Солени глоби за каравана или палатка край плажа

Солени глоби за каравана или палатка край плажаСолени глоби ще има за поставяне на каравани, палатки и шатри не само върху пясъка, но и навсякъде, където не е регулиран къмпинга, ако предлаганите промени бъдат приети. В същото време се разрешава свободния достъп не само пеш, но и с автомобил, каза водещият на „Тази сутрин“ по бТВ Антон Хекимян.

Природозащитници вече определиха предложенията като абсурдни и лобистки.
„Всяка година вдигат наемите за каравани. Условията обаче не се подобряват“, коментира Борислав Шишков. Той вече 20 години мести караваната си от къмпинг на къмпинг в търсене на по-спокойно място.

Според него, преди да се налагат забрани, трябва да се създадат условия за развитието на този вид туризъм.
„По-добре нищо да не правят! Ако спрат да пишат законите, ще е хубаво“, добавя Шишков.
Според активисти от Сдружение „Да запазим Корал“ предложението да се глобява с до 1000 лева всеки, който постави палатка, или паркира караваната извън установените къмпинги, е в нарушение на Конституцията.

„Абсурдно е, че можеш да си караш джипа на пясъка, а не може да разпънеш палатка. Нищо не се казва в закона. Всеки може да го тълкува, както желае“, заяви Асен Димитров от Сдружение „Да запазим Корал“.

„Ще се гарантират всички необходими условия за опазване на околната среда. Ще има отговорни лица. Ние не можем да отстъпим от това да има санкции, защото по Черноморието ще е батак“, каза пък председател на Комисията по регионална политика в Народното събрание Искрен Веселинов.

Миналото лято в Шабла са издадени 70 акта за каравани върху дюни, но няма нито един глобен.
„През седмицата предстои ново заседание на регионалната комисия. След това промените ще се гласуват от парламента. Ако те бъдат приети, любителите на свободното къмпингуване се заканват, че ще сезират Конституционния съд и ще излязат на протест“, каза Антон Хекимян.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico