Изкупните цени на гроздето в Сливенско паднаха до 20 стотинки за килограм

Изкупните цени на гроздето в Сливенско паднаха до 20 стотинки за килограмИзкупните цени на гроздето в Сливенско паднаха до 20 стотинки за килограм. Това съобщи Димитър Петков, кмет на сливенското село Глушник, където се намират едни от най-големите лозови масиви в общината.

Проблеми с реализирането на продукцията срещат и производителите от съседните села Драгоданово, Калояново и Блатец. Такава цена предлагат прекупвачите за винените сортове грозде, сред които традиционните местни са мускат, мискет, ркацители, сливенска шевка, мерло и каберне. Много от стопаните се принуждават да продават продукцията си на пътя, като изкупната цена на дребно е около 50 ст. за килограм.

Според хората, цената е много ниска и не може да покрие разходите за лозята, сред които пръскане, прекопаване, рязане и други. За да не бъдат на загуба, производителите трябва да продадат продукцията си на минимум 60 ст. за килограм. Реколтата е с много добро качество, гроздето е с висока захарност, добивите също са високи. По информация от Областната дирекция „Земеделие“ в Сливен, средният добив при винените лозя в Сливенско е 715 кг/дка, а при десертните сортове – 500 кг/дка.

В предходни години гроздето е било изкупувано от търговци от Северна България, а по-малко от винпроми. Производителите смятат, че слабото търсене тази година се дължи на внос от Румъния, Молдова и Македония на по-ниски цени.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico