Daily Archives: март 3, 2021

КОД иска референдум за датата на националния ни празник

КОД иска референдум за датата на националния ни празникКонсервативно обединение десница (КОД) на Петър Москов инициира референдум за датата на официалния национален празник на България, съобщават от партията.

В позицията се казва, че “3-ти март е празник, който трябва да почитаме, но не може да бъде НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК. Основният национален празник на България трябва да е отражение на наши, български национални постижения, а не на възторг от резултата от имперски конфликти, които са съвпаднали с нашия интерес”.

КОД ще инициира в следващите месеци национален референдум за промяна на основния национален празник на България. От партията посочват няколко дати, обединяващи българите и стремежите на народа ни за обединение и национална идентичност:1. Денят на Съединението на България – 6-ти септември. 2. Денят на независимостта на България – 22-ри септември.3. Денят на българската духовност – 24-ти май.

Ще инициираме такъв референдум не заради вътрешнополитическо дърляне или за да дразним руснаците. Правим това с дълбокото убеждение, че националният ни празник трябва да чества наши си, български постижения, които са ни запазили през времето като нация, отбелязват от КОД.

Москов предпочита да е 24-и май.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

НА ЖИВО: Левски – Берое

НА ЖИВО: Левски – Берое,,

Левски – Берое, 1/8-финален сблъсък от турнира за Купата на България. Стадион “Георги Аспарухов”, 18.00 часа.

“Сините” ще спасяват сезона с Купата на България, но днес срещу себе си имат неудобен съперник. Столичани имат само една победа и едно равенство в последните си 8 двубоя със заралии. 

свързани статии


Левски обаче има положителен баланс в мачовете си с Берое в надпреварата: 9 победи, 3 равенства и 2 загуби. Всъщност “сините” никога не са губили в София от Берое в този турнир, като имат 5 победи и 2 равенства.

Можете да гледате мача на живо в интернет ТУК!

Левски – Берое 

Левски: Микулич, Райнов, Сулака, Найденов, Робърта, Рерас, Даске, Юруков, Петков, Висенте, Михайлович

Берое: Ганев, Мезаг, Цветков, Охене, Макоута, Фал, Хасани, Перейра, Ангелов, Стоянов, Камбуров
Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Саня Борисова по стъпките на Алекс Арабаджиева

Саня Борисова по стъпките на Алекс Арабаджиева

Възстановява се древната дружба между човек и кон, така характерна за балканските ни земи. Саня Борисова е луда по конната езда и обожава да се носи върху широкия гръб на могъщото животно, узна HotArena.Една от най-запалените у нас по конна езда е Саша Арабаджиева, а скоро в родината ни ще пристигне и княгиня Калина, която е профеисоналист по отношение на конете, пише България днес. 

Let’s block ads! (Why?)

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico

Шествието с тъпани и гайди се отправи към паметника на Цар Освободител в София

Шествието с тъпани и гайди се отправи към паметника на Цар Освободител в София

София. Военният ритуал тържествена-заря проверка е на повече от 100 години. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио “Фокус” Янко Лозанов, сдружение „Азбукари“, дългогодишен глас на тържествената заря-проверка от ансамбъла на Българската армия. Той допълни, че усещането гласът ти да звучи на площада, когато се съобщават имената на загиналите български герои за свободата на България, е сякаш се смаляваш, защото имената, които изговаряш са толкова значими, а посланието е толкова гигантско, че ти самият изчезваш. Това е огромно изпитание и разбира се, голяма чест – да имаш възможността да изговориш имената на славата по време на тържествената заря проверка на Националния празник на България, защото то осмисля живота. То е миг на равносметка и миг на проверка, каза още той. Янко Лозанов допълни, че имената на славата са различен брой и много внимателно се съгласуват от протокола на Министерството на отбраната и на Президентството.

„Така че е трудно да бъде казано какъв е броят им, но това, което мога да Ви кажа, като изпълнител е, че времетраенето на прочита е 15 минути. Това са 15-те минути слава за тези титанични герои и 15 минути на изпитание за дикторите, които ги четат. Важно е да се отбележи, че това се случва на живо. Много хора смятат, че това е на запис. Винаги се прави на живо, както целият ритуал, защото това символизира, че тези герои за нас са живи и както войниците строят строя, пък командирите рапортуват, музикантите свирят на живо, така дикторите четат на живо“, каза още той.

Янко Лозанов допълни, че няма само едно име, което да го е впечатлило, защото това са имена, които започват с хан Аспарух, дори с хан Кубрат, който е основател на Велика България. Според него е трудно да отбележиш едно име, но ритуалът сам по себе си е изключително красив и въздействащ, а за него е било чест да бъде острието на тази церемония. Ритуалът ни поставя на челно място в света във военния церемониал, защото е изключително красив. Янко Лозанов допълни, че в ритуала е втъкана енергията, моженето, майсторството и мъжеството на стотици офицери, командири и военнослужещи, затова тази традиция е гордост е за родината.

Ева БРАНИМИРОВА

                  <strong><a href="https://blockads.fivefilters.org/">Let's block ads!</a></strong> <a href="https://blockads.fivefilters.org/acceptable.html">(Why?)</a></p><p class="wpematico_credit"><small>Powered by <a href="http://www.wpematico.com" target="_blank">WPeMatico</a></small>

Борисов с новина за АМ “Хемус” (ВИДЕО)

Борисов с новина за АМ “Хемус” (ВИДЕО)На националния празник премиерът Бойко Борисов избра да посети “Хемус”.

Първо инспектира тунел “Витиня”. С него са зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и бившия вътрешен министър Младен Маринов.

Премиерът Борисов поздрави българите за 3 март и каза, че въпреки че днес е Националния празник на България, работниците продължават и днес да се трудят.

“Искаме да отворим “Хемус” в тази част на 17-18 март. Вече всичко е на асфалт по най-съвременните методи е строено”, констатира министър-председателят.

“Мостовете бяха страховито поддали”, каза още премиерът, а Николай Нанков добави, че без три от мостовете всички други са ремонтирани.

Малко по-късно Борисов показа и един от ремонтираните мостове по магистрала “Хемус”. Той уточни, че след голямото земетресение в Перник са взели решение за укрепване на мостовете и са избегнали възможността да се случи някоя трагедия.

<

p class=”wpematico_credit”>Powered by WPeMatico