Daily Archives: януари 24, 2021

В края на месец март Медицински колеж – Варна ще проведе в електронна среда IX Научна сесия за преподаватели и студенти

В края на месец март Медицински колеж – Варна ще проведе в електронна среда IX Научна сесия за преподаватели и студенти

Варна. На 26.03.2021 г. Медицински колеж – Варна ще проведе в електронна среда IX Научна сесия за преподаватели и студенти, съобщиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна . Събитието се организирана от Медицински колеж – Варна, под патронажа на ректора на Медицински университет – Варна проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.

Всеки автор, който желае да се включи в научната сесия, може да участва с не повече от два доклада (представени чрез пауър пойнт презентация), които ще бъдат отпечатани в издание на Медицински университет – Варна. Работният език е български.

В нашето съвремие проблемите на общественото здраве придобиват все поголеми мащаби, чиито решения не търпят отлагане. Целта на научната сесия е да осигури възможност за обмяна на ценен изследователски опит и иновативни решения, благоприятстващи редица проблеми в здравеопазването.

ОСНОВНИ НАУЧНИ НАПРАВЛЕНИЯ:
1. Лабораторна и образна диагностика
2. Рехабилитация и медицинска козметика
3. Обществено здраве и медико-социални грижи
4. Дентално здраве
5. Фармацевтични науки
6. Здравни грижи
7. Етични и правни проблеми на медицината
УКАЗАНИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

Изисквания за подготовка на научен доклад

СРОКОВЕ:

Регистрацията на участниците, подаването на пълнотекстов доклад (таблици, графики и снимки по изискване на издателството), презентация (до 10 слайда ppt формат) и бордерото за платена такса трябва да бъдат предаден и внесени до 01.03.2021 г.

РЕГИСТРАЦИОННА ТАКСА:

Такса за един доклад независимо от броя на авторите – 60 лв.
Регистрационната карта включва право на публикуване на пълнотекстов доклад в издание на Медицински университет – Варна и сертификат за участие за всеки автор. Регистрационната такса се внася по банков път.

БАНКОВА СМЕТКА НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА:
Банка ДСК ЕАД
BIC: STSABGSF
IBAN: BG24STSA93003100040700
Основание за плащане: HK2021MK

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Експерт: Британският вариант на коронавируса е по-заразен, но…

Експерт: Британският вариант на коронавируса е по-заразен, но…“Британският вариант на COVID-19 се отличава с по-голямата си заразност, практически неговите свойства не са променени. Ако предишният вариант заразява 100 човека, например, то британският заразява засега 170”, обясни пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел “Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя подчерта, че не при този нов вариант не се е променила нито тежестта на заболяването, нито начинът на прекарване на болестта. Референтна лаборатория в института е генерирала резултата от изпратени проби на PCR тестове за наличието на британския вариант.

“Вирусите по принцип мутират, за щастие коронавирусът не е от бързо мутиращите вируси, но все пак мутира с една скорост от две нуклеотидни замени в месец. Някои от нуклеотидните замени протичат незабелязано, няма промяна в белтъците, които изграждат вирусите, обаче при някои има. И при този английски вариант де факто се е променила една част от белтъка на S белтъка. Това го прави да се закача към AC рецептора с много по-голям афинитет и затова се натрупва по-голямо количество вирус в носоглътката на човека”, обясни доц. Гломб.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Примадона: Майката на Глория побърка ВМА с капризите си

Примадона: Майката на Глория побърка ВМА с капризите си

    <nav>
      <div><div>
  <a href="javascript:;"><img alt="търси клюки" src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2021/01/search-9.gif"></a>
</div>
            </nav>


58

24 Януари 2021, 18:00
Харесай


Народната певица Стефка Пенева, която е майка на Глория, също се е заразила с Ковид-19 и е била приета за по-задълбочени изследвания в специализираното отделение на ВМА. Източник от болницата изказа възмущението си от капризното поведение на майката на чалга примата.За разлика от дъщеря си, която предизвикала възхищение у медиците с възпитаното и търпеливо държание, Стефка затрупала и без това ангажираните медици с претенции и изисквания. Тя била вечно недоволна и занимавала всички в отделението с личността си, като грандоманщината й можела да засенчи най-големите звезди на републиката, оплакаха се работещи на първа линия. На всичкото отгоре, състоянието й изобщо не било толкова тежко, че да налага хоспитализация. Припомняме, че Глория се зарази на нелегално коледно парти на митничари, където пя срещу приличен хонорар.В крайна сметка се наложи да бъде хоспитализирана и остана под лекарски контрол десетина дни. Персоналът на отделението във ВМА бил толкова впечатлен от достойното й присъствие, че дори излезли да я изпратят, когато си тръгнала здрава обратно към дома. На другия полюс обаче се оказала нейната родителка, която пристъпва прага на лечебното заведение малко по-късно. Баба Стефка постоянно намирала как да затруднява персонала с всякакви налудничави приумици и макар че не се намирала в опасност, настоявала за пълни изследвания и специално внимание. Скромността, която по-рано Глория демонстрирала, била неприсъща за възрастната дама, а изискванията й за храна, напитки, удобства и отношение, контрастирали на фона на кризисната ситуация.
Всеки момент се очаква Стефка Пенева да стане прабаба, тъй като внучката й Симона Загорова е в деветия месец. През последните 9 месеца тя износи дете от връзката си с Даниел Милушев от Доспат, писа Уикенд. 

 

Сподели

Коментари

Подреди по

 Добави коментар 

HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK

HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+


Google+

  </td>
  <td></td>
<strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

По покана на вицепремиера Марияна Николова на работно посещение у нас пристига министърът на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой

По покана на вицепремиера Марияна Николова на работно посещение у нас пристига министърът на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой

24 Януари 2021 | 12:03 | Агенция “Фокус”

      <div>

            <div>
              <div><figure><img src="http://www.mychervenbryag.com/wp-content/uploads/2021/01/23795e9c3574bce3d82b239845a549a1.jpg" alt="По покана на вицепремиера Марияна Николова на работно посещение у нас пристига министърът на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой"><figcaption>Снимка: Министерство на туризма</figcaption></figure></div>
                                  </div>


          </div>


  <div readability="35">
              <b><i>София. </i></b> На 25 януари 2021 г. по покана на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова на работно посещение в София пристига министърът на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой. Това съобщиха от <b>правителствената информационна служба</b>.<br>В края на официалните разговори зам.-министрите на туризма на България и на Турция - Любен Кънчев и Надир Алпаслан ще подпишат протокол от третото заседание на смесения българо-турски Комитет по туризъм.
              </div>

          © 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция "Фокус"!</p>  
        <p><strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Проф. Кантарджиев: Ресторантите отварят, но при условие, че…

Проф. Кантарджиев: Ресторантите отварят, но при условие, че…Това не е отказ, а забавяне. Четохме за пожара, станал в цех на Астразенека в Индия. Това ще забави нещата. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНР по повод забавянето с доставките на ваксини.

„Имахме желания до май месец да имаме всички ваксини. Засега това може би няма да може да стане, но се надявам да бъде компенсирано през лятото“, обясни той.

„Оптимистичното е 1,5-2 милиона души да имаме ваксинирани до края на лятото. Нашата държава ще търси и други варианти. Няма да се поколебаем да купим ваксина, която е безопасна и е приета от ЕС комисия. Възможността е и руска и китайска ваксина“, заяви той.

По повод евентуално разхлабване на мерките, той посочи, че те зависят от голяма степен от заплахата за натоварване на здравната система.

„Тази седмица имаме за 1 път под 100 на 100 000 болни за 14 дни. Това е много добре и дано се задържи, но това зависи и от дисциплината и самодисциплината на хората“, съобщи той.

Според него ваксинационният план, който имаме, е много добър и тези групи са много добре дефинирани.

„Не мога да кажа дали ще бъде променян планът, но виждате, че тези работници на първа линия се ваксинират. Тази седмица ще бъдат ваксинирани, хората, които работят на​​​​​​ първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести“, съобщи той.

„Слава Богу увеличава се броят на лекарите, които са заявили желание да се ваксинират. Голяма част от тях вече са боледували, а ние като лекари знаем, че най-добрият имунитет е след боледуване“, обясни той желанието на лекарите да се ваксинират.

„Много странни неща се говорят в пространството – всеки иска да си изследва своя клетъчен имунитет. Спомнете си преди 1 г. дали всеки ходеше да се изследва преди да си сложи ваксина за грип, а дали изследваме бебенцата преди да им сложим ваксината. Не е нужно всеки, който се ваксинира, да си проверява имунитета“, заяви той.

„Имунитет при ваксинация се изследва само с научна цел, или с цел държавата да разбере дали ваксината, която сме поръчали действа достатъчно добре. Първият ваксиниран с новите ваксини е ваксиниран преди 10 месеца, надяваме се ваксините да са ефективни с години. Преди време се доказа, че ние възрастните, които сме се срещали с грипните вируси като млади имаме клетъчна памет и нашата имунна система ги помни с години“, обясни той.

Проф. Кантарджиев заговори и за облекчаването на мерките.

„Фитнесите отварят при спазване на условия – да няма много хора вътре и да проветряват. Всеки 20 минути трябва да се осигурява 1 минута проветрение. На всички нормални хора ни липсват ресторантите, липсва ни да виждаме по съседните маси щастливи и спокойни хора.

Някаква форма може би ще се намери за разхлабване на мерките, специално за ресторантите. Нощните заведения ще трябва да почакат. Най-важното в ресторанта е подготвящите хваната и разнасящите храната да бъдат с предпазни средства, разстоянието и хората да говорят разпалено и високо, което консумацията предполага“, заяви проф. Кантарджиев.

„Тези неща се обсъждат и предприемат към началото на април, но с новия щам не се знае как ще се развие ситуацията“, допълни той.

„Завъртете 1 телефон на най-луксозния хотел на Боровец и най-луксозните хижи и вижте дали ще успеете да направите резервация. Пълно е всичко. Пари имащите не са на глетчерите и скъпите курорти, а са на нашите курорти“, даде за пример той ситуацията в туризма.

„Това, за което най-много настоявах и се опитахме да направим – идващите от Великобритания да са не само с тестове, но и изследване генетично, за да може да забавим новите щамове. Както някои авиокомпании искат легитимен PCR тест – отрицателен.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico