Родопско село събра пари и си купи ресторант

Родопско село събра пари и си купи ресторантЖителите на село Стърница вече са собственици на голям ресторант на мегдана. Селото в община Баните, Смолянско, си направи оригинална дарителска кампания, за да купи имота и е първото у нас, в което всеки жител може да каже, че има ресторант, предаде „Марица“. Помещението от 250 кв. м е в центъра на селото на първия етаж в сградата на кметството.

„Собственик е цялото село, до дни ще узаконим сделката при нотариус“, каза кметът на Стърница Митко Панчугов.

Стърница наброява около 300 души население. Ресторантът в центъра на селото бил собственост на кооперация „Арда“. Тъй като тя се ликвидира заради лоши финансови резултати, помещенията на заведението са обявени за продажба. Първоначалната им оценка е 11 000 лв., но избрана група от селото успяла да убеди ликвидационния съвет да свали цената с 5 хил. лв., тъй като в бъдеще щял да се използва за некомерсиални цели. Нужната сума от 6000 лева селото набира с дарения.

3530 лева са платени от настоящи жители на селото, всеки според възможностите си. Още 2485 лева дали хора с корен от селото, които са се изнесли да живеят в други селища с времето. Местните смятат да използват ресторанта си за сватби, кръщенета, рождени дни и други обществени цели.

„Събраната сума е 6015 лева. Продължават да пристигат още дарения, но те ще се използват за ремонта на ресторанта. Кампанията обаче показа колко е сплотено селото ни“, казва още кметът.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico