Daily Archives: януари 18, 2021

С близо 900 000 лева се увеличава бюджетът за извънредно подпомагане за малки и средни предприятия

С близо 900 000 лева се увеличава бюджетът за извънредно подпомагане за малки и средни предприятияPRSR 2014-2020Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) увеличава с близо 900 хил. лв. (899 800 лв.) бюджета по подмярка COVID 3, съобщават от фонда. Със Заповед №03-РД/3575#1 от 15 януари 2021 г. на изпълнителния директор на ДФЗ – РА бюджетът по подмярка 21.3 “Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия и признати групи и организации на производители COVID 3” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. се увеличава от 7 321 096 лв. на 8 220 896 лв.
С отпускането на допълнителните средства ще бъдат подпомогнати всички допустими кандидати, които в периода 26 октомври – 13 ноември 2020 г. са заявили помощта.
От Фонда припомнят, че общо 211 заявления за подпомагане са подадени по извънредната подмярка COVID 3. 117 заявления са подадени в направлението за подпомагане за еднократно платима сума на база средносписъчен брой на персонала за периода март – юни 2020 г., а 94 са заявленията за подпомагане за еднократно платима сума на база 5% от стойността на декларираните нетни приходи от реализация на преработени селскостопански продукти за 2019 година.
Подпомагането е предназначено за малките и средни предприятия, преработващи първична земеделска продукция:
– мляко и млечни продукти, включително яйца от птици, с изключение на производство, преработка и/или маркетинг на продукти, наподобяващи/заместващи мляко и млечни продукти;
– месо и месни продукти;
– плодове и зеленчуци, включително гъби;
– пчелен мед и пчелни продукти с изключение на производство, преработка и/или маркетинг на продукти, наподобяващи/заместващи пчелен мед и пчелни продукти;
– зърнени, мелничарски и нишестени продукти с изключение на производство, преработка и/или маркетинг на хляб и тестени изделия;
– растителни и животински масла и мазнини с изключение на производство, преработка и/или маркетинг на маслиново масло;
– технически и медицински култури, включително маслодайна роза, билки и памук, с изключение на производство, преработка и/или маркетинг на тютюн и тютюневи изделия, захар и сладкарски изделия;
– готови храни за селскостопански животни (фуражи).
Таванът на финансова помощ за предприятията по подмярка COVID 3 е до 50 хил. евро.

Powered by WPeMatico

Възстановено е движението по път III-303 Михалци – Мусина, при км 45, в област Велико Търново

Възстановено е движението по път III-303 Михалци – Мусина, при км 45, в област Велико Търново

18 Януари 2021 | 18:11 | Агенция “Фокус”

      <div>

            <div>
              <div><figure><img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2021/01/a5325e02a00c54b81cda430bb81671a3.jpg" alt="Възстановено е движението по път III-303 Михалци - Мусина, при км 45, в област Велико Търново "><figcaption>Снимка: Информационна агенция "Фокус"</figcaption></figure></div>
                                  </div>


          </div>


  <div readability="36">
              <b><i>Велико Търново. </i></b> Възстановено е движението по път III-303 Михалци - Мусина, при км 45, в област Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на <b>АПИ.</b> 
              </div>

          © 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция "Фокус"!</p>  
        <p><strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

За екокатастрофата в р. Искър – ”Грийнпийс” – България пред ФАКТИ

За екокатастрофата в р. Искър – ”Грийнпийс” – България пред ФАКТИВсеки редовен посетител на социалните мрежи със сигурност е видял редица снимки от множеството изхвърлени отпадъци в река Искър. Картинката край Своге бе потресаваща и предизвикваща гняв, но така или иначе това не е първата екологична катастрофа за това управление. Добре си спомняме как наскоро тонове риба измря във водите на река Марица, помним и фекалните води във Варненското езеро, и още, и още неща.

От ФАКТИ живо се интересуваме от опазването на околната среда и поради тази причина се свързахме с една от най-авторитетните неправителствени организации, радетели за опазване на околната среда – ”Грийнпийс” – България. От разговора ни с г-ца Меглена Антонова стана ясно как проблемът с отпадъците може да бъде разрешен, или най-малкото това да бъдат основите за неговото разрешаване.

”Като цяло коментарът ни е, че се показа, че имаме проблем с управлението на отпадъците. В случая, макар че вече са стартирали процеси по почистване, това няма да реши причината за това да се случват подобен вид инциденти, защото за нас това е сериозен инцидент, свързан с отпадъците, и докато не започнем наистина да имаме по-отговорно отношение относно това да не се генерират тези отпадъци и да се събират и разделят смислено. България е един от примерите (б.р. в негативен аспект). Ние много се фокусираме върху темата, свързана с възможността за депозит за бутилки, защото видяхме, че има страшно много бутилки сред отпадъците, които се видяха на снимките. Това е най-лесният начин да решим проблема, а именно като има възможност хората да си ги връщат в замяна на няколко стотинки, както се случва в много страни в Европа. Срещу няколко евроцента се връщат бутилки от безалкохолни напитки, води и т.н. Има много голяма събираемост на тези отпадъци, те се връщат обратно на фирмите, които произвеждат тези продукти и те ги преизползват, или ги рециклират по някакъв начин, а не попадат в околната среда”, каза Меглена Антонова от ”Грийнпийс” – България.

”Според нас има много голямо съзнаване в хората в България, че е важно да се грижим правилно за управлението на отпадъците. Това не е отговорност единствено на хората и не бихме искали да прехвърляме вината изцяло върху тях. Фирмите, които произвеждат тези отпадъци, също имат отговорност след това да ги събират и да ги оползотворяват. Защото ние в цената на даден продукт, когато го закупуваме с опаковка, в нея е включено това после фирмата да се погрижи за прибирането и оползотворяването на отпадъка от тази опаковка”, заяви г-ца Антонова в отговор на въпрос от медията дали не е необходима мащабна медийна кампания, която да повиши културата на българина по отношение на опазването на околната среда.

”Правителството също има своята много голяма роля с въвеждането на определени мерки. А именно спиране на използването на даден вид еднократна пластмаса, както и споменатите вече системи за депозит. За момента основно към Министерството на околната среда и водите са ни исканията, защото има рамка в Европейския съюз, която позволява държавите да са много амбициозни по отношение на мерките, които могат да предприемат”, добави тя.

Попитана дали граждани биха могли да заведат колективен иск срещу държавата за нехайството ѝ и допускането на тази екологична катастрофа, представителката на ”Грийнпийс” – България отговори така: ”По принцип да. Като цяло сме поддръжници на това гражданите да са активни в това да изказват исканията си. Конкретно за тази тема не сме го обсъждали, така че не мога да кажа какви са плюсовете, минусите, рисковете и т.н. Но ако има такива желаещи, мисля, че има доста хора, които се ангажират с темата и може да се получи интересна инициатива.”

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Динозавърката на поп фолка Силвия: Ако кажа коя какво е правила, ще избухне война (Певиците масово пробивали през кревата)

Динозавърката на поп фолка Силвия: Ако кажа коя какво е правила, ще избухне война (Певиците масово пробивали през кревата)

Силвия Младенова, по-известна само като Силвия, е попфолк и народна певица, която може да пее в различни стилове. Родена е на 1 април 1978 г. в град Раднево, Старозагорско.

 

Неин откривател е старозагорският музикант Минчо Атанасов, дългогодишен ръководител на оркестър „Раднево“ и директор на културния дом в града. За кратко време Силния става изключително популярна и обичана. Валят стотици покани за концерти и участия, песните й се пеят от публиката, албумите й се продават бързо.

 

През 1998 г. те са два – дебютният „Страхотна жена“ и „Дамата в червено“, който излиза и на видеокасета. Година по-късно излиза третият албум – ,,Среща с Казанова“, който ражда хитовете „Просякиня“, „Сбогом, любов“ и „На тебе, мамо“ – песен в дует с нейната сестра. В зората на попфолка тя е на от най-големите музикални звезди у нас.

 

С агресивното навлизане на новите чалга певици обаче славата на Силвия постепенно залязва. Наскоро фолк динозавърката разкри и че голяма част от тях са пробили, минавайки през много легла.

 

„Не искам да давам примери, защото ако започна да конкретизирам кой какво е правил, би избухнала трета световна война. Има колежки, дори и колеги така съм чувала, които, за да успяват и да вървят напред, са търсили финансов гръб. Аз съм възпитавана малко по-различно. Баба ми ме е възпитавала да бъда добър човек, вярна на себе си, с изграден морал и в никакъв случай да не предавам това, в което вярвам. Аз съм човек с характер и принципи“, споделя Силвия.

 

Според нея големият проблем на жанра сега е, че изпълнителите са готови на всичко за малко слава. Те не държат на музика, текст и послание, а само на известност и пари.

 

Самата тя също има финансови затруднения особено покрай пандемията и затворените заведения. Но не е на мнението на своите колеги, че баровете трябва да отворят.

 

„Трябва да останат затворени нощните заведения. Всички знаем, че там няма как да се спазва необходимата дистанция от 1,5 2 метра. Въпреки че не е добре икономически и психически за нас, изпълнителите. Живеем за музиката, за срещите с хората това е нещо невероятно, сцената е една магия“, разсъждава Силвия в интервю за „България Днес“.

Тя не смята и че е редно в хранителните магазини да има такова стълпотворение от хора и вижда двоен стандарт в мерките.

 

„Истината е, че живеем в много тежки и стресиращи времена. Хората загубиха работата си и е много важно да запазим себе си“, заключва Силвия.

Let’s block ads! (Why?)

Powered by WPeMatico

Министър Христо Терзийски: 466 души за загинали в катастрофи през 2020 г., което е със 164 души по-малко, сравнение с 2019 г.

Министър Христо Терзийски: 466 души за загинали в катастрофи през 2020 г., което е със 164 души по-малко, сравнение с 2019 г.

Пловдив. Към днешна дата, загиналите в пътно-транспортни произшествия за изминалата година са 466, което е с 164 души по-малко, сравнение с 2019 г. Това каза пред журналисти вътрешният министър Христо Терзийски, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Искам да отбележа, че единствената година, в която е имало по-малко жертви е била 1961 г., когато са били 450. Има намаление и при тежките ПТП с над 15 %, както и при ранените“, допълни той.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че е това се дължи на подобряването на нивото на пътищата, контрола, камерите – добрите регулировчици на скоростта.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico