Daily Archives: януари 6, 2021

Омбудсманът: При оценки „пълно неизпълнение“ и констатирани загуби от 61.39% ВиК-Плевен не трябва да вдига цената на водата

Омбудсманът: При оценки „пълно неизпълнение“ и констатирани загуби от 61.39% ВиК-Плевен не трябва да вдига цената на водатаombudsman Diana KovachevaОмбудсманът Диана Ковачева изпрати индивидуална препоръка до ВиК – Плевен и до ВиК операторите във Варна, в Кърджали, в Перник, в Пловдив, в Разград, в София и в Хасково, които от 1 януари 2021 г. повишават цената на водата, с настояването да не прилагат новите, по-високи цени на ВиК услугата, утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с Решение № Ц-46/30.12.2020 г.
Омбудсманът е категорична, че в настоящата епидемична обстановка, когато доходите на хората непрестанно намаляват, не бива да се допуска цената на ВиК услугите да се превърне във фактор, който ще задълбочи бедността и социалното изключване.
Диана Ковачева обръща внимание и на факта, че въпреки повишението на цената на услугата качеството й на много маста в страната не се подобрява. Омбудсманът акцентира и върху големите загуби на вода по водопреносните мрежи, както и върху незадоволителното изпълнение на показателите за качество.
От институцията припомнят, че при участието си в онлайн заседанието на регулатора, когато на 3 декември 2020 г. бе обсъден проектът на решение за изменение на одобрените цени на ВиК услугите за т.г., омбудсманът настоя за икономически обосновани цени, които да отговарят на качеството за тяхното предоставяне и се противопостави на повишението на водата в същите тези осем области. След като КЕВР не се съобрази с аргументираното становище на обществения защитник, новите по-високи цени станаха факт с решение в края на м.г.
„С Решение № Ц-46/30.12.2020 г. КЕВР утвърди нова, най-висока за страната цена на ВиК услугите за битови потребители, предоставяни от „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД гр. Разград – от 3,420 лв. (с ДДС) на 3, 632 лв. (с ДДС)”, пише омбудсманът до управителя на „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД инж. Стоян Иванов. Диана Ковачева допълва, че освен това дружество е с оценка от КЕВР „пълно неизпълнение“ на 23 показателя за качество. Сред тях са „качество на питейната вода в големи зони на водоснабдяване“, „непрекъснатост на водоснабдяването“, „аварии по водопроводната мрежа“, „налягане във водоснабдителната система“, „аварии на канализационната мрежа“ и др.
Столицата е на второ място по завишаване цените на ВиК услугите, предоставяни от „Софийска вода“ АД за 2021 г. – от 2,766 лв. (с ДДС) те скачат на 2,935 лв. (с ДДС). Това се случва при положение, че социалната поносимост на цените на водата за 2019 г. за област София-град е намалена от 8,357 лв. на 6,786 лв., отчетените загуби на вода за битови нужди са 45,17%, а оценката на КЕВР е „пълно неизпълнение“ по 10 показателя за качество. Сред тях – „непрекъснатост на водоснабдяването“, „аварии по водопроводната мрежа“, „ефективност на разходите за услугата доставяне на вода на потребителите“, „ефективност на разходите за услугата отвеждане на отпадъчни води“ и др.
В писмото си до управителя на „ВиК“ ЕООД гр. Хасково инж. Тодор Марков общественият защитник обръща внимание на друг факт – данните на Регионална здравна инспекция Хасково (16-30.11.2020 г.), според които при лабораторните изследвания на редица от взетите проби вода от различни населени места в областта са констатирани несъответствия в качеството на питейната вода по микробиологични и химични показатели.
„Явно за клиентите на ВиК оператора полза от увеличението на цената на водата няма“, отсича доц. Ковачева и настоява да не прилага новата, по-висока цена на ВиК услугите – 3,524 лв. (с ДДС) за област Хасково.
До управителя на „ВиК“ ООД гр. Перник инж. Борислав Иванов, омбудсманът подчертава, че дружеството е допуснало 76,69% загуби на вода по мрежата, а освен това оценката на регулатора е „пълно неизпълнение“ на показателя „общи загуби на вода“.
„Ако ВиК операторът започне да прилага Решение № Ц-46/30.12.2020 г., потребителите ще трябва да заплащат с 4,34% по-висока цена за 1 куб. м вода”, негодува омбудсманът.
И в писмата до управителите на останалите четири ВиК дружествата – Варна, Кърджали, Пловдив и Плевен, където цената на ВиК услугата се повишава от 1 януари т.г., доц. Ковачева е категорична че цената на водата трябва да бъде обвързана с качеството на предоставяната услуга и недопускането на високи загуби по водопреносната мрежа.

Powered by WPeMatico

В Министерския съвет на 7 януари ще се проведе брифинг за актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и противоепидемичните мерки

В Министерския съвет на 7 януари ще се проведе брифинг за актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и противоепидемичните мерки

6 Януари 2021 | 18:10 | Агенция “Фокус”

      <div>

            <div>
              <div><figure><img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2021/01/66c1b91d589ebbb515d9da760a677846.jpg" alt="В Министерския съвет на 7 януари ще се проведе брифинг за актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и противоепидемичните мерки"><figcaption>Снимка: pixabay</figcaption></figure></div>
                                  </div>


          </div>


  <div readability="38">
              <b><i>София. </i></b> Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и членове на Националния ваксинационен щаб ще дадат брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки в Гранитна зала в Министерския съвет от 10.00 ч. утре, 7 януари. Това съобщиха от пресцентъра на <b>Министерството на здравеопазването</b>. <br>
              </div>

          © 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция "Фокус"!</p>  
        <p><strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Глоба след мъжкото хоро в Калофер

Глоба след мъжкото хоро в КалоферЩе бъде наложена глоба за неспазване на противоепидемичните мерки в Калофер по време мъжкото хоро във водите на Тунджа за Богоявление. Това заявиха за бТВ от Областния оперативен щаб. Санкцията ще бъде наложена от РЗИ-Пловдив.

Предстои проверка кой е организаторът на празненствата.

От това зависи размерът на глобата, ако е физическо лице санкцията ще бъде 1000 лв., а ако е юридическо – глобата ще бъде 2000 лв.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Мария Цънцарова се омъжила за детската си любов

Мария Цънцарова се омъжила за детската си любов

Името на журналистката Мария Цънцарова нашумя напоследък покрай много нейни сполучливи репортажи и интервюта. Тя се завърна от второто си майчинство с гръм и трясък през лятото, когато повечето й колеги бяха в летен отпуск. В продължение на три седмици заместваше Антон Хекимян в „Тази сутрин“, като всяко нейно интервю предизвикваше одобрителни коментари в социалните мрежи. Цънцарова без притеснение репликираше всеки от събеседниците си и никак не се двоумеше да задава неудобни въпроси. Освен че вдигна главоломно рейтинга на сутрешния блок на Би Ти Ви, тя доказа и че може да носи по няколко дини под мишница. Докато течаха летните отпуски, се наложи да оглави извънредно „120 минути“ и „Лице в лице“. Заради протестите и сериозните политически процеси в държавата обаче Би Ти Ви реши, че продукциите трябва да имат извънредни издания, водеща на които беше именно Мария. Сред ударите й като разследващ журналист са разкритията й са за схемите на ДПС за купуване на гласове, както и за хора от подземния свят, а и за незаконните сондажи по отсечка от магистрала„Струма“. Огромен обществен отзвук предизвика и репортажът й за платформата „Хелп Карма“

Както изглежда, професионалният й възход е бил предначертан. В родния й град Карлово имало клуб на младия журналист, в който тя попада на шега, но така се увлича, че бяга от час, за да ходи на снимки и интервюта. С интерес следи новините и актуалните предавания по телевизията и изобщо няма колебание какво да кандидатства, след като завърши училище, разказва “Галерия”. Приемат я от раз журналистика в Софийския университет, а след това учи и магистратура по мениджмънт в НБУ. Още като студентка започва стаж в Нова телевизия, а през 2013 става част от екипа на Би Ти Ви.

Най-големият й страх преди ефир е да си забрави очилата. Това й се случило в първия ефир, в който заместила Светослав Иванов. Изпаднала в ужас и добре че колегите й направили буквите в аутокюто максимално големи, за да може да вижда по-добре. Въпреки това тя през цялото време умирала от страх, за да не сгреши някой от текстовете.

Мария се радва не само на професионални успехи, но и на лично щастие, защото е женена за ученическата си любов Симо Голев, с когото се познават още от седми клас. Учат в едно училище и се запознават в двора. Веднага се харесват, но в началото са по-скоро приятели и излизат в една и съща компания. Преоткриват се като двойка чак в студентските години, когато тя учи в София, а той ‒ във Варна. В един момент Симо решава да й предложи и започва да избира годежния пръстен с диамант, поръчан чак от Израел, за да го подари в подходящ момент. „Исках да й падна на коляно на рождения й ден пред всички нейни приятели, но тя закъсня за партито си, защото беше на работа. Появи се чак в един през нощта, когато повечето гости си бяха тръгнали, и затова реших да я изненадам на моя рожден ден. Пръстенът обаче й беше по-голям и тя го изгуби още първата вечер“, разказва мъжът й.

Колкото да е подредена в работата си, в личния си живот тя е доста разхвърляна. Редовно забравя къде е оставила тефтера си, вкъщи все чупи чинии, наводнявала е апартамента им няколко пъти и е забравяла включена ютията. „Разбира се, невинаги всичко е радост и фойерверки, ние водим своите битки помежду си, имаме нашите шумни моменти. Но когато знаеш, че това е твоят човек и че вие двамата сте отборът, тогава можеш да влизаш със спокойна душа със страст и в битките, и в празниците” разказва Мария.

Двамата се женят през 2014 г. и се радват на двете си момчета ‒ Георги на три години и половина и Костадин на година и половина. Синовете й обичат да изваждат съдовете от миялната машина, независимо дали те са чисти или мръсни, а в грижата за тях много й помага майка й. Мария и Симо обожават да пътуват и заради пандемията отменили пътешествието си до Виетнам и Камбоджа тази година.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Президентът Румен Радев: Шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите

Президентът Румен Радев: Шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите

София. Обсъждали сме варианти за организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували, или временно премахване на карантината в рамките на 1-2 часа, за да могат те да осъществят правото си на глас, има варианти и за гласуване по списъци на карантинираните лица, но във всички начин ще се намери начин да упражнят правото си на глас. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В интерес на всички български граждани е да осигурим провеждането на честни и безопасни избори, което разбира се няма да е лесна задача, както и досегашната. За да бъдем толкова внимателни, има няколко причини. Те са, че в момента има няколко фактора, които са с неясна сила на въздействие върху епидемичния процес, а те са до каква степен ще запазим много положителната тенденция, която успяхме да постигнем и от втората половина на ноември досега да има постоянен спад на заболеваемостта, а вече и на смъртността и натоварването на здравната система. Част от тях са влиянието на тези празници, въпреки че моето лично впечатление е, че имаше добро спазване на мерките, все пак те доведоха до малко по-интензивни контакти, дори на ниво семейство, приятелски кръг. Неминуемо това ще повиши леко заболеваемостта“, отчете той.
По думите на доц. Кунчев по-притеснителен е факта за наличието на 2 нови щама на коронавируса.
„Този от Великобритания и този от Южна Африка. Специално този от Великобритания показа едно седемкратнно увеличаване на заболеваемостта в Източна и Югоизточна Англия, което няма как да пренебрегнем. Също така натрупването на все по-голям контингент от имунизирани и преболедували, което е с положителен знак, защото колкото повече имунни хора имаме, толкова по-малък терен оставяме за развитие на вируса“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА

                  <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>