Съпруга на бивш министър на съд за укрити данъци от 470 хил. лв.

Съпруга на бивш министър на съд за укрити данъци от 470 хил. лв.Съпругата на бившия земеделски зам. министър Димитър Пейчев – Халина Пейчева е подсъдима за укрити данъци в размер на близо половин милион лева.

Делото трябваше да стартира днес разпоредително заседание, но бе върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения. Ексминистершата е обвинена в това, че през периода май 2007 г. – 14 септември 2007 г. в Пловдив, като управител на „Тракия- РМ“ ЕООД, избегнала плащането на ДДС в особено големи размери – 469 275 лв.

Обвинението твърди, че Пейчева е потвърдила неистина в подадени по електронен път декларации, които са подписани с квалифициран електронен подпис от упълномощеното лице К. Г., служител на ЕТ „Татяна Василева“.

Главният счетоводител на „Тракия- РМ“ ЕООД също е имал участие в престъплението, но според обвинителния акт то било неволно.

11 години по-късно делото вече в Окръжен съд – Пловдив. То обаче бе върнато заради процесуални нарушения. Прокуратурата обаче може да обжалва връщането.

Обвинението е събрало доказателства, че от „Тракия РМ” са издадени няколко фактури на фирмите „Б.О.П. 2007” и „Трансстрой Плюс”. Според фактурите са извършени плащания за няколко милиона , въпреки че нямало осъществени доставки или услуги към фирмата. Разследването е установило, че собственикът на „Б.О.П 2007” е бил нает от неизвестни лица, които му платили 150 лева, за да регистрират фирмата на неговото име. В последствие той е дал пълномощно на друг човек , който оперирал от името на компанията. Подобна е и схемата с другата фирма , който е собственост на инвалид , I група.

Димитър Пейчев и Халина Пейчева бяха съдружници в „Тракия – Редки метали“. В последствие той излезе от управлението на компанията, за да стане зам. министър в правителството на Тройната коалиция. Фирмата бе бенефициент в много обществени поръчки като почистване на коритото на река Марица , извозването на инертни материали и пр.

На 30-ти юни през 2010 г. бившият заместник-министър и експертката в агроведомството Анжела Запрянова бяха арестувани при специализираната полицейска акция в Садово.

Двамата са задържани няколко часа след ареста на кмета на Садово Марин Йосифов. Пейчев обаче не бе обвинен. Йосифов и Запранява обаче бяха осъдени след като поискали 250 077 лв. подкуп по обществена поръчка за канализация в Община Садово през 2010 година от Недялко Бекиров, управител на Пътинжинеринг ООД – Пловдив, за да упражнят влияние при вземане на решение от зам.-кмета на община Садово Елена Василева.

Месец по-рано е образувано досъдебно производство срещу малката дъщеря на Пейчев – Кристина Пейчева за представяне на неверни данни или премълчаване на сведения, с цел да получи средства от фондовете за земеделие на Европейския съюз.

Докато Димитър Пейчев е зам.-министър с ресор европейски програми, голямата му дъщеря 27-годишната тогава Галина Пейчева-Митева е получила най-голямата агросубсидия от 1 562 912 лева, която я нарежда на челно място в списъка на частните лица – бенефициенти.

От тях 138 168 лева са директни плащания, а 1 424 743 лева са по европейската програма за развитие на селските райони.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico