Забраняват пушенето на наргиле на обществени места

Забраняват пушенето на наргиле на обществени местаСлед цигарите, и пушенето на наргиле на обществени места предстои да бъде бъде забранено. Подобни промени в Закона за здравето предвиждат за обществено обсъждане в следващия месец до началото на есенната сесия на парламента.

Забранява се и предлагането на наргиле на непълнолетни, като се развенчава рекламирането му, че то е безвредно. При нарушение следва затваряне на заведенията за месец, ако повече от два пъти хванат в тях пушачи.

Освен наргилето, ще бъдат забранени предлагането и продажбата и на електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, течности, съдържащи никотин и други изделия за пушене, различни от тютюневите, допълват от „Канал 3“.

Ще се затегнат и санкциите за собствениците на заведения, които нарушават правилата. Отговорни за пушенето на закрито в заведения вече ще са самите съдържатели, защото са допуснали да се погази законът на техен терен. Освен това при повторно пренебрегване на забраните, инспекторите ще могат да затварят бара за един месец.

Глобите остават от 300 до 5000 при първо провинение и от 500 до 10 000 при второ за собствениците на заведения.

Разширява се кръгът на контролните органи, които ще следят за спазване на правилата и налагането на глоби. Наред с държавните здравни инспектори от РЗИ-ата, ще се включват и контролните органи на инспекцията по труда, областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и 1 до 3-ма души, упълномощени от кметовете на общините.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico