Daily Archives: март 2, 2021

Програмата за честването на Трети март в Бургас е актуализирана

Програмата за честването на Трети март в Бургас е актуализирана

Бургас. Заради динамично променящата се епидемиологична обстановка и от съображения за сигурност, общината актуализира програмата за празника. Това съобщиха от Общината. По случай националния празник 3 март, най-разпознаваемият символ на града – Моста, ще светне в цветове на националния ни флаг. Идеята е на Община Бургас. Монтираните по цялата дължина на съоръжението светодиодни прожектори ще бъдат включени привечер на 3 март (след 18.30 часа).

Честванията ще започнат със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България, отслужена от православното духовенство в храм „Св. Св Кирил и Методий“ в 10.00 часа.

В 11.00 часа ще се състои ритуалът по издигане на националния, общинския и флага на ЕС на площад „Атанас Сиреков“. През целият ден признателни бургазлии ще могат да поднесат цветя и венци пред Паметника на руските освободители, паметната плоча на генерал Лермонтов на ул. „Лермонтов“ №15 и пред паметника на Руския лазарет в Приморски парк.

По повод националния празник, от 13.30 часа в НХК ще бъде прожектиран първият български игрален филм „Под игото“ – на режисьора Дако Даковски, сниман през 1952 година, съхраняван в архива на РБ „П. Яворов“. Музиката за него е композирана от Филип Кутев.

В същия час – 13.30 – в акваторията на Пристанище Бургас ще има демонстрационна гонка с участието на яхтклубовете „Порт Бургас“ и „Черноморец Бургас“. Техни лодки ще развеят в морето националния трибагреник и ще придадат допълнителна емоция на празника.

На 3 март експозициите на бургаския музей и Художествена галерия „Петко Задгорски“ ще работят при вход свободен. В галерията ще бъде експонирана фототипна изложба „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на художници-кореспонденти“ с творби от фонда на Художествена галерия – Стара Загора.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Васил Божков: “Българско лято” вече е законна политическа сила

Васил Божков: “Българско лято” вече е законна политическа силаВКС отхвърли поредният опит на хунтата да спре промяната. Българско лято вече е законна политическа сила.

Това написа обвиняемият бизнесмен Васил Божков във Фейсбук.

Припомняме, че той не успя да се регистрира за настоящите избори, защото Прокуратурата протестира регистрацията на партията му, но Божков избра да се яви на парламентарния вот чрез мандатоносител. Това ще бъде Българско национално обединение.

Бизнесменът Васил Божков оглавява листата на Българско национално обединение (БНО) в 25 МИР в София. Това става ясно от решение на Районна избирателна комисия, с което утвърждава листата на партията за участие във вота на 4 април.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Мерцедес и Алпин показаха новите коли

Мерцедес и Алпин показаха новите коли,, Доминантът във Формула 1 Мерцедес показа новата кола, с която Люис Хамилтън и Валтери Ботас ще преследват поредната титла. 

W12, с който британецът ще гони 8-ия си триумф, отново е в черно, както бе и през миналата година, с което отборът запазва кампанията си против расизма. 

Болидът включва някои аеродинамични промени, но ключовите разлики в сравнение с миналата година ще станат известни след няколко седмици, така че не всичко бе разкрито. 


„Всяка година ние рестартираме нашия фокус и определяме приоритетите си. Може и да звучи просто, но изобщо не е така. Отборът не се е отпуснал и виждам същата страст и амбиция, както и когато дойдох през 2013-а“ заяви босът Тото Волф. 

„Късметлия съм, че постигнах всичко това до този момент в кариерата си, така че няма нужда да се мисли далеч напред. Затова и желанието ми бе договорът ми да бъде само за една година“ изтъкна Люис Хамилтън по отношение на новия си договор. 

В същото време наследникът на Рено – Алпин, също показа новият автомобил. За разлика от миналото, когато колата винаги бе с преобладаващо жълто, този път А521 е в преобладаващо синьо, като има червено и бяло, за да се оформят цветовете на френското знаме. 

Фернандо Алонсо се завръща в тима след 2 години извън Ф1, а негов партньор ще бъде Естебан Окон, като целта е отборът да се цели в качване на подиума и 3-4 място при конструкторите. 
 
Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Синът на Наталия Кобилкина я ревнува от баща си

Синът на Наталия Кобилкина я ревнува от баща си

“Нашия син много ме ревнува от баща си! Всеки път, когато се гушкаме или се целуваме, малкия ме хваща за ръка и се опитва да ме оттегли от мъжът ми, за да гушна него. И така се оказам между двама много влюбени мъже, които се борят за моето внимание.Кой се е сбъсквал с това и как го решавате? Позната ли ви детската ревност? Когато вие сте били деца изпитвали ли сте? Ревнувахте ли майка си, а може би и баща си?”, чуди се Наталия Кобилкина. Ето, че сексоложката най-накрая бе хваната на тясно, пише България днес. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Данчо Мусев, Българско републиканско самоуправление в Унгария: С новия културен и образователен център в сърцето на Будапеща ще продължава да съществува една малка България

Данчо Мусев, Българско републиканско самоуправление в Унгария: С новия културен и образователен център в сърцето на Будапеща ще продължава да съществува една малка България

София. С новия културен и образователен център в сърцето на Будапеща ще продължава да съществува една малка България. Това каза председателят на Българското републиканско самоуправление в Унгария Данчо Мусев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

“Честита Баба Марта и честит национален празник. Позволете ми с няколко думи да разкажа за нашата общност и за почетната награда, която присъдихме на г-н Симеонов. Това е награда “3 март”. Официалната награда, учредена от висшия орган на българите в Унгария – Българското републиканско самоуправление. Не е случайно, че тази награда е посветена на националния празник на България – освобождаването от турско робство. Нашите деди в Унгария, нашите дядовци и прадядовци са завещали една голяма обич към свободата на България и към всичко българско и благодарение на тази символична тяхна визия, аз, г-н Симеон Варга, които сме вече трето поколение, родени в Унгария, се надяваме, че говорим български майчин език и работим за оцеляването на българския дух в Унгария”, каза още той.

Мусев уточни, че Валери Симеонов е установил трайни връзки с българската общност в Унгария и е допринесъл за решаването на жизненоважни за общността проблеми. “Основните три стълба в живота на българите в Унгария са църквата, училището и дружеството, както и българският културен дом. Дружеството на българите в Унгария е основано през 1914 г., българското училище в Будапеща през 1916 г., българската църковна община през 1918 г. Ние имаме повече от едно столетие присъствие в унгарския живот. До ден днешен без прекъсване тези три институции служат за българската общност”, допълни още Мусев.

Той изтъкна, че благодарение на помощта и съдействието на Валери Симеонов парцелът, върху който е построена българската православна църква е даден за ползване на дружеството на българтие в Унгария. “Благодарение на това са започнали конструкция и подовяване на българската православна църква и дворът на българската църква. Миналата година през есента бе издигнат паметник на митрополит Борис Неврокопски – един от първите свещеници в Унгария, които основават българската църковна община. Положи се първата крачка за осъществяването на нашата стара мечта, както чухте да бъде изграден един нов образователен и културен център до българската църква в Будапеща, където ще получат място българската детска градина, българското училище и всички български културни институции. Както преди 100 години бе завещано всичко да е на едно място, така в сърцето на Будапеща ще продължава да съществува една Малка България”, допълни още председателят на Българското републиканско самоуправление в Унгария.
Деница КИТАНОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico