Daily Archives: януари 10, 2021

Отлага се церемонията по връчване на националния флаг на участниците в 29-ата Антарктическа експедиция

Отлага се церемонията по връчване на националния флаг на участниците в 29-ата Антарктическа експедиция

10 Януари 2021 | 17:58 | Агенция “Фокус”

      <div>

            <div>
              <div><figure><img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2021/01/7582049d3f45eda84e9aa8ef0e4f18e5.jpg" alt="Отлага се церемонията по връчване на националния флаг на участниците в 29-ата Антарктическа експедиция"><figcaption>Снимка: Информационна агенция "Фокус"</figcaption></figure></div>
                                  </div>


          </div>


  <div readability="35">
              <b><i>София. </i></b> Отлага се церемонията по връчване на националния флаг на участниците в 29-ата Антарктическа експедиция поради отлагане на отпътуването на експедицията. Това съобщиха от <b>прессекретариата на държавния глава</b>. Церемонията бе планирано да се проведе от 9.15 часа на 11 януари в сградата на президентската институция. 
              </div>

          © 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция "Фокус"!</p>  
        <p><strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Язовир “Студена” е пълен! Изпускат го контролирано

Язовир “Студена” е пълен! Изпускат го контролираноМинистърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „Студена“, на който днес започна контролирано изпускане. На място бяха и областният управител инж. Емил Костадинов и управителят на ВиК Перник Борислав Иванов. Към момента се изпускат между 3000 и максимум до 4000 л/сек.

„Нещата са под контрол, в момента язовирът е на ниво от 23,2 млн. куб. метра при капацитет от 25,5 млн. куб. метра. Изпускането е заради обилните валежи. Няма опасност за населението към момента и няма и да има“, увери министър Емил Димитров.

„Ние сме се уточнили с управителя на ВиК, предвид това че язовирът още в началото на зимата е пълен, да го държим на нива между 21 млн. и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода, затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта ще го допълним“, уточни министърът.

Областният управител инж. Емил Костадинов посочи, че още в петък преди да започнат дъждовете в късния следобед са имали среща с министъра и управителя на ВиК. Оттогава е в постоянен контакт с тях и следи ситуацията. „В петък взехме решение да бъдат откачени две от деривациите. ВиК съответно предприе необходимите действия и по този начин има контролирано пълнене на язовира. Времето е меко, има снеговалеж и дъждове и притокът е силен“, обясни Костадинов. Той добави, че има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на водоема.

„Изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира. В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река „Струма“, заяви управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Башар Рахал развали диетата на Райна

Башар Рахал развали диетата на Райна

Башар Рахал развали диетата на своята любима Райна Караянева. Младата дама от години се храни според кръвната си група, като изключва от менюто си млечни продукти и вместо това набляга на рибата, от която получава достатъчно белтъчини. Благодарение на този тип хранене тя успяла да се спаси от доста алергии, като в същото време поддържа идеална фигура с манекенски размери. Затова започнала да го прилага и на своя син.

Но чревоугодникът Башар развалил хранителните навици на майката. Понеже актьорът много обичал всякакви форми на сирене, непрекъснато зареждал хладилника с тази вредна за младата дама храна. Особено много държал на скъпите френски сирена, които гарнирал с хубаво вино. Бил научил и дъщерите си да ценят млечните деликатеси, а Райна все по-трудно им устоявала, виждайки ги на масата всеки ден. От време на време двойката канела и гости, гощавайки ги с вино и сирене. Половинката на Башар започнала да си взима уж по малко – за да опита, докато накрая окончателно развалила диетата, писа Уикенд.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Спас Гърневски, ГЕРБ: Готови сме да се явим на изборите, когато и да са те, дори днес следобед

Спас Гърневски, ГЕРБ: Готови сме да се явим на изборите, когато и да са те, дори днес следобед

София. Президентът Румен Радев продължи серията консултации за изборите с представители на извънпарламентарните партии ПП „Има такъв народ“, Обединение „Демократична България“, Сдружение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ и ПП „Възраждане“. От началото на седмицата държавният глава стартира консултации със здравните власти, администрацията и политическите сили. Целта им е да се чуят възможно най-много мнения за това какви са рисковете при гласуване в условията на пандемия. След края на срещите се очакват президентът да издаде указа, с който ще насрочи официална дата за провеждане на парламентарните избори. Конституционният срок за това е до края на месеца, а изборите могат да се състоят между края на март и края на май. До момента споменаваната от Радев дата е 28 януари, като премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ се готви за парламентарен вот именно тогава. За разлика от предишните срещи на президента, днешните консултации не бяха изцяло открити за медиите.
Румен Радев отново наблегна на важността от високо доверие на българите в изборния процес. Той поясни, че на този етап Президентството не разполага със здравния протокол, по който ще се проведе вота. Според държавния глава е редно държавата да осигури на всички членове на секционни избирателни комисии (СИК), а и на гласоподавателите лични предпазни средства: ръкавици, маски и дезинфектанти. Той отново настоя и на членовете на СИК да бъде предоставен протокол, в който да се посочва на колко време трябва да сменят маските си и т.н.

От партията на Слави Трифонов ПП „Има такъв народ“, Обединение „Демократична България“ и „Отровното трио“ изразиха притеснения за честността на избори, организирани от ГЕРБ.
Заместник-председателят на ПП „Има такъв народ“ Тошко Йорданов отбеляза, че като политическа партия ще се съобразят с решението на държавния глава, която и дата да бъде посочена за парламентарните избори. Той изрази надежда президентът да се съобрази както с мнението на останалите, така и със собственото си усещане.
„Отговорността е ваша и няма как да се прехвърли на някой друг. Искрено се надяваме да не се повлияете. Ясно е, че управляващите са изключително шумни, кресливи и използват всякакви начини за въздействие върху вас, но се надяваме, че ще вземете решение, което е необходимо и полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, независимо коя е тя“, посочи Йорданов.

Лидерът на „Да, България“ и съпредседател на обединението “Демократична България” Христо Иванов изрази надежда да се увеличи значително безплатното време за участниците в изборите по обществените медии БНР и БНТ. Той посочи, че според тях гласуването по пощата е била най-адекватната мярка за дистанционно гласуване. Иванов изрази притеснение, че въвеждането на машинното гласуване би могло да доведе до недоверие в изборите.
„Тук отговорността е на Централната избирателна комисия (ЦИК) и управляващите за това да бъдат взети всички мерки и да има прозрачност на целия процес и от гледна точка на обществената поръчка“, посочи той.

Председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова посочи, че в контекста на антиправителствените протести, които белязаха лятото, датата 28 март е логична и подходяща. По думите ѝ се наблюдава пълна абдикация на отговорните институции по организацията на предстоящия вот.
„За първи път наблюдаваме такъв саботаж на организацията на честни избори от страна на институции, които са отговорни за тяхното провеждане. Два месеца и половина преди изборите няма доставени машини, няма сключен договор за доставката им. Не е ясно кога и как ще бъдат доставени. Правителството не е осигурило логистика. Не е ясно къде и как ще бъдат съхранявани, как ще бъдат пазени, ще има ли видеонаблюдение, какъв ще бъде транспортът. Няма методика за сертифицирането и одита на тези машини. Няма правила за гласуване на карантинираните лица в условия на пандемия. Няма санитарен протокол за начина на безопасно провеждане на предстоящите избори“, допълни тя.
По думите на Манолова намерението на институциите е да се отдалечи реалната дата за провеждане на изборите, въпреки декларираното желание те да се проведат час по-скоро. Тя посочи, че единствени гаранти за честния вот остават президентът, извънпарламентарната демократична опозиция и българските граждани.
„Затова ние ще предложим и на останалите извънпарламентарни демократични субекти да създадем паралелна гражданска ЦИК, която да наблюдава организацията на изборите, изборния процес, която да обяви резултатите от гласуването във всяка една секция и която да направи паралелно броене на вота на българските граждани и да сме готови с резултатите преди резултатите, които ще представи Михаил. Константинов“, добави Манолова.
Според нея не се налагат промени в Изборния кодекс. От „Изправи се.БГ“ ще настояват и за въвеждане на възможност за гласуване по пощата за българските граждани зад граница и карантинираните лица.

По думите на адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ ЦИК се опитва да се измъкне от реална отговорност. Той изрази становище, различно от това на Манолова, по отношение на Избирателния кодекс. Според Хаджигенов трябва да бъдат направени корекции в изборното законодателство.
„Проблемите с гласуването с карантинираните и болните хора могат да бъдат решени по елементарен начин – именно гласуване по пощата, което може да се организира в рамките на месец. Този механизъм може да бъде приложен и по отношение на българите в чужбина, без да се налага отваряне на секции. Нека в рамките на седмица бъдат гласувани такива промени“, допълни той.

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов посочи, че от партията одобряват парламентарните избори да се проведат на 28 март.
„Смятаме, че на този управляващ режим не трябва да се дава нито ден повече управление и колкото по-бързо се стигне до избори, ще можем да преминем към промяната към по-добро. Ние говорим за режим, не за управление. В България демокрацията се изроди и управленският модел вече не може да претендира за представителност“, посочи той.
Според него предизборната кампания трябва да протече с възможно най-малко ограничения, като в същото време на първо място да са здравето и животът на българите. Костадинов отчете като недостатък, че няма държавен орган, който да верифицира проучванията на социологическите агенции. Според него Изборният кодекс трябва да търпи промени в частта си за политическата реклама по време на кампанията.
„Това е законна форма за сегрегация на политическите субекти. Имаме предвид, че по време на избори, ако не си платиш, никой не може да те отразява. В закона са предвидени възможности, но те са изключително символични и касаят само и единствено обществените медии: БНР и БНТ. Считаме, че това, което важи за БНР и БНТ, трябва да важи и за другите национални медии, най-малкото за другите две национални телевизии, както и за големите национални радиомрежи“, посочи Костадин Костадинов.

Теодора ПАВЛОВА

                  <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

АБВ настояха за избори в два дни

АБВ настояха за избори в два дниОт АБВ заявиха, че най-добрата дата за провеждането на парламентарните избори трябва да бъде в рамките на два дни – на 15-16 май.

По време на срещата си с президента Румен Радев за безопасното провеждане на изборите, Румен Петков е притеснен, че ГЕРБ и Борисов ще се опитат да направят изборите “традиционни” с купуване на гласове, отбелязва news.bg.

Основната грижа по време на изборите трябва да бъде здравето на хората и участниците в изборния процес, настоя Петков. От АБВ, както от “Републиканци на България” са на мнение, че трябва да се мисли за изборите от 18 април нататък. Задължително на изборите трябва да има камери до окончателното показване на протоколите и възможност на наблюдателите да проследяват изборния процес, настоя Петков.

Много по-сериозно и мащабно ще бъде ваксинирането, ако изборите се проведат на 15 и 16 май, посочи бившият вътрешен министър в Тройната коалиция. Лично Петков като слушал премиера Бойко Борисов да говори за ваксинацията, се сещал за кренвирши в хладилник.

Избори в средата на май, според Петков, ще създаде предпоставки за по-малко допуснат хаос в изборния ден. От АБВ са скептични за ускореното насрочване на избори, които могат да гарантират избори в една отровна медийна среда, купен вот, вот под административна принуда, корпоративен вот.

Румен Петков посочи, че за да могат хората да бъдат сигурни в гласуването си, трябва да започне информационна кампания, без да се чака указа на държавния глава. 15-16 май е възможност да възложим на български компании производството на машини, което ще гарантира тяхното одитиране и сертифициране върху тя, подчерта лидерът на АБВ.

От 10 дни всички сме загрижени за машинното гласуване, но никой не си спомня защо машинното гласуване е под въпрос, откроиха от АБВ.

За гласуването по пощата, Румен Петков смята, че все още не сме готови като администрация, като процес и в действията и бездействията на външно министерство. Това е много тежък удар по демокрацията, предупреди още той.

Правителството бута до последния момент осигуряването на машините и после никой не иска да ги одитира, а със закон се налага да бъде направено, по мнението на Петков. Той счита, че от гледна точка на създаването на максимално облекчен инструментариум за преброяването на бюлетините, трябва да се предвиди ключово място и роля на ОИК.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico