Мария Габриел: Очакваме Кодексът за дезинформацията онлайн

Мария Габриел: Очакваме Кодексът за дезинформацията онлайнПрез септември очаквам Кодексът за дезинформацията онлайн да бъде готов, каза днес (2 септември) във Варна еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която участва в 11-ия летен университет на младежката структура на ГЕРБ, който се провежда край Варна.

Тя уточни, че първата версия, която ѝ е била представена, не е отговаряла на очакванията ѝ. „Очакваме много конкретни мерки за прозрачност, за борбата с фалшивите акаунти, за алгоритмите и начина, по който те оказват влияние върху нашия информиран избор“, обясни еврокомисарят.

„През септември трябва да ми бъде представен окончателният вариант, а до октомври давам срок, шанс, да се покаже, че можем да имаме резултат“, каза Габриел и допълни, че ако това не се случи, си запазва правото през декември да излезе с анализ и да предложи следващи мерки, включително и такава от регулаторен характер.

Еврокомисарят обясни, че за няколко месеца са успели да вкарат в политическия дневен ред на Европа фалшивите новини и дезинформацията онлайн. Истината е, че фалшивите новини засягат всеки един от нас, засягат и демокрацията, като нейни устои и принципи, и най-негативното последствие е, че те рушат доверието, коментира тя.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico