис по схема КЛЧ се извършва в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие”.
Във връзка с усложнената епидемична обстановка, ДФЗ предоставя възможност на кандидатите по схемата за обвързано подпомагане на картофи, лук и чесън да изпратят опис по образец чрез изпращане на имейл до съответната ОД на ДФЗ по постоянен адрес на кандидата (за физически лица) и адрес на управление на кандидата (за ЕТ и юридическите лица) не по късно от 27.01.2021 г. Контактите на областните дирекции са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.
Всеки един имейл е необходимо да съдържа попълнен електронен опис на предоставяните документи изтеглен от сайта на ДФ „Земеделие“ и фото копия на документите или сканирани копия в различни формати на файловете (за предпочитане PDF). След получаване на електронният опис и импортирането му в ИСАК, служител от съответната ОПСМП ще се свърже с кандидата за да се насрочи дата и час на явяване в съответната областна дирекция за заверка с подпис на въведените данни и приложените документи, доказващи реализация на продукцията и за подписване на декларацията по чл. 32, ал. 1 на Наредба 3 от 17.02.2015 г. – което се явява последен етап от процедурата по прием.
Големината на прикачените файлове в едно с описаният електронен опис не трябва да надхвърля 12 МВ. В случай, че файловете са по-големи от 12 МВ, то е необходимо кандидата да ги изпрати с повече от един имейл.
Имейли, изпратени на грешна ОД на ДФЗ няма да бъдат обработвани. Не се приемат и имейли, изпратени след 17:30 часа на 27. 01. 2021 г.
ДФЗ напомня, че допустимите документи по схемата СЗ-КЛЧ са фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, складова разписка, договор за покупко-продажба, приемо-предавателен протокол или кантарна бележка от които да е видно вида, количеството и цената на произведената и реализирана култура, когато кандидатите са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон; документи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, кандидатите с обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, регистрирани по чл. 26 от Закона за храните в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход, в частта “Обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци” – Група 2 на БАБХ, могат да представят и документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството за преработена от тях собствена продукция. Документите, доказващи произведената и реализирана продукция, следва да са издадени в периода от 01.02.2020 г. до 31.01.2021 г. за кампания 2020.

Powered by WPeMatico

Министър Костадин Ангелов: Мислим в посока за мобилни урни и изчисляваме необходимостта от човешки капацитет

Министър Костадин Ангелов: Мислим в посока за мобилни урни и изчисляваме необходимостта от човешки капацитет

София. Обсъждали сме варианти за организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували, или временно премахване на карантината в рамките на 1-2 часа, за да могат те да осъществят правото си на глас, има варианти и за гласуване по списъци на карантинираните лица, но във всички начин ще се намери начин да упражнят правото си на глас. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В интерес на всички български граждани е да осигурим провеждането на честни и безопасни избори, което разбира се няма да е лесна задача, както и досегашната. За да бъдем толкова внимателни, има няколко причини. Те са, че в момента има няколко фактора, които са с неясна сила на въздействие върху епидемичния процес, а те са до каква степен ще запазим много положителната тенденция, която успяхме да постигнем и от втората половина на ноември досега да има постоянен спад на заболеваемостта, а вече и на смъртността и натоварването на здравната система. Част от тях са влиянието на тези празници, въпреки че моето лично впечатление е, че имаше добро спазване на мерките, все пак те доведоха до малко по-интензивни контакти, дори на ниво семейство, приятелски кръг. Неминуемо това ще повиши леко заболеваемостта“, отчете той.
По думите на доц. Кунчев по-притеснителен е факта за наличието на 2 нови щама на коронавируса.
„Този от Великобритания и този от Южна Африка. Специално този от Великобритания показа едно седемкратнно увеличаване на заболеваемостта в Източна и Югоизточна Англия, което няма как да пренебрегнем. Също така натрупването на все по-голям контингент от имунизирани и преболедували, което е с положителен знак, защото колкото повече имунни хора имаме, толкова по-малък терен оставяме за развитие на вируса“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА

                  <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>