НАП отчитат въведени 135 000 касови апарата и принтери в съответствие с изискванията на Наредба Н-18

НАП отчитат въведени 135 000 касови апарата и принтери в съответствие с изискванията на Наредба Н-18kasov bonQR kodИнспекторите на Националната агенция по приходите (НАП) започнаха проверки в търговските обекти за спазването на последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите, съобщават от институцията. Всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите трябва вече да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.
Нерегистрираните по ДДС имат срок до края на юни, а използващите софтуер за продажбите до края на септември, в който да приведат дейността си в съответствие с новите правила.
Потребителите вече могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на НАП, достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Андроид. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП с голяма награда 50 000 лв.
До момента 135 000 фискални устройства и принтери вече отговарят на новите изисквания, като броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания, допълват от НАП.

Powered by WPeMatico