Елена Йончева: Всеки вот на недоверие към ГЕРБ е закъснял

Елена Йончева: Всеки вот на недоверие към ГЕРБ е закъснял„Всеки вот на недоверие към ГЕРБ е закъснял“. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред БНТ. Тя коментира, че всеки един българин, който е имал досег със здравеопазването, знае какво е състоянието му.

Йончева обясни, че болниците дължат над 600 млн. лв., като над 200 млн. се дължат на чужди застрахователи, в резултат на което, много българи не могат да получат медицински услуги в чужбина. „Много българи чакат за трансплантации, защото държавата не се е разплатила. Погромът в здравеопазването е огромен“, коментира Йончева.

Тя припомни, че България е на първо място в Европа по смъртност, на първо място по детска смъртност, на първо място по сърдечно-съдови заболявания и на първо място по предотвратима смъртност. Тя поясни,че 2/3 от хората имат ограничен достъп до здравеопазването и това не е констатация на БСП, а на правителството.

„Трябва да си отговорим- какво здравеопазване искаме- дали искаме то да е като в Латинска Америка, дали искаме здравеопазване- каквото е в Африка, като това, в страните от Третия свят, или здравеопазване- каквото има в Европа“, отбеляза Елена Йончева.

Тя коментира, че около 50% от средствата за здравеопазване се дават от джоба на българина, докато в Европа цифрата е под 20%. „Това означава, че здравеопазването в Европа е споделена отговорност- хората, които имат по- ниски доходи имат достъп до добро здравеопазване, какъвто достъп имат хората с по- високи доходи“, коментира Йончева. Тя обясни, че държавата трябва да гарантира правото на всеки един човек на здравеопазване. „Погромът в здравеопазването е повсеместен и няма отговор-защо, при положение, че средства има“, заключи Елена Йончева.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico