Daily Archives: януари 7, 2021

Идея: Скъсаните на кормуване 3 пъти – отново на курс

Идея: Скъсаните на кормуване 3 пъти – отново на курсВсеки, който не е успял да си вземе изпита по кормуване 3 пъти, ще бъде пращан на нов курс. Това е записано в Концепция за обучение по безопасност на движението по пътищата, която бе приета от кабинета в сряда. Документът е разработен от работна група към Държавната агенция „Безопасност за движение по пътищата“ и предвижда промени, свързани с обучението на кандидат-шофьорите, както и на най-малките за основните правила на пътя.

В Концепцията е записано, че е важно до изпита да не бъдат допускани кандидати, които се явяват на принципа проба-грешкаи и използват изпитната фаза за самоподготовка. Затова се предлагат две опции за ограничаване на тези кандидати.

Едната е те да бъдат задължени да участват в допълнителни обучителни часове в областите, в които са констатирани слабости при кормуването, пише “Монитор”. Втората е по-сериозна и предвижда въвеждането на забрана да се явяване на изпит повече от 3 пъти в рамките на 12 месеца. Ако за тези опити пък кандидатът не успее да вземе книжка, той автоматично ще трябва да кара отново целия шофьорски курс. За да не се стига до злоупотреби, в документа е записано, че важно условие е правилото за личната инициатива.

„Това означава, че самите кандидати лично трябва да заявяват желанието си да положат изпит. Школите могат да предлагат като услуга записването на кандидата за изпит, но на него той следва да се явява самостоятелно,без задължителното посредничество и участие на школа или инструктор. При това положение не следва да се приема, че проведеният курс е обвързан с явяване на изпит“, пише още в концепцията.

В документа е предвидено още „уеднаквяване“ на сложността на кормуването при кандидатите. За целта се предлага изпитите за категория „В“ да се държат в областните градове, като по този начин „ще са налице гаранции, че всички курсисти ще бъдат поставени при равни или поне сходни условия“. Според предложението по този начин сложността на изпита ще е такава, че да гарантира уменията на курсистите да се движат в населените места с оживен градски трафик.

Предвижда се и изграждане на Информационна система за контрол на изпита, която да осигури честен и безпристрастен изпит. Тя ще контролира маршрута на провеждане на изпита, ще документира действията на участниците в изпита по време на кормуването, както и ще регистрира, верифицира и синхронизира информацията.

Друго от измененията, планирани в концепцията, е разработването на единна програма за обучение на автоинструктори и изпитващи, съвместно с университетите. С приемането на нонцепцията се създава възможност за по-добро взаимодействие между държавните институции, неправителствения и частния сектор и гражданското общество за подобряване на обучението по безопасност на движението по пътищата от най-ранна възраст. Предвижда се задължителното обучение да обхване децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование като се направи анализ на образователните ресурси и необходимостта от актуализация на обучителните програми. Обръща се внимание на педагогическите състави като се подчертава нуждата от повишаване на тяхната квалификация за преподаване на специфичната материя.

Сред включените промени е структуриране на система, която да предлага обратна връзка от обучението по безопасност на движението по пътищата. Акцентира се и на нуждата от развитие и разширяване на материалната база, както и разработване на интерактивни ресурси, които да подпомогнат обучителния процес.

„Съвместно с университетите, МОН, ДАБДП, МТИТС и МВР следва да се разработят единна програма и изисквания за тази квалификация, които да бъдат спазвани от всички университети при обучението на изпитващите. По своята същност изпитващите следва да имат както необходимото ниво на професионална подготовка, така че да преценят способностите на водача, така и педагогическа подготовка и познания по психология, за да могат адекватно да преценят психологическия профил на кандидат-водача и как този профил се отразява на способностите му да шофира. Всички тези елементи следва да бъдат част от методиката за провеждане на изпита“, пише още в концепцията.

Концепцията предвижда още джигитите, които правят системни нарушения, както и хората с хронични заболявания, които могат да ги направят опасни зад волана, ще бъдат пращани на проверочни.

Ученици, които са преминали успешно през часовете по „Безопасност на движението“ също ще могат да се обучават в шофьорски курсове, предвижда още концепцията.

„До обучение за подготовка на водачи на МПС следва да се допускат и лица в училищна възраст, които са преминали обучението по БДП за съответния етап, притежават необходимата обща култура и умения, развити за достатъчно продължителен период в училище. По този начин ще се даде увереност, че до изпит за управление на МПС ще стигат онези, за които е потвърдено, че са преминали минималния задължителен курс, в който са им били разяснени правилата и са упражнени основните умения, като за останалите ще е необходимо те да бъдат развити в по-обстоен курс, свързан с получаването на СУМПС“, пише в документа.

Освен това в него се предлага и разширяване на обучението в системата на средното образование по транспортни специалности. Това може да се случи като се разшири приемът в паралелки както в професионалните гимназии по транспорт в страната, така и в други средни училища, особено в райони с по-висока безработица.

„Основанията за подобно предложение се базират на факта, че транспортният бранш генерира 17% от БВП на България,като в същото време изпитва сериозен недостиг на водачи. Подобна мярка,от една страна,ще подпомогне осигуряването на необходимия човешки ресурс за този сектор, от друга –ще подобри цялостната обезпеченост на училищното образование с професионално подготвени преподаватели за подготовка по БДП, тъй като може да се предвиди необходимите за разкриване на тези паралелки кадри да съвместяват и дейности по обучение по БДП в други училища. В райони с по-висока безработица това би имало положителен ефект, защото учениците ще излизат от системата на средното образование с професионална подготовка. Необходимо е да се обмисли увеличаване на възможностите на професионалното образование чрез придобиване на правоспособност за управление на категория„C“, особено чрез дуално обучение в професионалните гимназии за придобиване на правоспособност за нея“, пише още в концепцията.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Композиторът на фолка би шута на жена си

Композиторът на фолка би шута на жена си

Скандалният композитор Йорданчо Василковски, известен в музикалните среди като Оцко, би шута на жена си фолкпевицата Кристиана. Причина за разлъката била млада брюнетка, която омаяла твореца в мрежите си и той напуснал семейното гнездо, твърдят запознати. Въпросната дама носи името Симона Миланова.

 

Тя не е популярна в светските среди, но имала амбиции да става певица, затова най-лесният вариант й се сторило да се настани в леглото и сърцето на композитора. От своя страна половинката му Кристиана не издържала на поредната забежка и приключила отношения с Оцко, от когото има й момиченце.

 

Двамата обаче нямат сключен брак. През последните дни серия от загадъчни хакерски атаки свалиха за известно време всички клипове на Кристиана от YouTube, но после бяха върнати. Запознати споделят, че това не са били хакери, а самият Оцко първо е изтрил песните на майката на детето си, а после отново ги е възстановил.

 

Името на Василковски винаги е съпътствано от скандали. Припомняме ви, че той стартира кариерата си от „Ара Мюзик“ и братя Касъмови, откъдето си тръгна със скандал и отиде в „Пайнер“. И там композиторът има няколко сериозни издънки, като най-голямата е скандалната песен на Гергана, която се оказа краден палестински патриотичен химн.

 

След като бе натирен и от Димитровградския гигант, Оцко създаде своя компания и реши да става продуцент. Единствената му набрала скорост изпълнителка към момента е Лорена. Отскоро и ДесиСлава е във фирмата му, но последните й парчета не се увенчаха с успех, пише “България Днес”.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Директорът на МБАЛ “Д-р Иван Селимински” – д-р Васислав Петров, отправя благодарност към дарителите, които помогнаха за създаването на лаборатория за извършване на изследвания за COVID-19

Директорът на МБАЛ “Д-р Иван Селимински” – д-р Васислав Петров, отправя благодарност към дарителите, които помогнаха за създаването на лаборатория за извършване на изследвания за COVID-19

Сливен. Директорът на МБАЛ “Д-р Иван Селимински” – д-р Васислав Петров, отправя благодарност от свое име и от името на всички служители в болницата към дарителите, които помогнаха за създаването на лаборатория за извършване на изследвания за COVID-19. Това съобщиха от Областната болница.
“Дълбоко сме признателни за изключителната подкрепа, която оказаха институции, фирми и граждани. Благодарение на всички тях лабораторията вече работи, улеснява дейността на медиците и спестява време на пациентите. Трудните моменти измерват стойността на човешката съпричастност и благородство, а ситуацията, в която сме поставени показа, че това не са само думи, а истински ценности. Пожелавам здраве и успехи на всички! Благодаря!”, каза д-р Петров.
Най-големите дарители са Община Сливен, фирма “Е.Миролио” ЕАД, Югоизточно държавно mредприятие и Регионалната колегия на Българския лекарски съюз. С различни суми подкрепа са оказали още :
Камелия Евтимова, Силвана Димитрова, “Дидо С и С” ЕООД, Пейо Пеев, “Борисов и Денев Комерс” ООД, Стайко Стайков, “Туида Груп” ООД, Велко Сехер, “Ара Ритейл” ЕООД, “Миг 1”, д-р Митко Баев, Кръстинка Шаклиян, Камелия Евтимова, “Кронос Мениджмънт” ЕООД, “Интръст ЕАД, БИКОУЗ в помощ на благотворителност.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Сачева заговори за нов пакет помощи заради COVID-19

Сачева заговори за нов пакет помощи заради COVID-19Гласуването с посредник няма да бъде добре прието в България. Ще се търсят варианти със секции само за карантинирани, със секционни комисии, преминали COVID-19. Не е приемливо предложение за избори в 2 дни. Това заяви министърът на труда и социалната политика пред Нова нюз във връзка с предстоящите парламентарни избори в условията на пандемията от коронaвируса.

“Президентът започна процеса по грешен начин – не обяви дата, но сега не признава грешката си. Търси консенсус чрез политически акт, а търси вина в правителството. Готови сме за провеждането на изборите”, обясни тя.

“Похватът на Радев е грешен политически. Кога се грижи президентът за здравето на гражданите, когато се тревожи за датата на изборите? Ако в момента се реализира оставка, това би могло да удължи датата на изборите. Протестите целят конфронтация и дестабилизация, но не и реални действия”, коментира Сачева.
Готвим се за трудна година, в която да помогнем на най-нуждаещите се и да запазим възможно повече работни места”, увери социалният министър.

Според нея със сигурност има нужда от образователно-информационна кампания със здравна информация за ваксините.

“Директор на дом за хора с увреждания или кмета може да бъде отговорен за ваксинацията на уязвими хора. Опитваме се да организираме процеса с внимание и грижа”, каза още тя.

Министърът съобщи, че ще се организират мобилни екипи, личните лекари ще помагат. Има заложени 300 млн. за държавно обществено осигуряване и още 300, общо 600 от бюджета по мярката 60/40. Мярката за затворени бизнеси е 70/0, по-високо от възнаграждението за ноември и декември.

“Хората с пенсии от 300 до 369 лв. ще получат еднократно 120 лв. за хранителни продукти.

Не мислим за изборите, а как да подкрепим хората. Ако има необходимост от продължаване на добавките от 50 лв. към пенсиите, те ще бъдат продължени и след март. За младите семейства продължава целевата помощ за деца, учещи онлайн. Продължават и помощи чрез детски надбавки – ежемесечни помощи за най-бедните семейства, данъчни облекчения за другите. 300 лв. за всички първолаци и осмокласници”, заяви Деница Сачева.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Елен Колева с ново гадже и професия – актрисата заработва като космоенергетик

Елен Колева с ново гадже и професия – актрисата заработва като космоенергетик

    <nav>
      <div><div>
  <a href="javascript:;"><img alt="търси клюки" src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2021/01/search-4.gif"></a>
</div>
            </nav>


84

07 Януари 2021, 11:56
Харесай


Една от най-красивите актриси у нас загърбва за кратко театралната сцена, за да се отдаде на най-новата си страст – космоенергетиката, използване на природните сили за възстановяване на организма. Елен от година е дипломиран космоенергетик и това е новата й професията, научи HotArena.Колева има и нов мъж до себе си, признава тя едва наскоро. Изпатила си вече от публичността на интимните си връзки, този път хубавицата е решила да запази гаджето си в тайна. Признава само, че е щастлива и не е самотна, но не иска да излага личния си живот на показ.Космоенергетиката, която е неизменна част от живота на актрисата, е научно доказано познание със своя собствена методология, разработена през миналия век. Твърди се, че с нея се извършва абсолютно изцеление на физическо, емоционално, ментално и духовно равнище чрез “изчистване” на мръсната енергия в чакровата система.“Повечето хора ме познават като актриса, творец, човек, който дълги години е бил на сцена, но някои знаят, че аз от много време се интересувам и от религия, изотерика, различни медитативни и енергийни практики. Ние не сме просто тела, а сме преди всичко души, които трябва да еволюират. В своя живот имах сериозно изпитание, което продължи дълго време” – споделя Елен, която през последните няколко години промени живота си до неузнаваемост. Актрисата дори държи да бъде наричана Елена Калевска, както е записана в кръщелното си свидетелство, а не както дълги години е известна в медиите.Изцелението за Елена идва, когато среща Ксения Бондар – магистър космоенергетик, който впоследствие става и учител на актрисата. След допира с космическото познание Колева си отговаря на въпросите, които от години мъчат съзнанието й – коя е тя и каква е нейната мисия в света.“Искам да помагам на хора, които търсят изцеление и саморазвитие” – искрена е брюнетката, чиято звезда изгря във филма “Шивачки”.Труден е пътят за Елен, докато стигне до това познание и промени живота си. Тя не крие, че дълго се е лутала, търсейки истината за себе си в другите. Признава, че образът, създаден й от медиите преди години заради фаталните й връзки, й е тежал. Красавицата е оставила миналото зад гърба си и живее нов живот.Актрисата не загърбва завинаги театралната сцена и не се отрича от професията си, а просто добавя още една. Работата й като терапевт е основната й през последните месеци, които бяха безкрайно трудни за театъра у нас, писа “България Днес”.

Сподели


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK

HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+


Google+

  </td>
  <td></td>
<strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>