Daily Archives: януари 20, 2021

Радев се срещна с ръководството на ББР заради “Три морета”

Радев се срещна с ръководството на ББР заради “Три морета”Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

В края на миналата година Българската банка за развитие се присъедини към Инвестиционния фонд на инициативата като акционер клас „А“ с парична вноска от 20 млн. евро.

България, заедно с останалите държави, ще продължи да развива механизми за подобряване на процеса по взимане на решения в рамките на „Три морета“, подчерта на срещата Румен Радев. Като най-големи предизвикателства държавният глава открои информирането на обществото за критериите, по които се определят печелившите проекти, както и за механизмите за отпускане на финансиране. По думите на президента, реалните възможности на Инвестиционния фонд ще зависят от включването на все още колебаещите се страни по инициативата, както и на международни финансови институции и представители на частния сектор.

Изпълнителните директори подчертаха готовността на ББР за партньорство в рамките на „Три морета“. Те заявиха, че досега са се въздържали от участие в инициативата поради липсата на политическо решение за присъединяване към Инвестиционния фонд, което беше взето през септември 2020 г. До края на този месец се очаква банката да има утвърдено представителство в Управителния съвет и Надзорния съвет на Инвестиционния фонд, което ще допринесе за пълноценното участие на българската страна.

Румен Радев подчерта, че България очаква инициативата „Три морета“ да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да се компенсират разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Албена Вулева пробутва гривни менте

Албена Вулева пробутва гривни менте

От както не е в ефира, Албена Вулева търси различни начини за препитание, узна HotArena.От известно време блондинката майстори гривни с мъниста и камъни, които предлага в социалните мрежи. Оказва се обаче, че качеството им далеч не е високо. Познат на Вулева, на когото тя дала бижу преди година разкрива, че цветът на камъните вече е избледнял, а логото е паднало, което не би трябвало да се случи при една по-качествена изработка, пише Галерия. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Кметът на Червен бряг: Доволен съм от резултатите, които постигнахме през 2020 година

Кметът на Червен бряг: Доволен съм от резултатите, които постигнахме през 2020 година

„2020 година беше трудна за всички, но съм доволен от резултатите, които постигнахме“, заяви кметът на Община Червен бряг д-р Цветан Костадинов в интервю, в което говори за свършеното през първата година от мандата си.

Той припомни, че неговата основна кауза е населените места в общината да станат по-добро място за живот. „За това работим и това беше посланието, с което гражданите ме избраха за кмет“, добави Костадинов.

Една от първите задачи е била стабилизирането на финансите, тъй като при встъпването си в длъжност Костадинов е заварил близо 2 милиона лева натрупани задължения. „Приключваме годината в стабилно състояние, успяхме да запазим приходната част на бюджета такава, каквато я бяхме планирали. Което на фона на пандемията е изключително важно“, категоричен бе кметът.

„Имах разговори със собствениците на най-големите работодатели, за да запазим работните места на нашите съграждани. За щастие, те не спряха дейността си и нямаше съкращения“, отбеляза кметът.

Той припомни, че общината развива няколко социални проекта, обърнати към уязвимите групи, сред които подпомагане на социално слабите с храни и мобилни здравни услуги.

По отношение на здравеопазването и пандемията, Костадинов, който е лекар по професия, заяви, че поддържа отлична комуникация с всички семейни лекари, с медицинския център, общинската болница и Спешна помощ и заедно са изградили  много точна организация, така че системата да удържи на натиска. Подсигурени са и всички необходими предпазни средства за медиците.

Основен приоритет в управленската програма на кмета Костадинов е образованието – запазване на училищната мрежа, подобряване на материалната база и възстановяване, където е необходимо, както и кандидатстване по иновативни програми. Д-р Костадинов разкри, че общината е спечелила проект за около 1 милион лева за вкарване на иновативни програми в детските градини и училищата.

А СОУ „Д-р Петър Берон“, съвместно с общината, реализира проект за изграждане на система за отопление чрез водород. Това е един от най-значимите и иноваторски екологични проекти, правени някога в България. Снижава с до 40% количеството на използвано гориво и намалява до 30% вредните емисии. Инсталацията е абсолютно безопасна и благодарение на нея се отделят по 3 килограма по-малко вредни емисии на час. Училището в Червен бряг е първата публична сграда в България с такава инсталация.

Кметът Костадинов заяви, че е направено много и за подобряване на инфраструктурата на територията на общината. Чрез държавно финансиране са ремонтирани 35 улици – не само в града, но и в малките населени места.  Получихме и подкрепа от Регионалното министерство за подмяна на водопроводите, върви укрепването на свлачището,

положихме много усилия да оправим тротоарните площи и канализационните шахти, каза още Костадинов. И добави, че  приключва рекултивацията на общинското сметище – нещо, което хората очакваха от години. В следващите години ще използваме този регион за озеленяване, разкри кметът.

Д-р Костадинов каза, че е много щастлив, че в тази тежка година имахме и успехи в спорта – волейболният ни клуб стана републикански шампион, имаме и световен шампион за младежи по вдигане на тежести.И добави, че общината ще продължи да подкрепя местния спорт.

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Зеленчукопроизводители и овощари могат да кандидатстват за кредити с лихва 1.5% за семена и торове

Зеленчукопроизводители и овощари могат да кандидатстват за кредити с лихва 1.5% за семена и торовеzelenchuciОт 21 януари 2021 година стопаните могат да подават заявления за целеви кредит за закупуване на семена, разсад и торове за производство на зеленчуци (полско и оранжерийно производство) и закупуване на торове, необходими при отглеждане на трайни насаждения: плодове (ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди, малини, сливи, десертно грозде), винени лозя и маслодайна роза, съобщават от Държаен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Документи се подават в областните дирекции на ДФЗ до 12 март 2021 г. Предоставянето на кредитен ресурс ще бъде осъществено до 9 април 2021 г.
Утвърденият финансов ресурс е 6 млн. лв. за направление зеленчуци и 6 млн. лв. за трайни насаждения или общо 12 млн. лева.
На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани, с подадено и приключено заявление по схемите за обвързано подпомагане за производство на плодове (ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди и малини; сливи и десертно грозде) и/или зеленчуци (полски и/или оранжерийни), реколта 2020 г. , като кандидатите, отглеждащи винени лозя и маслодайна роза е необходимо да имат подадено заявление за подпомагане по СЕПП, реколта 2020 г.
Заемите ще се предоставят за покриване на част от производствените разходи по технологична карта за отделните култури, при следните ставки на хектар:
Трайни насаждения:
– ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди и малини – 600 лв./ха;
– сливи и десертно грозде – 520 лв./ха;
– винени лозя – 460 лв./ха;
– маслодайна роза – 200 лв./ха.
Зеленчуци:
– домати, краставици и пипер (оранжерийно производство) за семена/разсад – 19 500 лв./ха и за торове – 6 000 лв./ха;
– домати, краставици, корнишони и патладжан (полско производство) за семена/разсад – 3 200 лв./ха и за торове – 680 лв./ха;
– пипер (полско производство) за семена/разсад – 3 500 лв./ха и за торове – 910 лв./ха;
– картофи, лук и чесън (полско производство) за семена/разсад – 1 470 лв./ха и за торове – 510 лв./ха;
– моркови, зеле, дини и пъпеш (полско производство) за семена/разсад – 650 лв./ха и за торове – 550 лв./ха;
Лихвата по кредита е в размер на 1,5 процента годишно. Срокът за погасяване е 30 ноември 2021 г.
Максималният размер за предоставяне на кредитен ресурс от ДФ „Земеделие” е в размер на 300 000 лв. на земеделски производител .
Указания по схемата – ТУК или на сайта на ДФ „Земеделие”.

Powered by WPeMatico

Документалното наследство на изследователя на Добруджа Данаил Бекяров ще бъде представено в Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич

Документалното наследство на изследователя на Добруджа Данаил Бекяров ще бъде представено в Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич

Добрич. Документалното наследство на изследователя на Добруджа Данаил Бекяров ще бъде представено в Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич в края на този месец, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Поводът е 110-ата годишнина от рождението на Данаил Бекяров (1911-2006 г.), юрист, публицист, един от бележитите изследователи на историята на Добруджа, Почетен гражданин на Добрич.

Данаил Бекяров е възпитаник на Сорбоната, работил е като експерт-консултант в Министерство на външните работи по прилагане на клаузите на Крайовския договор, с който Южна Добруджа се възвръща в пределите на родината през 1940 година. Многобройни са неговите публикации за освободителните борби на добруджанското население срещу румънската власт. Той първи подписва от името на двеста интелектуалци през 1936 година протестна декларация до тогавашния премиер на Румъния Георге Татареску против масовите репресии на българи в Добричко и Силистренско, за това разказват историческите хроники.

Смятан за патриарх на краезнанието Данаил Бекяров има значим принос в историческите изследвания за Добруджа със своите книги „Материали и спомени за добруджанския периодичен печат. Вестници и списания, излизали в Добрич през 1919-1940 година“ и „Хаджиоглу Пазарджик. Някогашният Добрич от 14-и век до 1882 година“. Предстои да бъде представена изложба. В нея наред с книги, фотографии, публикации в периодичния печат ще бъдат включени и документи от личния архив на Бекяров, част от който е предоставен на библиотеката. Изложбата ще бъде открита на 27 януари и ще може да бъде разгледана във фоайето на библиотеката до края на месец февруари.

Жулиета НИКОЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico