Наш плувец ще се опита да стане първият човек, прекосил Бургаския залив

Наш плувец ще се опита да стане първият човек, прекосил Бургаския заливБлизо 45 километра ще плува 31-годишният Цанко Цанков, за да е първият човек, прекосил Бургаския залив, съобщиха от община Бургас.

Стартът му е на 17 юли в 6.00 часа сутринта от нос Емине. Финалът ще е при Маслен нос десет или дванадесет часа по-късно, в зависимост от атмосферните условия. Разстоянието на този маратон в открити води е 44 километра и 700 метра. То е с 11 километра по-дълго от маршрута на прочутото преплуване на Ламанша от Франция до Великобритания.

Община Бургас подкрепя начинанието на Цанко, който днес се срещна с кмета Димитър Николов, за да разкаже подробно за своята амбиция. За безопасността на плувеца ще се грижат още Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база – Бургас.

Ако Цанков се справи, то това ще е най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-много 30 километра близо до руското крайбрежие. Той е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил). Нарежда се под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 м. съчетано плуване, като пред него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

<

p class=“wpematico_credit“>Powered by WPeMatico