Борисов: 2,2 млрд. лв. искат САЩ за Ф-16

Борисов: 2,2 млрд. лв. искат САЩ за Ф-16Офертата на САШ за изтребителите Ф-16, които България иска да закупи, е за 2,2 млрд. лв.

Това обяви в свое изказване в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пък обяви преди дни, че България не може да плати повече от 2 млрд.лв.

В понеделник отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложение за сключване на договор. Документите съдържат евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.

Две седмици по-рано пък Конгресът на САЩ одобри продажбата на изтребители и въоръжение на България за максималната цена от 1,6 млрд. долара, което е равно на 2,9 млрд. лв.

Първоначално България планираше да плати за осем нови изтребителя 1,8 млрд. лв. с ДДС. След като военните избраха да купят чисто нови изтребители Ф-16, блок 70 ограничението на цената бе премахнато от Народното събрание.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico