Борисов кани на среща уволнения служител от РИОСВ Враца

Борисов кани на среща уволнения служител от РИОСВ ВрацаРеакции след разкритията на bTV за опасния серовъглерод, който се намира все още на територията на бившия завод „Химко“.

Уволниха служителя от екоинспекцията във Враца, който сигнализира за веществото. По-късно днес се очаква той да разговаря с премиера. Поканата за среща идва след репортаж по темата тази сутрин в ефира на bTV.

Той оглавяваше проверките през последните години. Шефът му твърди, че това е заради законодателни промени.

bTV разкри, че след фалита на предприятието, там остават 110 тона серовъглерод. Фирмата, която го съхранява, е на депутата Станислав Попов от ГЕРБ. След репортажите ни той започна процедура по извозване на веществото, което трябва да стане до края на юли.

„Серовъглеродът с въздуха образува опасна смес и гърми. Ако сместа от басейните попадне в подпочвени води може да доведе до екокатастрофа. Взривната вълна може да стигне много надалеч. Ще има обгазяване, ако се запали и хората ще загинат”, така коментира опасността от неправилното съхранение на серовъглерода през май т.г. съкратеният от работа инспектор от РИОСВ-Враца Георги Караиванов .

Оттогава той участва в множество проверки, докато не разбира, че е съкратен от длъжност. „Разбрах го, след като при последната проверка обявих, че няма да допусна фирма, която няма правоспособност и акредитация да се учи да изкарва серовъглерода”, уточни Караиванов.

От няколко дни екоинспекцията в града има нов шеф – Христо Христов. Той обяснява съкращаването на щата с промени в законодателството. Въпреки твърдението, че съкращаването на Караиванов няма връзка с разкритията му, той не вярва.

„Поставих работното си място и го заложих срещу живота и здравето на хората, защото знаех, че ще бъда уволнен”, добави експертът.

По думите на собственика на фирмата, която съхранява серовъглерода, депутатът Станислав Попов – опасното вещество ще бъде извозен през втората половина на юли.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico