Тъжно: Председателят на СОС научи за ремонт от… медиите

Тъжно: Председателят на СОС научи за ремонт от… медиитеЕдни и същи строителни фирми печелят публичните търгове, „защото Законът за обществените поръчки е много строг. И за съжаление най-голямата тежест има цената“, твърди председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

„Това е положението, това е качеството в България, но това не означава, че ние трябва да се примиряваме“, отбеляза Герджиков по повод ремонтите в София.

Председателят на СОС смята, че всички проблеми в социалните мрежи са нагнетявани тогава, когато даден обект е бил в строителна фаза. Така било и с ремонта на бул. „Дондуков“ и с площад „Руски паметник“, с „Цариградско шосе“ и с бул. „Витоша“. Според него важен е крайният резултат от ремонтите и е важно да не се спекулира с междинния резултат.

Елен Герджиков посочи, че в последните години Столичната община залага безпрецедентни санкции в договорите за строителство.

„В крайна сметка не строи консорциум, а строят конкретни хора. Грешки се правят. Санкциите, контролът и гаранционните срокове са заложени така, че да гарантира интереса на всички, интереса на града. И се оправят тези неща. Не казвам, че няма проблели, проблеми има. Но е важно Столична община, ние като общински съветници да осъществяваме контрол и в крайна сметка крайният резултатът да бъде удовлетворителен и да имаме една по-добра градска среда“, заяви Герджиков пред БНТ.

Председателят на общинския съвет разбра от медиите, че в градинката пред Софийския университет, в близост до Народното събрание се сменят жълти павета, които са със статут на паметник на културата.

„Не съм запознат, че се заменят жълти павета. Това е проект от зона 4, различна от „Графа“. Ще проверя“, заяви Герджиков. На снимките той видя, че има компрометирани павета, но водещата забеляза и здрави. „В крайна сметка, ако има изпочупени, те трябва да бъдат подменени“, обясни шефът на местния парламент.

„Контрол на контрола“ е своеобразен отговор на популярния термин „ремонт на ремонта“ – това е тафтология, не може да правиш ремонта на един незавършил ремонт. Ние сме в строителна площадка. „Контрол на контрола“ означава същото – в рамките на една строителна площадка, в случая г-жа Фандъкова, използва експертизата на учени от УАСГ в София, за да провери още веднъж качеството на материалите, качеството на изпълнението, за да сме сигурни всички ние, че се работи качествено и в крайна сметка след като свърши срокът на договора през март 2019 година, ние ще имаме една добра градска греда“, каза още Елен Герджиков за ремонтът на „Граф Игнатиев“, довел до масово недоволство и протести на софиянци.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico